Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Egyptské náboženství Bohatý, pestrý systém – více než 2000 jednotlivých bohů a bohyň. V různých částech Egypta většinou vládli jiní bohové. V Thébách (Vésetu)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Egyptské náboženství Bohatý, pestrý systém – více než 2000 jednotlivých bohů a bohyň. V různých částech Egypta většinou vládli jiní bohové. V Thébách (Vésetu)"— Transkript prezentace:

1

2 Egyptské náboženství Bohatý, pestrý systém – více než 2000 jednotlivých bohů a bohyň. V různých částech Egypta většinou vládli jiní bohové. V Thébách (Vésetu) byl hlavním bohem Amon, v Memphisu (Mennofer) například bůh Ptah. Hlavní bohové se měnili podle potřeb faraona. Achnaton, známý jako král kacíř, všechny bohy svrhl a jediný bůh byl Aton. Za boha byl pokládán i sám faraon Velký důraz byl kladen na smrt

3 Představa bohů Egyptští bohové a bohyně měly podoby zvířat, předmětů i vymyšlených fantastických bytostí a strašlivých démonů. Mnoho bohů mělo podobu mužského těla se zvířecí hlavou, jako Anubis, Sobek a další. Tato podoba nebyla stálá, existovalo jich více.

4 Amon „skrytý“ Za vlády Achnatona I. monoteistický kult Atona
Bůh slunce, hlavní bůh Théb V období Nové říše hlavním bohem Egypta, prohlášen za krále bohů a také nejuctívanější bůh mezi obyčejnými lidmi. Centrem Amona byl chrám v Karnaku. Po sloučení s bohem Slunce z Héliopole (Re) vznikl bůh Amon-Re. Často spojován i s bohem plodnosti Minem, vznikl bůh Amon-Min. Mnoho podob, nejčastěji zobrazován jako člověk. Dále jako muž sedící na trůnu, jako muž s hlavou žáby, s hlavou urea (brejlovce), jako opice, jako lev na podstavci. V pozdější době jako beran s rohy směřujícími dovnitř (symbol úrodnosti) Egypťané ho také nazývali vezír chudiny. Za vlády Achnatona I. monoteistický kult Atona

5 Chrám v Karnaku Monumentální komplex svatyň, domů, pylonů, soch, katedrál a obelisků. Město bohů.Všechny stavby jsou zasvěceny Thebským bohům a egyptským panovníkům zejména ze Střední a Nové říše. Budován a dotvářen po více než dva tisíce let, po dobu celé dlouhé historie Egypta. Dnes je jeho největší část v troskách. Nazýván „Nejlepší místo“ (Ipet-Isut). Vše, co komplex obsahuje, má skutečně gigantické rozměry. Každý panovník přiložil ruku k dílu. Všichni se chtěli zavděčit největšímu z bohů, Amonovi, novou stavbou nebo úpravou areálu. Pochází pravděpodobně z doby třetí říše, ale největšího rozvoje se dočkal až za vlády XVIII. dynastie. Poslední král z XXX. dynastie Nechtnebef dal chrámu dnešní podobu.

6 Usir (Osiris) Jedna z nejvýznamnějších postav egyptského „panteonu“ bohů. Bůh mrtvých , hlavní bůh Abydosu Na rozdíl od zbylých egyptských bohů není znázorňován ve zvířecí či napůl zvířecí podobě, nýbrž jako mumie, zabalená v obinadlech a již zdobí koruna atef, posvátná kobra ureus, posvátný vous, berla a důtky.

7 Thovt Bůh moudrosti a učenosti (nebo také písma a řeči), protějšek boha Re (slunce) Muž s hlavou ibise nebo paviána, někdy s královskou korunou a srpkem měsíce Zapisovatel při posledním soudu Hlavní bůh Chemenu

8 Anubis (Anup) Vyobrazován jako ležící šakal nebo jako muž se šakalí hlavou. Jeho emblémem byla berla s vycpanou kůží bezhlavého zvířete. Ochránce pohřebišť a zemřelých. Vítal zemřelé v podsvětí a doprovázel je na cestě k poslednímu soudu u boha Usira, kde bylo váženo jejich srdce na vahách spravedlnosti. Uctíván po celé zemi

9 Hor Jeden z nejdůležitějších a nejstarších bohů Egypta
Bůh slunce, nebe, světla, božský vládce Egypta (ochrana faraona, převtělení), bůh válečník Vyobrazován v podobě sokola nebo muže se sokolí hlavou. Podle pojetí a doby se rozlišuje asi 20 různých Horů.

10 Další zobrazován s měsíčním kotoučem nad hlavou
Ah – bůh měsíce zobrazován s měsíčním kotoučem nad hlavou Hathor - bohyně nebe, bohyně lásky a radosti, hudby, pití, tance, ochránkyně žen a zemřelých, zobrazována v podobě krávy, ženy s hlavou (ušima) krávy, proto byly krávy posvátné. Eset (Isis) - bohyně matka, byla ideálem ženy, žena s kravími rohy, mezi rohy nese hieroglyf trůnu. Chnum – bůh Nilu, stvořitel člověka podoba muže s beraní hlavou, příp. rohy Maat - bohyně spravedlnosti, práva a mravů, účastnila se obřadu „vážení srdce“, podoba ženy s pštrosím pérem na hlavě.


Stáhnout ppt "Egyptské náboženství Bohatý, pestrý systém – více než 2000 jednotlivých bohů a bohyň. V různých částech Egypta většinou vládli jiní bohové. V Thébách (Vésetu)"

Podobné prezentace


Reklamy Google