Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Halloween a dušičky – proč slavíme odlišně ?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Halloween a dušičky – proč slavíme odlišně ?"— Transkript prezentace:

1 Halloween a dušičky – proč slavíme odlišně ?

2 Jak Halloween tak Dušičky mají společné kořeny a to v keltských zvycích. Keltové se v době dnešního Halloweenu právě loučili s létem a oslavovali příchod nového roku. V jejich řeči se tomuto svátku říkalo – Samhein.

3 První zmínky o oslavách pocházejí již z období okolo 5
První zmínky o oslavách pocházejí již z období okolo 5. století, kdy jej slavili Keltové ve Skotsku a Irsku. O několik století později se stal jedním z nejoblíbenějších svátků. Původní názvy jako All Hollows Night nebo All Saint Day nahradili lidé na venkově zkrácením do podoby jakou známe dnes – Halloween.

4 Památku zesnulých založil v roce 998 Odillo z Cluny
Památku zesnulých založil v roce 998 Odillo z Cluny. Zhruba od tohoto roku se slaví v Evropě svátek Všech svatých a o den později Dušičky.

5 Halloween – Halloween se v současnosti slaví hlavně v USA, Kanadě, VB, Irsku, Austrálii a na Novém Zélandu, ale pomalu expanduje i do dalších zemí. Mezi hlavní znaky patří vyřezaná dýně – tzv. Jack - O ´- Lantern, černé kočky, duchové a čarodějnice.

6 Koledníci, které tvoří převážně děti jsou oblečeni do speciálních kostýmů a chodí dům od domu a volají na jejich majitele tzv. Trick or treat, což znamená v překladu Koledu nebo vám něco provedu. Většinou za tyto koledy dostávají sladkosti nebo ovoce.

7 Dušičky – 2.11. V den tohoto svátku chodí lidé na hroby svých pozůstalých, aby jim tam mohli zapálit svíčku a zavzpomínat na ně.

8 Je pouze na nás, jaký svátek se rozhodneme slavit, ale rozhodně bychom měli vědět něco o jejich minulosti a zvycích.


Stáhnout ppt "Halloween a dušičky – proč slavíme odlišně ?"

Podobné prezentace


Reklamy Google