Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vánoce v Řecku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vánoce v Řecku."— Transkript prezentace:

1 Vánoce v Řecku

2 Co pro Řeky znamenají Vánoce?
Vánoce v Řecku jsou svátkem narození Krista. Slaví se 25. a 26 prosince a znamenají druhý největší pravoslavný svátek po Velikonocích. Přičemž 24. prosinec je pro Řeky normální pracovní den.

3 Oslava Vánoc v začíná už 40 dní předem
Oslava Vánoc v začíná už 40 dní předem. Na Štědrý den děti chodí od domu k domu s přáním všeho dobrého. V minulosti byl hlavním svátkem Nový rok, s postupným začleňováním Řecka do Evropy byla přijata tradice obdarování , v mnoha rodinách se však dárky dosud dávají o Vánocích i na Nový rok.

4 Ještě před několika desetiletími nebyl v Řecku znám pojem vánoční stromeček. Ale dnes se Athény chlubí jedním z největších venkovních vánočních "stromů" na světě. Je vyroben z tisíců kabely spojených světel.

5 Vzhledem k propojení každodenního života Řeků s mořem, je nejstarší tradicí zdobení lodí, loděk a člunů. Zvyk zdobení vánočních stromů se ujal mnohem později, především za vlády bavorského krále Otty.

6 Na Štědrý den Podává se krůta s kaštanovou nádivkou, mleté maso a piniové oříšky, někdy se peče sele, jehně nebo ryby. Dárky nosí Mikuláš až na přelomu roku. Podle pověsti zachraňoval potápějící se lodě, a tak mu z vousů crčí slaná voda.

7 Typickým vánočním pokrmem je posvátný chléb Christopsomo
Typickým vánočním pokrmem je posvátný chléb Christopsomo. Je sladký a připomíná naši vánočku nebo mazanec.

8 Vánoce jsou v Řecku pojímány jako součást dvanáctidenního svátečního období, které zahrnuje Nový rok a končí svátkem Tří králů. Až do 1. ledna se rodiny setkávají, a hrají společenské hry. 1.ledna se nalévá svatá voda Sv. Vassila do všech mís a nádob na vodu po celém domě.

9 Nový rok v Řecku

10 Vypracoval: Ivan Brabec 9.B


Stáhnout ppt "Vánoce v Řecku."

Podobné prezentace


Reklamy Google