Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Hana Kalichová Číslo VY_32_INOVACE_13.13_dějepis Název KDO JSEM? Téma hodiny Starověký Řím Předmět Dějepis Stupeň/Ročník Druhý / 6. Anotace Materiál je možné využít při opakování učiva Očekávaný výstup Seznámí s významnými osobnostmi z doby starověkého Říma Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Projektor Klíčová slova Hannibal, Spartakus, G.I.Caesar, Jupiter, Traján, Konstantin Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz poslední strana prezentace

2 KDO JSEM? Starověký Řím

3 Byl jsem jedním z nejslavnějších voje-
vůdců světových dějin. Jedním z mých největších činů byl pochod armády přes Pyreneje a Alpy na Apeninský poloostrov, včetně válečných slonů. Rozdrtil jsem několik římských armád. Po porážce v bitvě u Zamy jsem musel odejít do vyhnanství.

4 HANNIBAL

5 Narodil jsem se v Thrakii. V boji proti
Římanům jsem upadl do zajetí a stal jsem se otrokem a gladiátorem. Vedl jsem největší povstání otroků v dějinách Říma, které bylo krvavě potlačeno a mí druhové byli ukřižováni podél cesty vedoucí do Říma.

6 SPARTAKUS

7 Byl jsem slavný římský politik a vojevůdce,
jeden z nejmocnějších mužů antického světa. Moje výboje v Galii rozšířily moc Říma. Překročením říčky Rubikon jsem zahájil občanskou válku. Po jejím skončení jsem se stal jediným vládcem celého Říma. Římští senátoři mě v roce 44 př.n.l. připravili o život.

8 GAIUS JULIUS CAESAR

9 Byl jsem nejvyšším římským bohem.
Byl jsem spojován se živly, vládl jsem nebesům, hromům i bleskům. Římané si mě chtěli naklonit, a proto mi přinášeli velké dary. Na mou počest byly konány velkolepé slavnosti. Mou manželkou byla Juno. Řekové mi říkali Zeus.

10 JUPITER

11 Narodil jsem se v Hispánii
Narodil jsem se v Hispánii. Od roku 98 až do své smrti v roce 117 jsem byl římským císařem. V době mé vlády jsem nechal v Římě vybudovat řadu významných staveb, například náměstí – fórum nebo slavný sloup, který nese mé jméno. Za mé vlády dosáhl Řím největšího územního rozsahu.

12 TRAJÁN

13 Od roku 306 až do své smrti v roce 324
jsem byl císařem římské říše. V době mé vlády bylo ukončeno pronásledování křesťanů. Zaručil jsem náboženskou svobodu všem obyvatelům říše. Na sklonku svého života jsem se rozhodl přenést sídlo císařské vlády do řeckého města Byzantion. Po mé smrti dostalo město jméno podle mě.

14 KONSTANTIN

15 http://cs. wikipedia. org/wiki/Soubor:Hannibal_Slodtz_Louvre_MR2093


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google