Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Křižánky Vítejte u nás.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Křižánky Vítejte u nás."— Transkript prezentace:

1 Křižánky Vítejte u nás

2 Křižánky Počet obyvatel:367 První zpráva o obci:1392
Památky, významné objekty:Památková rezervace Křižánky (téměř na celém území obce), památník padlým, římsko-katolický kostel zasvěcený Panně Marii pomocnici křesťanů, kaplička

3 Historie Moravské Křižánky vznikly pravděpodobně později než České Křižánky podle kterých převzali název. První písemná zpráva o nich je z roku 1437, kdy Jan z Pernštejna zajišťoval své manželce Barboře z Valdštejna věno na některých vsích, mezi nimiž je i tato část Křižánek. V roce 1580 patřily Moravské Křižánky již k novoměstskému panství a u něj zůstaly s výjimkou velmi krátkých časových úseků. Stejně jako v Českých Křižánkách, tak i v Moravských Křižánkách byla v 17. století postavena sklářská huť a později železářský hamr. Tyto podniky měli rozhodující vliv na rozvoj osady. V roce 1749 dostaly Moravské Křižánky vlastní pečeť, ve znaku byl stejnoramenný kříž se čtyřmi menšími křížky mezi rameny (z této pečetě částečně vychází i současný znak.

4 Letecký pohled na Křižánky

5 Okolí Křižánek Zkamenělý zámek Zámeček Karlštejn Devět skal
Filipovský pramen

6 Křižánky leží 13 km jihovýchodně od Nového mšsta na Moravě
Kde nás najdete?! Křižánky leží 13 km jihovýchodně od Nového mšsta na Moravě Křižánky leží asi 13 km jihovýchodně od Nového města na Moravě Obec Křižánky se nachází v kraji Vysočina, v severní části bývalého okresu Žďár nad Sázavou. Nejbližšími městy jsou Svratka (3 km severozápadně), Nové Město na Moravě (13 km jihovýchodně) či Žďár nad Sázavou (25 km jižně). Čisté ovzduší a nádherná okolní krajina lákají návštěvník ke sportovním, ale i rekreačním aktivitám v kterémkoliv ročním období.

7 Něco pro děti

8 Sbor dobrovolných hasičů
Spolky a sdružení Sk botafogo Sbor dobrovolných hasičů Svaz žen

9 Tak někdy u nás nashledanou!!


Stáhnout ppt "Křižánky Vítejte u nás."

Podobné prezentace


Reklamy Google