Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Halloween.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Halloween."— Transkript prezentace:

1 Halloween

2 Co je to Halloween??? Halloween je svátek, který se slaví 31. října, většinou dětmi, které se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu nebo Vám něco provedu) a „koledují“ o sladkosti.

3 Původní název byl Hallowe'en zkratka z anglického All-hallow-even (Doslova: Předvečer / vigilie všech svatých / první nešpory), Halloween vychází původně z pohanského (keltského) svátku Samhain - pohanského nového roku (konce pohanského léta). Užívá se také název předvečer svátku Všech svatých. Pravděpodobně má i návaznost na křesťanský svátek Všech svatých.

4 Symboly: Tradičními znaky Halloweenu jsou dýně, speciálně vyřezané se svíčkou uvnitř (tzv. Jack-o'-Lantern), dále čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci atd. Barvy černá a oranžová. Mnoho Halloweenských symbolů je založeno na tradičním pohanském vnímání jejich spojení s čarodějnictvím. Když byl Halloween jako slavnost přejat do křesťanské kultury, začaly tyto symboly být vnímány jako znaky zla, spojení se Satanem.

5 Lucerny Během bramborové krize v Irsku v 18. století přišlo do Ameriky až 700,000 emigrantů, přinášejíce sebou tradici Halloweenu a používajíce „Jack-O-Lanterns“. Podle tradice byla lucerna (angl. „lantern“) vyřezávána z tuřínu, brambor nebo červené řepy a se svítícimi uhlíky nebo svíčkou uvnitř. Tyto lucerny představovaly duše zemřelých milovaných bytostí a bývaly umístěny v oknech nebo na verandách, aby vítaly pozůstalé. Také sloužily jako ochrana proti zlým skřítkům. V Americe ale tuříny nebyly vždy tak dostupné, proto se místo nich používaly dýně. Dýně jack-o-lantern je základní část Halloweenských slavností od Viktoriánské doby a dnes je typickým symbolem Halloweenu

6 Nějak se nemůžu trefit 
Halloween ve škole!!! Skákání v pytli!!! Nějak se nemůžu trefit 

7 Já už nikam nejdu.bojím se!!!
Já taky ještě že mám hodně bonbónů!! Nuda!! Taky bych řek 

8


Stáhnout ppt "Halloween."

Podobné prezentace


Reklamy Google