Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633"— Transkript prezentace:

1 Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Autor: Milena Trojanová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ ČJS.4.Tro.51_Bezdez Datum: Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Název: Bezděz Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Prezentace pojednává o jednom z našich nejlépe zachovalých hradů Klíčová slova: Bezděz, hrad, gotika

2 Hrad Bezděz

3 Bezděz jako inspirace Hrad Bezděz inspiroval mnohé umělce. Není divu. Působí majestátně a tajemně. Bezděz byl oblíbeným místem básníka K. H. Máchy. Na fotografii je v pozadí vidět Máchovo jezero, u kterého se odehrává báseň Máj. V příbězích Čtyřlístku na obrázcích pana Němečka vystupuje Bezděz jako Bezzub. Z hradu je nádherný výhled.

4 Pomník v Praze na Petříně od J. V. Myslbeka
K. H. Mácha Pomník v Praze na Petříně od J. V. Myslbeka

5 Doba hradů Hrady se stavěly kvůli obraně.
Byly obvykle těžko přístupné, měly hradby, padací most, mohutné věže (strážní, flankovací, věž s břitem) Většina našich hradů je postavena v gotickém slohu. Zdi hradu byly obvykle kamenné, někdy z mohutných cihel, často několik metrů silné. Obytná část se nazývá palác. Každý hrad měl modlitebnu – kapli, kostel nebo katedrálu.

6 Bezděz Hrad Bezděz patří k našim nejlépe zachovalým původním gotickým hradům, nebyl v pozdější době výrazně stavebně upravován. Nechal ho postavit český král Přemysl Otakar II – král železný a zlatý. Dočasně se stal vězením pro Přemyslova syna Václava . Hrad měl výhodnou polohu na vyvýšeném místě poblíž obchodních stezek. Nádhernou ukázkou gotického slohu je hradní kaple. Na hrad ě několikrát pobýval Karel IV. Byl v majetku šlechtice Albrechta z Valdštejna. Sloužil mj. jako klášter.

7 Cestu na hrad lemují kapličky, ve kterých bývaly umístěny obrazy křížové cesty.

8 Čertova věž Tzv. bergfrit = věž sloužící v době války vojenským účelům, je v případě přepadení hradu posledním útočištěm.

9 Velká věž Velká věž má také charakter bergfritu. Bývala přístupná z prvního patra.

10 Hradní kaple

11 Hradní kaple - interiér Na fotografii je vidět typická gotická žebrová klenba.

12 Gotické zdivo.

13 Gotické zdivo II. Část paláce, tj. obytné části. Z fotografiie je patrné, že šlo o patrovou stavbu.

14 Pohled z hradu při západu slunce.

15 Opakování Který panovník nechal postavit Bezděz?
Ve kterém století byl hrad postaven (nápověda – zjisti, kdy žil panovník, který ho nechal postavit)? V jakém stavebním slohu? Čím se tento sloh vyznačoval? Jakému účelu hrad sloužil? Co je to bergfrit? Ve kterých literárních dílech se promítá Bezděz? Které významné osobnosti jsou spojeny s Bezdězem?

16 Řešení 1. Král Přemysl Otakar II. Ve 13. století.
V gotickém stavebním slohu. Mohutné zdi, lomená klenba, opěrný systém – pilíře, věžičky, arkýře, ozdoby ve tvaru trojlístku, chrliče. K obraně, později také jako klášter. Věž sloužící v době války k obraně nebo jako poslední útočiště. Báseň Máj, Příběhy Čtyřlístku. Přemysl Otakar II., Václav II., Karel IV., Albrecht z Valdštejna, K. H. Mácha, F. Němeček a další.

17 Zdroj: Text upraven podle Wikipedie. Vlastní fotografie autorky.


Stáhnout ppt "Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633"

Podobné prezentace


Reklamy Google