Aktualizace DZ MŠMT pro rok 2008 a rozvojové projekty František JEŽEK Rada vysokých škol 17. května 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR září 2008.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Šimon Stiburek (Ne)úspěšnost studentů na vysokých školách a na pedagogických fakultách Šimon Stiburek
Transkript prezentace:

Aktualizace DZ MŠMT pro rok 2008 a rozvojové projekty František JEŽEK Rada vysokých škol 17. května 2007

F.Ježek1 Obsah  Aktualizace DZ MŠMT pro rok 2008  Reakce MŠMT na Country Note OECD  Rozvojové projekty - vyhlášení  Národní strategický referenční rámec

F.Ježek2 Aktualizace DZ MŠMT pro rok 2008

F.Ježek3 Aktualizace DZ MŠMT pro rok 2008  Komise: MŠMT, ČKR, RVŠ  Povinnost VVŠ zpracovat vlastní aktualizace (včetně projektů) do 1. října 2007  Přílohy: l východiska – včetně reakce na zprávu OECD, l operační programy, l vyhlášení rozvojových programů pro rok 2008

F.Ježek4 Analytická data

F.Ježek5 Prioritní oblasti A DZ MŠMT  Internacionalizace: 1.mobilita, 2.joint degree, 3.zahraniční studenti, 4.zahraniční učitelé, 5.ECTS

F.Ježek6 Prioritní oblasti A DZ MŠMT  Kvalita a excelence akademických činností: 6.Národní kvalifikační rámec, 7.uplatnění absolventů, 8.vnější hodnocení kvality, 9.vnitřní systémy řízení kvality, 10.diverzifikace studijní nabídky, 11.spolupráce v oblasti kombinovaného a distančního vzdělávání, 12.management VŠ, 13.podpora nadaných, 14.učitelé pro reformu regionálního školství, 15.spolupráce s regionálním školstvím v oblasti přírodních a technických věd, 16.spolupráce s praxí

F.Ježek7 Prioritní oblasti A DZ MŠMT  Kvalita a kultura akademického života: 17.vzorový etický kodex (RVŠ), 18.podpora handicapovaných a sociálně znevýhodněných, 19.speciální stipendium Erasmus pro sociálně slabé, 20.poradenství, 21.univerzity třetího věku.

F.Ježek8 Odezva MŠMT na Country Note OECD

F.Ježek9 Zpráva OECD se zaměřuje na:  strukturu systému a institucionální prostředí;  řízení systému terciárního vzdělávání a institucí;  finanční zdroje pro terciární vzdělávání;  přístup ke vzdělávání a sociální spravedlivost;  napojení terciárního vzdělávání na trh práce a naopak;  příspěvek terciárního vzdělávání k výzkumu, vývoji a inovacím;  kvalitu a její zabezpečení;  internacionalizaci terciárního vzdělávání.

F.Ježek10 Reakce MŠMT  Ministerstvo považuje za účelné otevřít diskusi ke hledání vhodných řešení k problémům obsaženým v následujících doporučeních.  K tomu hledat vhodné formy – např. připravovat novou Bílou knihu pro terciární sektor, případně nový zákon o terciárním vzdělávání.  Ministerstvo proto chce Bílou knihu terciárního vzdělávání” připravit v roce Z ní případně vzejde návrh na nový zákon o terciárním vzdělávání, který nahradí dosavadní zákon o vysokých školách z roku  Zde bude třeba široce diskutovat s akademickou veřejností (akademickými reprezentacemi – Českou konferencí rektorů a Radou vysokých škol včetně její Studentské komory), i dalšími zainteresovanými subjekty (zaměstnavateli, představiteli regionů, státní správou apod.)

F.Ježek11 Reakce MŠMT Jedná se zejména o doporučení expertů OECD týkající se:  případného zřizování „Colleges of professional studies“ zaměřených na profesní vzdělávání (včetně celoživotního vzdělávání) při univerzitách/vysokých školách;  vyjasnění postavení vyššího odborného vzdělávání s využitím uceleného národního kvalifikačního rámce, zvážení celkového pojetí vyššího odborného vzdělávání v terciárním vzdělávání, vyjasnění jeho cílů a parametrů;  provedení revize všech institucí vyššího odborného vzdělávání a jejich rozdělení na instituce, které budou primárně působit na sekundární úrovni a na ty, které mají silný terciární/vysokoškolský potenciál;  otázky řízení institucí a hledání vhodných modelů, které správně vyváží pravomoci děkanů a rektorů a v souvislosti s tím i akademických senátů a správních rad; hledání správných modelů pro zapojení studentů do řízení institucí.

