Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“. Smysl projektu: Děti si vyzkouší různé možnosti, jak lze prostřít stůl a na něj připravit různé druhy pokrmů. Uvědomí si,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“. Smysl projektu: Děti si vyzkouší různé možnosti, jak lze prostřít stůl a na něj připravit různé druhy pokrmů. Uvědomí si,"— Transkript prezentace:

1 PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“

2 Smysl projektu: Děti si vyzkouší různé možnosti, jak lze prostřít stůl a na něj připravit různé druhy pokrmů. Uvědomí si, co vše je k tomu potřeba. Výstup: Prostřený stůl s vhodně zvolenými pokrmy.

3 1. hodina  Žáci přemýšleli nad tím, co by asi mělo být jejich úkolem. Společně jsme došli k tomu, že by měli vytvořit hezky prostřený stůl a na něj vytvořit vhodné pokrmy či nápoje.  Nejprve si žáci volili název projektu. Každý napsal svůj návrh na papírek a nalepil na tabuli. Z vylepených návrhů odebrali ty, které se většině příliš nelíbili a poté ke zbylým názvům chodili dělat čárky.  Zvítězil název „VAŘÍME SE ŠKOLOU“

4 1. hodina  Následovalo rozdělení žáků do pracovních skupin. Děti si vybraly, že chtějí pracovat ve čtyřech skupinách po třech žácích.  Každé družstvo si vymyslelo svůj název, který souvisel s tématem:

5 1. hodina  Žáci obdrželi společně velký papír, fixy a malé barevné lístečky, na které psali, co všechno je napadne, když se řekne PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“.

6 2. hodina  V další hodině žáci v činnosti pokračovali. Návrhy dětí, které byly stejné či podobné, se dávaly na stejné hromádky. Z těchto lístečků se následně vytvářela přehledná myšlenková mapa.

7 2. hodina  Při tvorbě mapy děti napadlo, že by mohla každá skupina vytvořit prostřený stůl a pokrmy na jiné téma, proto si děti navrhly různá témata a každé družstvo si jedno téma vybralo

8 2. hodina  Následně jsme se společně pustili do vymýšlení hodnotících kritérií – co se bude hodnotit, kdo všechno bude hodnotit a jakým způsobem

9 2. hodina  Poslední činností z prvního dne bylo plánování, vybírání receptů, domlouvání se, co kdo a kdy přinese, zařídí, co vše je potřeba. To vše si každá skupina zaznamenávala do tabulky. Děti se mezi sebou domlouvali i další dny o přestávkách

10 3. hodina (o týden později)  Další týden projekt pokračoval. Děti si přinesly z domu vše potřebné – nakoupené suroviny, dekorace na stůl, potřebné nádobí…  V hodině informatiky si děti chtěly na počítači vytvořit své MENU (názvy pokrmů, které chtějí připravit, napsat si na něj název svého družstva, téma)

11 4. hodina  V další hodině si děti naplánovaly, že si vyrobí prostírání na stůl, které by souviselo s jejich tématem.

12 5. a 6. hodina  V dalších dvou hodinách pracovních činností se děti pustily do hlavního úkolu – přípravy vybraných pokrmů a dekorace stolů.  Každá skupina měla své pracovní místo, na které si připravili suroviny, nádobí (některé si sami zašli půjčit k paní kuchařce) a pustili se do práce.

13 5. a 6. hodina

14  Stoly se začaly pomalu zaplňovat…

15 5. a 6. hodina  A tady jsou již hotová díla… 1.skupina – „KUCHAŘÍCI“ – ZDRAVÉ MENU

16 5. a 6. hodina  2. skupina – „DRACI V HRNCI“ – CIZOKRAJNÉ (EXOTICKÉ) MENU

17 5. a 6. hodina  3. skupina – „DORTÍCI“ – MENU NA NAROZENINOVOU PÁRTY“

18 5. a 6. hodina  4. skupina – „RYCHLOVARKY“ – SVATEBNÍ MENU

19 5. a 6. hodina  Po vytvoření prostřených stolů po sobě žáci vše uklidili a pozvali si ostatní děti ze školy a také paní učitelky a další pracovnice školy, aby si poslechli jejich závěrečnou prezentaci svých výtvorů a jejich obhajobu.

20 HODNOCENÍ PRACÍ  Po vyslechnutí prezentace práce žáků přišla řada na hodnocení. Nejprve paní učitelka zhodnotila celkově práci všech dětí, poté jednotlivých skupin – jak která skupina pracovala, jak se děti mezi sebou chovali a domlouvali a nakonec děti ohodnotila známkou.  Před každý stůl byl připraven kelímek a ostatním dětem a pracovnicím ze školy byly rozdány barevné žetonky. Měli je dát tomu družstvu, jejichž práce a obhajoba se jim nejvíce líbila.

21 HODNOCENÍ PRACÍ  Poté se žetonky spočítaly a určilo se pořadí družstev. Ostatní děti všem skupinám zatleskaly.  Nakonec jsme společně s žáky projekt zhodnotili.

22 ZÁVĚREČNÁ SPOLEČNÁ „HOSTINA“  Žáci se rozhodli podělit se o vytvořené pokrmy s ostatními dětmi ze školy a pozvali je na hostinu. Teklo i šampaňské …

23 ZÁVĚREČNÁ SPOLEČNÁ „HOSTINA“  Zůstaly jen prázdné talíře…


Stáhnout ppt "PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“. Smysl projektu: Děti si vyzkouší různé možnosti, jak lze prostřít stůl a na něj připravit různé druhy pokrmů. Uvědomí si,"

Podobné prezentace


Reklamy Google