Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracoval: Michal Klaus

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracoval: Michal Klaus"— Transkript prezentace:

1 Vypracoval: Michal Klaus
Vánoce a nový rok Vypracoval: Michal Klaus

2 Vánoce Vánoce jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista.Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům.Slaví se od 25. prosince do první neděle po 6. lednu.

3 Již ve 3. století někteří křesťanští teologové uvadějí 25
Již ve 3. století někteří křesťanští teologové uvadějí 25. prosinec jako datum Kristova narození. Oslava tohoto narození je dosvědčena poprvé v Římě kolem roku 336. Všeobecně se Vánoce v církvi slaví od 7. století.

4 V Česku je však za vrchol Vánoc považován Štědrý den, 24
V Česku je však za vrchol Vánoc považován Štědrý den, 24. prosinec, coby předvečer samotné slavnosti, do Vánoc je někdy zahrnována i doba adventní, která Vánocům předchází.V současné době se však původní, náboženský význam Vánoc vytrácí a Vánoce se považují i za jeden z nejvýznamnějších občanských svátků.

5

6 Vánoční tradice K Vánocům se pojí nejrůznější tradice, k nimž se řadí vánoční stromek, jesličky (betlém), vánoční dárky, které nosí Ježíšek, či vánoční cukroví; některé z těchto tradic pocházejí již z předkřesťanských dob a souvisí s oslavou slunovratu, který na tyto dny též připadá.

7 Vánoční tradice Betlém nebo též jesličky je umělecké vyobrazení znázorňující Svatou rodinu. Právě narozený Ježíš leží v nuzném chlévě na seně v jesličkách a Panna Maria a svatý Josef o něj pečují. Vánoční stromeček je vedle jesliček nejznámějším symbolem Vánoc.

8 K vánočním zvykům patří pochopitelně i vánoční cukroví a rozdávání dárků…

9 Nový rok

10 Nový rok - svátek začátku nového roku
Nový rok - svátek začátku nového roku. Podle celosvětově nejrozšířenějšího gregoriánského kalendáře připadá na 1. ledna. V noci z 31. prosince na 1. ledna svět slaví konec roku a tak i začátek nového – Silvestrovské oslavy. Před Novým rokem si jednotlivci, rodiny i firmy posílají blahopřejné novoročenky, s hezkým či vtipným obrázkem a s přáním zdraví a štěstí v nadcházejícím roce.

11 Nový rok je v ČR, ale i v dalších zemích světa státní svátek.
Podle jiných kalendářů připadají oslavy nového roku na jiné dny: v juliánském kalendáři, který používá pravoslavná církev, připadá Nový rok na 14. ledna podle gregoriánského kalendáře

12 Moderní oslavy Nového roku
1. leden: První oficiální den roku Gregoriánského kalendáře, používaný v největším počtu zemí. Ve Východní ortodoxní církvi začíná Nový rok 14. lednem (1. leden Juliánského kalendáře). V mnoha zemích, kde převládá pravoslaví se slaví oba svátky Nového roku, jak Gregoriánský, tak i Juliánský.

13 Moderní oslavy Nového roku
Gregoriánský Nový rok je civilním svátkem zatímco Juliánský, nazývaný „Starý Nový rok“, je církevním svátkem. Vlastní církevní liturgický kalendář začíná 1. zářím, dále pokračuje každoročně oslavami narození Ježíše Krista v zimě (Vánoce), jeho smrtí a zmrtvýchvstáním na jaře (Velikonoce), k jeho nanebevstoupení v létě až po nanebevzetí jeho matky na podzim.

14 Konec Vypracoval: Michal Klaus


Stáhnout ppt "Vypracoval: Michal Klaus"

Podobné prezentace


Reklamy Google