F.Ježek12 Reakce MŠMT Některá doporučení jdou nad rámec kompetencí ministerstva a vyžadují politický konsensus:  zavedení školného.  investice do větší sociální spravedlivosti v přístupu ke studiu i během studia – např. vytvoření vhodného systému sociální podpory (záchytné sítě) nebo vytvoření systému půjček;  pobídky a daňové úlevy pro podniky a jejich podporu výzkumu a vývoje.

F.Ježek13 Rozvojové projekty - vyhlášení

F.Ježek14 Stanovení limitu pro decentralizované projekty  Počet studentů podle údajů v ukazatelích rozpisu rozpočtu A a B1.  Součet všech příspěvků a dotací podle části rozpisu rozpočtu vysokých škol, uvedené v bilanční tabulce.  Součet všech dotací na VaV, část výzkumné záměry, specifický výzkum, výzkumná centra roku  Počet docentů a počet profesorů (váha 1:1) podle výkazu ÚIV P1b-04 k  Počet vyjíždějících studentů na českých vysokých školách a počet zahraničních studentů na českých vysokých školách (váha 1:1) k se započtením délky pobytu v měsících podle výstupů ze SIMS.

F.Ježek15 Tematické okruhy podle vyhlášení 1. Program na podporu rozvoje internacionalizace a) mezinárodní spolupráci vysokých škol v oblasti: zapojení vysokých škol do projektů podporovaných dotacemi z Evropské unie včetně přípravy projektů předkládaných do operačních programů, zapojení vysokých škol do činnosti mezinárodních organizací, podpory rozvoje stipendijních programů vysokých škol pro nadané studenty z rozvojových zemí anebo z těch zemí, které procházejí procesem společenské i ekonomické transformace, zejména doktorských studijních programů, přípravy a realizace společných studijních programů (joint programmes/degrees) v mezinárodní síti vysokých škol, přípravu Erasmus Mundus Master Courses, zlepšování podmínek pro působení významných akademických pracovníků z cizích států na škole,

F.Ježek16 Tematické okruhy podle vyhlášení 1. Program na podporu rozvoje internacionalizace b) důsledné zavádění ECTS, případnou přípravu a získání certifikátu Evropské komise „ECTS Label“; získání certifikátu „DS Label“, c) mezinárodní mobilitu studentů vysokých škol v rámci: mezinárodních smluv bilaterálních smluv o přímé spolupráci mezi vysokými školami, popř. formou „free movers“

F.Ježek17 Tematické okruhy podle vyhlášení 2. Program na přípravu a rozvoj lidských zdrojů a) podporu akademických pracovníků, kteří se ucházejí o jmenování docentem nebo profesorem b) podporu a individuální rozvoj talentovaných studentů, dále na podporu mladých pracovníků bezprostředně po dokončení studia v doktorském studijním programu.

F.Ježek18 Tematické okruhy podle vyhlášení 3. Program na rozvoj přístrojového vybavení a moderních technologií a) rozvoj přístrojového vybavení, b) rozvoj informačních a komunikačních technologií (včetně multilicencí softwarových produktů), c) tvorbu multimediálních vzdělávacích pomůcek, d) plnění technických požadavků stanovených obecně závaznými právními předpisy nebo pokyny orgánů státní správy

F.Ježek19 Tematické okruhy podle vyhlášení 4. Program na podporu rovných příležitostí pro vstup na vysokou školu a studium na ní včetně rozvoje poradenských služeb a) vyrovnávání příležitostí přístupu ke studiu uchazečů z různě znevýhodněných sociálních skupin, včetně těch, kde mají děti studijní předpoklady, ale rodinné prostředí je ke studiu nemotivuje, b) integraci zdravotně handicapovaných studentů a studentů pocházejících ze sociálně znevýhodněných skupin do studia, c) zvyšování úrovně poskytování poradenské péče studentům vysokých škol z aspektu psychologického, pedagogicko-psychologického a profesního poradenství.

F.Ježek20 Tematické okruhy podle vyhlášení 5. Program na podporu rozvoje a činnosti univerzit třetího věku a dalších forem celoživotního učení pro seniory 6. Program na podporu odstranění slabých stránek školy

F.Ježek21 Národní strategický referenční rámec

F.Ježek22 Východiska – Národní strategický referenční rámec Jsme schopni tvořit poměrně vysoký HDP (74 %) i při nižší úrovni produktivity práce (53 %), ale za cenu extrémně vysoké energetické náročnosti výroby (426 %) Zaostávání výdajů do oblasti vzdělávání (84 %), ale zejména do oblasti výzkumu a vývoje (66 %) nevytváří dobré předpoklady

F.Ježek23 Východiska – Národní strategický referenční rámec

F.Ježek24 Podle analýzy Rady pro výzkum a vývoj za rok 2005

F.Ježek25 Podpora výzkumu a vývoje

F.Ježek26 NSRR