Morfologie – přednáška 13 PaeDr. Jarmila Alexová, CSc. 12. ledna 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Vymezení slovních druhů
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI ČLENY NĚKOLIKANÁSOBNÉHO VĚTNÉHO ČLENU
Významové poměry mezi souřadně spojenými větami
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.
Několikanásobné větné členy
Významové vztahy ve větě jednoduché
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Souvětí souřadné, souvětí podřadné
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/ , III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Několikanásobné větné členy
VÝZNAMOVÉ POMĚRY Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková.
Věta.
Neohebné slovní druhy.
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Neohebné slovní druhy Český jazyk - 7. ročník.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Syntax - druhy vedlejších vět
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_04 Tematická.
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Spojky.
Tvarosloví – neohebné slovní druhy
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Skladba souvětí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
holé, rozvité, několikanásobné
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Významové poměry mezi hlavními větami
SPOJKY, ČÁSTICE, CITOSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_20_SPOJKY, ČÁSTICE,
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_01 TÉMA:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
VY_32_INOVACE_Jir_ II_11 Věta a souvětí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
3.Prezentace 9.tř..
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Urči významový poměr Buď bude hezky, nebo bude pršet. slučovací odporovací vylučovací.
Souvětí souřadné.
SLOVNÍ DRUHY číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Spojky.
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
Transkript prezentace:

Morfologie – přednáška 13 PaeDr. Jarmila Alexová, CSc. 12. ledna 2010

Souřadicí výrazy rovnocennost prvků vztahy  slučovací  odporovací  vylučovací  stupňovací ne obsahově rovnocenné děje, ale vztah závislosti ale vyjádřen paratakticky!!  příčinné a důvodové  důsledkové

Slučovací a, ani, jako  Maminka vaří oběd a zpívá si vícedílné spojovací výrazy  jak jak

Odporovací k první skutečnosti připojujeme jinou skutečnost, která je srovnatelná, ale vytváří „korekturu“  tj. omezuje platnost přijela jsem na přednášku včas, ale zdržela jsem se  ale, však, avšak  nýbrž nepřišla jsem, nýbrž poslala jsem dopis

Vylučovací dva srovnatelné situace, z nichž je třeba vybrat jednu  vydám se buď do Francie nebo do Belgie obvykle ze znalosti komunikační situace silná disjunkce  není možná pravdivost obou  oddělit čárkou slabá disjunkce  mohou platit obě varianty  neoddělovat čárkou  nebo, či vícedílné  buď buď, buď nebo, nebo nebo

Stupňovací specificky  buď slučovací nebo odporovací poměr výrazy od původu ne spojky, ale jiné SD  částice ba (spojka stupňovací)  částice ano (spojka stupňovací)  kombinací ba i, ba dokonce, ba také  vícedílné nejen – ale také, nejen – ale dokonce

Důvodové (vysvětlovací) neboť, vždyť, totiž (vysvětlovací) důvodové  osvětlení existence druhého celku vzala jsem si deštník, neboť pršelo  vysvětlovací vzala jsem si deštník, totiž něco, co se tomu trochu podobalo...

Důsledkové obsah první věty vede k realizaci druhé propozice  a proto, a tedy, tedy, tudíž, a tak venku sněží, a proto jsem si vzala dva svetry

Podřadicí (Hypotaktické) začlenění obsahu výpovědi do obsahu jiné výpovědi souvětí s větou řídící a větou závislou propracované sémantické dělení podle MČ 2.

Sémantické dělení i. obsahové  že, zda, jestli, aby  řekl mi, abych přišla časové  když, až, dokud, jakmile  právě když, když vtom, když najednou  tehdy – když, tak dlouho – dokud kauzální  protože, poněvadž, jelikož, ježto, anžto  proto – že

Sémantické dělení ii. účelové  aby  jen aby, by  proto – aby podmínkové  jestliže, když přípustkové  ačkoli, ač, jakkoli, byť i

Sémantické dělení iii. způsobové  relativa jak  korelativa tak – aby, tak – jak

Částice (Partikule)

Částice nezákladní SD nesamostatný SD (jevy v rámci komunikace)  postoj mluvčího k obsahu a struktuře komunikátu  funkce je dovoditelná ze znalosti komunikační situace  funkce aktualizační expresivní

Částice funkce dělá z částice částici, může to být i jiný slovní druh s ohledem na většinu ostatních SD jsou částice problematické (cf. zájmena)

Dělení MČ 1. apelativní (apelové)  signalizace komunikativní funkce výpovědi (cíl sledovaný tím, že něco říkám)  Cožpak ty sis to nepřečetl?  Ať tě ani nenapadne!  Kéž by bylo jaro!

Dělení MČ 2. hodnotící  mluvčí signalizuje, že nějakou složku výpovědi považuje za hodnou pozornosti, postoj, etc.  modální částice dříve řazeny k modálním příslovcím možná, asi, snad, zřejmě  jistotní modalita nevyhnutelně, určitě  voluntativní modalita (nutnost, možnost, záhodnost) přijatelné z hlediska společenských norem  samozřejmě, očividně, evidentně

Dělení MČ 3. emocionální  bohužel, bohudík on bohužel nepřišel – částice on nepřišel, bohužel – citoslovce

Dělení MČ 4. strukturační  strukturace textu  výrazy dříve hodnoceny jako příslovce, slovesa  text začíná či končí no tak co bych vám řekla...  copak vám mám říct? – tázací zájmeno  copak to nevidíš? – částice apelativní ono není jednoduché spěchat  takže, zaprvé, zadruhé, nejprve, potom, řekněme, dejme tomu

Citoslovce (Interjekce)

Citoslovce nezákladní SD úplně specifický  neoznačuje jevy světa  neoznačuje vztahy v textu a komunikaci  bezprostřední reakce člověka na podnět  foneticky mimo rámec výpovědi Ach, co si počnu?! Co si – ach – počnu?! Co si počnu, ach?!  jednočlenné věty vokativní (starší pojetí)  nevětné výpovědi  větný ekvivalent

Citoslovce foneticky  i kombinace neobvyklé v jiných SD mňam ňuf – Ň+vokál zadní funkční dělení 1. emocionální 2. volní – zaměření na adresáta 3. onomatopoická (zvukomalebná)  vstupuje do výpovědi ve funkci obvykle přísudku  Žába žbluňk do vody  Vrabec frnk na střechu

Citoslovce jednotlivé funkce v dané výpovědi se mohou kumulovat  Á, to je pěkné. líbí nelíbí ironizace  záleží na intonaci hlásková spojení jsou reduplikovatelná  tatatatatata výraz jiného SD -- transpozice  šmarjápano, jéžišmarjá, fujtajxl ?co už je a co ještě není?  lexikalizace hmmm – ano c-c-c-c-c – citoslovce ještě není (ale co to je?)