DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení do křesťanského života
Advertisements

KŘEST V DUCHU SVATÉM Vyškov, BŠ EBED.
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Kde vzít energie k nadpřirozenému? Viktor Baláž, Vyškov,
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Boží spolehlivá zaslíbení Brno, Proč se vlastně modlíme? Neví Bůh už předem, co potřebujeme?
Slovo života prosinec 2012 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
Integrita bezúhonnost
Křest a znovuzrození Herľany
O Ježíši Kristu a Božím království
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
TO JE MÁ PROSBA, KDYŽ CÍTÍM, ŽE VŠECHNO PRÁZDNÉ SE ZDÁ. TY JSI MOU TOUHOU, MOU SKÁLOU, MŮJ HRAD, JSI BOHEM CO PŘICHÁZÍ VČAS.
Celostátní setkání mládeže Žďár nad Sázavou.
Dosáhni cíle!.
Buďme bdělí v modlitbách Pokud se nemodlíš, nejsi křesťan! Clendennen.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
Vzkříšení z mrtvých a druhý příchod Ježíše Krista
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Uvedení do křesťanského života
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Ve společenství s Matkou Boží
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Abrahamův život víry Řím 4:1-4 Abrahamův život Povolání Gn 12;1-3 Smlouva Gn 15;1-6 Znamení smlouvy Gn 17;1-5,10 ZákonMojžíš.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Bůh jako dobrý Otec nás sytí svým slovem a eucharistickým tělem,
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
KDO JE JEŽÍŠ? 1.JEŽÍŠ JE NÁŠ PÁN A VŠECH KRÁLŮ KRÁL, JÁ HO DOBŘE ZNÁM, //:ON MI ŽIVOT DAL://
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
„Máme tady jenom pět chlebů a dvě ryby." Ježíš řekl: „Přineste mi je sem." Společná modlitba Lidé, kterým jsi pomohl, ti možná nebudou vděční. Nevadí pomáhej.
 Daniel 6:11 Když se Daniel dověděl, že byl podepsán přípis, vešel do svého domu, kde měl v horní pokoji otevřená okna směrem k Jeruzalému. Třikrát za.
Počátky Základního kamene Konstantin. Konstantin byl pohan. Byl to chytrý vládce a potřeboval upevnit svou moc.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Místa setkávání lidstva s Bohem podle Bible
Špatné zvyky nás svazují Upevnění návyků.
Přijď Duchu svatý.
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
TO JE MÁ PROSBA, KDYŽ CÍTÍM, ŽE VŠECHNO PRÁZDNÉ SE ZDÁ, TY JSI MOU TOUHOU, MOU SKÁLOU, MŮJ HRAD, JSI BOHEM, CO PŘICHÁZÍ VČAS. TO JE MÁ PROSBA VE ZKOUŠKÁCH,
AC Ivanovice, Martina Zachrlová,
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
1. Jak čerstvých vod jelen žádá | v čas unavení svého, | tak má duše | vždycky ráda chce mít Ducha svatého; | neb bez jeho pomoci | nemáme žádné moci,
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
MOJŽÍŠ-DAVID-UČEDNÍCI
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Matoušovo evangelium.
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Evangelizace doma.
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Transkript prezentace:

DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.

Víme, jak Ježíš miloval své učedníky Záleželo mu na nich a oni to věděli. Před svým ukřižováním se je snažil potěšit a proto mluvil o Duchu Svatém, viz Jan 16. Ježíš mluvil o tom, jak důležitý pro ně Duch Svatý bude. Ježíš ví, jak slabí bez Ducha Svatého jsme . Ježíš nezačal veřejně sloužit až do okamžiku, kdy byl při křtu v řece Jordán pomazán Duchem Svatým! Až potom se šel na poušť utkat s ďáblem. Tento okamžik pomazání Duchem byl zlomovým okamžikem v životě a službě Ježíše. Toto všechno platí i pro nás Duch Svatý má pro naše životy nesmírný význam!

Kdo nebo Co je Duch Svatý?

Duch Svatý je Bůh Bůh Otec Syn Duch Svatý

Duch Svatý není nějaká neurčitá moc nebo síla. Duch Svatý je osoba ~ Přímluvce, Utěšitel, Učitel... Máme tedy co do činění s Bohem samotným!

Jan Křtitel: Lk 3,16: Jan všem řekl: "Já vás křtím vodou. Přichází však někdo silnější než jsem já; nejsem ani hoden, abych rozvázal řemínek jeho obuvi; on vás bude křtít Duchem svatým a ohněm.

Ježíš: Sk 1:4 Když s nimi byl u stolu, nařídil jim, aby neodcházeli z Jeruzaléma: "Čekejte, až se splní Otcovo zaslíbení, o němž jste ode mne slyšeli. Sk 1:5 Jan křtil vodou, vy však budete pokřtěni Duchem svatým, až uplyne těchto několik dní."

Ježíš: Sk 1:8 ale dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky v Jeruzalémě a v celém Judsku, Samařsku a až na sám konec země."

Co následovalo: Sk 2:4 všichni byli naplněni Duchem svatým a začali ve vytržení mluvit jinými jazyky, jak jim Duch dával promlouvat.

Dvě zkušenosti přijetí Ducha Svatého: 1) Přijetí Ducha při znovuzrození Bez působení Ducha není možné se znovu narodit: Jan 20,22: „Přijměte Ducha Svatého“ 2) Křest v Duchu Svatém / Naplnění Duchem Svatým, Sk 1,5 + Sk 2,4

Nejedná se pouze o modlitební jazyky! Mnozí zakoušejí první zkušenost, přijetí Ducha při znovuzrození. Rozdíl znovuzrození vrs. křest v Duchu Nejedná se pouze o modlitební jazyky!

Důležitost křtu v Duchu Svatém moc ke svědectví radost, odvaha a smělost nadpřirozené dary: proroctví, uzdravování, osvobozování, mocné činy, slova poznání a moudrosti porozumění Božímu Slovu větší citlivost na hřích (vlastní i jiných) touha po Bohu a vnímání Boží blízkosti modlitební jazyky zmocnění ke službě vítězství nad hříchem

Mluvení v jazycích Vzácný dar Modlí se Duch Boží Rozněcuje našeho ducha Budování vnitřního člověka Naneštěstí málo používáno Naneštěstí se naše zkušenost často omezí pouze na jazyky jako na jediný význam křtu v Duchu Svatém

Chceš i ty mít tento oheň? 1Te 5:19 Plamen Ducha nezhášejte, Duch Svatý je jako oheň v našem nitru. Jakmile se rozžehne, stane se stravujícím žárem: Žid 12:29 Vždyť `náš Bůh je oheň stravující´ Chceš i ty mít tento oheň?

Přijetí Ducha Svatého Znovuzrození a celé vydání se Ježíši Kristu Touha a prosba Zaslíbení: Luk 11:13 Jestliže tedy vy, ač jste zlí, umíte svým dětem dávat dobré dary, čím spíše váš Otec z nebe dá Ducha svatého těm, kdo ho o to prosí!"

Uhašování Ducha Ef 4,22 – 32 Ef 4:30 A nezarmucujte svatého Ducha Božího, jehož pečeť nesete pro den vykoupení.

Příchod Ježíše Krista = Příchod Božího Království Nová doba Příchod Ježíše Krista = Příchod Božího Království Období Ducha Svatého Žijeme v posledních časech – Bůh má důvod, proč nám Ducha dal, není to náhoda.