Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23"— Transkript prezentace:

1 NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Pavel Růžička

2 PŘEDLOŽKY latinsky prepozice
Vyskytují se ve spojení s podstatnými a přídavnými jmény, zájmeny a číslovkami. Nikdy nestojí samostatně. Předložky tvoří se jmény předložkový pád (1. – 7. pád) čili předložkovou vazbu (k požáru – 3. pád, s Petrem – 7. pád atd.). Předložka také nemůže být samostatným větným členem, vždy patří k jinému slovnímu druhu.

3 SPOJKY latinsky konjukce Jsou také slova neohebná.
Spojují jednotlivá slova nebo věty v souvětí. Nejsou větnými členy! Pokud uvidíme spojku na začátku věty, jedná se o částici. Jaké znáš spojky?

4 ČÁSTICE latinsky partikule Jde o neohebný slovní druh.
Zpravidla stojí na začátku věty a vyjadřují postoj mluvčího. Nejsou větnými členy. Př. Ať, nechť, kéž, což, ano, ne… Pokud stojí spojka na začátku věty, jedná se o částici, nikoli o spojku!

5 CITOSLOVCE latinsky interjekce
Vyjadřují nálady, city, zvuky, hlasy, povzdechy… Citoslovce stojí jako samostatná věta, nahrazují větu zvolací. Ach! Hle! Taková věta je zakončena vykřičníkem. Některá citoslovce nahrazují přísudky: např. Kočí prásk do koní. Holub frrr na střechu.

6 Cvičení Urči v následujícím textu slovní druhy:
Že se tak chovám pořád? Ne, to není pravda, protože se u nás vždy mluvilo slušně a uctivě. A toto je lilek čili baklažán. Zelenina, která je mňam. Ano, je dokonce zdravá a má mnoho vitamínů. Ať vám chutná!

7 VÝSLEDKY Že9 se3 tak6 chovám5 pořád6? Ne9, to3 není5 pravda1, protože8 se3 u7 nás3 vždy6 mluvilo5 slušně6 a8 uctivě6. A9 toto3 je5 lilek1 čili8 baklažán1. Zelenina1, která3 je5 mňam10. Ano9, je5 dokonce6 zdravá2 a8 má5 mnoho4 vitamínů1. Ať9 vám3 chutná5!

8 Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: 7. Předmět: český jazyk Anotace: po ověření tohoto učebního materiálu si žáci zopakují neohebné slovní druhy.


Stáhnout ppt "NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23"

Podobné prezentace


Reklamy Google