Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_10

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_10"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_10 TÉMA: VYNÁLEZY ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky druhého stupně základní školy s vynálezem papíru. Seznamuje s jeho přispěním k vylepšení života a pro vědu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Křížková, MBA.

3 Papír Tenký, hladký materiál vyráběný zhutněním vlákna.
Použitá vlákna jsou obvykle přírodní a založená na celulóze.  Nejobvyklejší materiál je buničina vyrobená ze dřeva (většinou smrk), ale mohou být použity i jiné rostlinné vláknité materiály -  bavlna a konopí. Teplota vzníceni nad 185 °C.

4 Historie užití papíru Papír byl vynalezen někdy ve 3. tisíciletí př. n. l. v Číně. Byl vyráběn z konopí a až na počátku našeho letopočtu se začal vyrábět z hedvábných hadrů.  Papír tak, jak ho známe dnes, byl vynalezen okolo roku 105 n. l. Do Evropy se dostal prostřednictvím Arabů. První papírny proto vznikaly ve Španělsku, odkud se pak šířily dále do Evropy. Od 16. století se pak začaly objevovat papírny i v českých zemích  Papír byl sice méně kvalitní než pergamen, nicméně byl mnohem levnější. Proto se začal pergamen vytlačovat, až nakonec v 16. století papír převládl.

5 Výroba Ruční papír Byl původně vyráběn ze lněného nebo bavlněného odpadu. S vysokou potřebou papíru však bylo potřeba hledat nové technologie, což vedlo k využívání pilin, slámy a starého papíru. Moderní výroba Moderní výrobní proces papíru na papírenském stroji byl vynalezen panem Fourdrinierem.

6 Recyklace papíru Papír patří mezi recyklovatelné materiály, v Česku se na jeho třídění používá modrý kontejner. Na označení papírových obalů vhodných k recyklaci se používá standardní recyklační symbol s číslem uvnitř nebo s označením PAP podle normy ČSN (označení českých technických norem) Recyklační symbol →

7 Vhodné a nevhodné papíry k recyklaci
Papíry vhodné k recyklaci jsou kancelářský papír, sešity, noviny, časopisy, reklamní letáky, krabice, kartony a lepenka. Naopak nevhodné k recyklaci jsou mokré, mastné a znečištěné papíry, voskový a uhlový papír (kopírák), termopapír, použité papírové kapesníky.

8 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office.
Encyklopedie vědy a techniky. Albatros, 1986. VORÁČEK, Karel. Encyklopedie vynálezů. 1. vyd. Praha: Slovart, ISBN GOLDSMITH, Mike. Vynálezci a jejich vynalezené vynálezy. 1,. Praha: Egmont, ISBN CLARKE, Penny. Velké objevy: Vyprávění o objevech, vynálezech a myšlenkách, které obohatily náš život - David Stewart. 1,. Praha: Junior, 2007.


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_10"

Podobné prezentace


Reklamy Google