Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník"— Transkript prezentace:

1 ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Zdenou Kabešovou ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník

2 Svátek svaté Barbory – 4. prosince
Podle legendy sťal vlastní otec Barboru, kvůli její víře v Boha. U nás je s ní spojován zvyk trhání třešňové větvičky Komu vykvete na Štědrý den, se další rok splní všechna přání. Dříve neprovdané dívky trhaly třešňové větvičky, aby se dozvěděly, zda je konečně čeká svatba.

3 Pranostiky: Na svatou Barboru saně do dvoru.
Jaké počasí na svatou Barboru, takové bývá celý advent. Je-li na den svaté Barbory mnoho jinovatky na stromech,bude hodně ovoce v budoucím roce. Má-li svatá Barbora bílou zástěru, bude hodně trávy.

4 ČERTI, ANDĚLÉ A MIKULÁŠ Kdo vlastně jsou, proč jimi strašíme děti, jak by skutečně měli vypadat? A existují vůbec? Co myslíte vy? Zamyslete se, přemýšlejte!

5 Svátek svatého Mikuláše – 6. prosince
Svatý Mikuláš patří k nejoblíbenějším svatým. Ve 4. století byl dobrým a štědrým biskupem. Jedná se o historicky skutečnou postavu. Zemřel v zajetí 6. prosince. V žaláři byl mučen jako oběť pronásledování křesťanů Po jeho smrti vzniklo mnoho legend, v nichž sv. Mikuláš pomáhal chudým lidem. Asi právě legendy o jeho dobré povaze vedly k dnešní tradici - rozdávání drobných dárků a sladkostí.

6 Čerti Čert představuje špatný charakter,
trest a obraz zla. Je většinou mužského pohlaví, má kopyto, ocas, umouněné tváře a rohy. Má vzbuzovat hrůzu a strach. Trestá děti, které zlobily a špatně jednaly, druhým ubližovaly.

7 Andělé Anděl hebrejsky znamená „ posel‘‘.
Říká se, že anděl je duch, který si si na sebe bere lidskou podobu, pokud se chce zjevit lidem. Podle jiné legendy vypadají andělé jako lidské bytosti s křídly. Jsou krásně bíle oblečeni, mají bílé vlasy, bílé šaty a krásná andělská křídla. Andělé jsou stvořeni ke chvále a uctívání Boha.

8 Čerti, andělé a Mikuláš Když už má Mikuláš s sebou čerta, tak mu nezbývá nic jiného, než aby zlo dobrem vyvážil, musí mít u sebe také anděla. Andělé a čerti od sebe nemají moc daleko, ale jsou si vzdáleni jako nebe a peklo, jako svatost a hřích.

9 Bojíte se, protože jste celý rok zlobili, že
vás čert odnese do pekla? Když slíbíte, že už nebudete zlobit, že se polepšíte doma i ve škole, tak vás určitě nikam brát nebude. A pokud přednesete básničku či zazpíváte písničku, dostanete od Mikuláše a anděla nadílku.

10 Pořekadla: Co je šeptem, to je čertem. Čert nikdy nespí.
Čert snáší vždycky na větší hromadu. Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění. Kam čert nemůže nastaví bábu. Z nouze čert i mouchy lapá.

11 Zdroje informací: www,wikipedie.cz www.obrazky.cz
Kniha Lidové tradice – Dagmar Šottnerová


Stáhnout ppt "ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google