Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nefertiti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nefertiti."— Transkript prezentace:

1 Nefertiti

2 Je nevlastní matkou nejznámějšího faraona Tutanchamona.
Nefertiti je snad nejslavnější egyptská královna. Její manžel byl faraon Amenothep IV. (později se přejmenoval podle svého boha a přijal jméno Achnaton). Byla jednou z nejmocnějších a také nejkrásnějších žen starobylého Egypta Je nevlastní matkou nejznámějšího faraona Tutanchamona. Nefertiti porodila Achnatonovi celkem šest dcer. Protože nedala faraonovi žádného mužského potomka jako následníka trůnu, po narození šesté dcery její vliv klesá a nejsou o ní téměř žádné další památky - okolo roku 1336 př. n. l. náhle zmizela. Je možné, že upadla v nemilost a že byla z královského dvora vyloučena nebo že zemřela. O její smrti ale není žádná zmínka a přesně se neví, co se s ní stalo.

3 Původ a rodinný život královny Nefertiti:
Prameny udávající Nefertitin původ se liší. Nejuznávanější verze ale je, že Nefertiti byla dcera královského písaře Aje. Nefertiti měla s Achnatonem jen samé dcery. V Thébách se jí pravděpodobně narodily tři dcery: Meritaton, Maketaton a Anchesenpaaton, která později byla manželkou faraóna Tutanchamona. Tutanchamon Achnaton Meritaton Maketaton Anchesenpaaton

4 Královna Nefertiti byla synonymem pro ztělesnění ženské krásy.
Její jméno by se dalo přeložit jako „nádherná žena přichází“. Nejznámější je její nádherná vápencová busta. Dílo pochází z rukou sochaře Thutmose a pochází z roku kolem 1360 př. n. l. Nefertiti je zobrazena s vysokou modrou korunou a s nádhrerným, nezvykle jemným obličejem. Busta se nyní nachází v egyptském muzeu v Berlíně.

5 Odkud Nefertiti pochází
               Původ královny Nefertiti není úplně jasný, existuje však několik teorií. Podle jedné byla Nefertiti mitannijská kněžna Tadukhepa, s kterou se měl původně oženit Amenhotep III. Ten si jí však nevzal a oženil se s ní až jeho syn Amenhotep IV. Druhá teorie říká, že Nefertiti byla dcera Amenhotepa III., ta je o něco méně pravděpodobná. Poslední teorie je asi nejpravděpodobnější a většina egyptologů se jí drží. Ta říká, že byla dcera královského písaře, kněze a později dokonce faraona Aje a jeho ženy Ti.

6 Nefertiti byla velmi vzdělaná a moudrá žena, která upoutala pozornost také svým vybraným chováním. Svého manžela podporovala v náboženství a od mládí společně uctívali jediného boha Atona. V pozdější době sehrála významnou roli při vyzdvihování nového boha slunce Atona a svržení ostatních bohů v Egyptě, hlavně Amona a celou jeho církev. S Achnatonem nastolili monoteismus, tedy uctívání pouze jednoho jediného boha. Symbol boha Atona

7 Jaký osud potkal královnu?
Okolo roku 1336 před Kristem Nefertiti prostě z historie zmizela – bylo jí něco kolem třiceti let. Po mnoho let byli badatelé přesvědčeni, že Nefertiti upadla v nemilost, byla vyloučena z královské rodiny Achnatona a že hlavní příčinou toho bylo, že mu neporodila syna. Podle jiné hypotézy královská rodina a vše, co připomínalo ji a kult Atona bylo zničeno ihned po nástupu Tutanchamona na trůn v roce 1333 před Kristem. Avšak v hrobě v Achet-Aton byly nalezeny předměty spojené výlučně s osobou Achnatona. Nefertiti zde tedy pravděpodobně pohřbena nebyla. O její smrti se většinou nikde nezmiňuje a ani nebyl nalezen žádný oficiální zápis smrti královny.

8 Nefertiti-obrázky

9

10

11


Stáhnout ppt "Nefertiti."

Podobné prezentace


Reklamy Google