Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Vlastivěda Ročník :

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Vlastivěda Ročník :"— Transkript prezentace:

1 Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Vlastivěda Ročník : 4. Téma : Karel IV. Autor : Mgr. Ivana Burgetová

2 14. května 1316 se Elišce Přemyslovně a Janu Lucemburskému narodil v Praze syn Václav.

3 Václav od sedmi let vyrůstal ve Francii
Václav od sedmi let vyrůstal ve Francii. V roce 1323 zde byl biřmován a přijal jméno Karel podle svého kmotra – francouzského krále. Ve Francii získal vzdělání, ovládal několik jazyků. V říjnu roku 1333 se vrátil do Čech, aby zde obnovil pořádek. V roce 1346 se stal římskoněmeckým králem a v roce 1347, po smrti otce Jana Lucemburského (zemřel v bitvě u Kresčaku), byl slavnostně korunován českým králem.

4

5 Manželky Karla IV. Blanka z Valois Anna Falcká Anna Svidnická Alžběta Pomořanská

6 Potomci Karla IV. Karel IV. měl devět potomků, z nichž nejznámější je Václav IV., který se stal jeho nástupcem a Zikmund Lucemburský, který měl přezdívku „ šelma ryšavá „.

7 Rozkvět země za vlády Karla IV.
Za vlády Karla IV. se Praha stala největším městem ve střední Evropě. Karel IV. dal opravit Pražský hrad a začal budovat honosnou stavbu: chrám svatého Víta.

8 Významnou stavbou je i Karlův most a nejznámnějším hradem je Karlštejn.

9 Karlštejn byl vybudován jako místo pro odpočinek krále, ale především měl chránit největší královské poklady – korunovační klenoty. Nejdůležitější je svatováclavská koruna.

10 V roce 1348 založil Karel IV. V Praze první univerzitu ve střední Evropě – Karlovu univerzitu a kolej Karolinum.

11 Po zlomenině krčku je Karel IV. upoután na lůžko a 29
Po zlomenině krčku je Karel IV. upoután na lůžko a 29. listopadu 1378 umírá na Pražském hradě. Příčinou je zápal plic. V pohřební řeči byl Karel IV. Poprvé nazván Otcem vlasti.

12 Zajímavosti Poprvé se Karel IV. oženil v sedmi letech
Krevní skupina Karla IV. byla 0 Karel IV. měl jednoho levobočka – Viléma Ke konci života trápila Karla IV. Nemoc – dna Učitelem Karla IV. byl papež Klement VI. Karel IV. Je pohřben v chrámu svatého Víta Svatováclavská koruna váží 2,5 kg

13 Zdroje Vlastivěda 4 – učebnice pro 4. ročník ZŠ / nakl. Nová škola /


Stáhnout ppt "Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Vlastivěda Ročník :"

Podobné prezentace


Reklamy Google