Barvy mají přiblížit atmosféru jednotlivých svátků a slavností.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení do křesťanského života
Advertisements

VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_17
ROK Rok, to je koloběh událostí, které se opakují
Liturgické knihy.
Liturgický rok.
Průlet liturgickým rokem
Klasicistní MÓDA VY_32_INOVACE_ 18 Klasicistní móda.
Společenské úlohy oděvů aneb
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
MINISTRANTI NAPAJEDLA
Státní symboly České Republiky
Katedrála Sainte-Cécile
Liturgické předměty Václav Sojka Praha 2011.
Uvedení do křesťanského života
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Státní symboly České republiky
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
Velikonoce – přežít/prožít
Křesťanství.
Vítej na ministrantské schůzce
Zpřítomnění Kristova vykupitelského poslání
Řád mše svaté.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA
MÉ KRÁLOVSTVÍ.
Křesťanská antika. Náboženství vzniklo kolem roku 30.n.l. v Palestině – víra chudých V Římě byli křesťané pronásledováni R EDIKT MILÁNSKÝ Konstantin.
Velikonoce – jen svátky jara?
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ STÁTNÍ SYMBOLY
ZNAK MĚSTA PLZEŇ.
ERBY Heraldika.
Ave Maria.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Státní symboly ČR 4. ročník
Heraldika.
Průlet liturgickým rokem
Renesanční móda VY_32_INOVACE_ 07 - Renesanční moda.
ODÍVÁNÍ A OBUV VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ
Barokní móda.
Centrum pro katechezi v Olomouci o období hlubokého duchovního života; o liturgie součástí života křesťana; o důraz na osobní vztah k Bohu individualismus.
Byzantská říše.
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
Zpracovala Irena Krištofová.  Typický oděv má …  Popis ženského oděvu  To co měli na hlavě bylo velice důležité  Co všechno museli nosit páni  Fotky.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS VY_32_INOVACE_13_ středověká kultura oblékání Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová.
SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Svatý Mikuláš – vzor konání dobrých skutků
Improvizovaná ochrana dýchacích cest a povrchu těla
Řád mše svaté.
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Státní symboly České republiky.
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Občanská nauka Tematický okruh:
Novověk - Renesance.
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
Liturgické odevy.
Středověká společnost- vrcholná
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Improvizovaná ochrana dýchacích cest a povrchu těla
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Smrt ukončuje život člověka. Smrt ukončuje život člověka.
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _7.ročník_16
Transkript prezentace:

Barvy mají přiblížit atmosféru jednotlivých svátků a slavností. Liturgické barvy Zvláštní symbolika bohoslužebných rouch se v křesťanství vyvíjí teprve potom, co dochází k rozlišení světského a liturgického oděvu. Barvy mají přiblížit atmosféru jednotlivých svátků a slavností.

Symbolika barev BÍLÁ ČERVENÁ barvou světla, a proto je obrazem Krista, který je světlem světa symbolizuje nevinnost, čistotu a radost používá se o všech svátcích Páně, pokud nepřipomínají umučení, o svátcích P. Marie, andělů… ČERVENÁ je barvou ohně a krve používá se o svatodušních svátcích, je také připomínkou mučedníků

Symbolika barev ZELENÁ FIALOVÁ barvou naděje - evokuje pohled na zelené osení slibující bohatou úrodu symbolizuje také Kristovo zmrtvýchvstání používá se v liturgickém mezidobí FIALOVÁ barva připomínající barvu popela znamená pokání a kajícnost používá se v době adventní, postní a při mši za zemřelé

Symbolika barev ČERNÁ RŮŽOVÁ značí smutek a smrt dříve se používala při pohřbech RŮŽOVÁ barva radostná je vhodná pro 3. neděli adventní („Radujte se“) a 4. neděli postní („Vesel se“)

Symbolika barev ŽLUTÁ - ZLATÁ MODRÁ barva důstojnosti, slavnosti používá se při velkých slavnostech MODRÁ barva čistoty a nevinnosti používá se o svátcích Panny Marie

Liturgické oděvy Novozákonní liturgické oblečení se nevyvinulo ze sakrálního oděvu starozákonního kněžstva, ale ze světského šatu běžného tehdy v celém řecko-římském světě. Od 7. století se začíná světská móda měnit, tunika se zkracuje a začínají se zavádět nohavice. Církev se však přidržela staršího způsobu odívání a liturgický oděv se nemění. Jelikož stále roste důraz na slavnostní charakter, stávají se roucha bohatšími a zdobenějšími.

Alba vznikla z antické tuniky původně byla liturgickým oděvem pro všechny osoby, které měly vyšší svěcení bělostná barva značí svatost, obnova života, čistotu duše v posvěcující milosti

Cingulum šňůra, kterou se zachytí alba a upraví do patřičné délky symbolický význam je uchování svatosti, kterou alba naznačovala, nebo provazy, jimiž byl Kristus bičován

Rocheta vznikla z alby až do 13. stol. ji nosili všichni klerikové, pak se její nošení omezilo na preláty.

Límec - horní část ministrantského oděvu

Sukně - dolní část ministrantského oděvu

Humerál látka, kterou se zahalovala hlava při oblékání liturgických rouch, a teprve poté nebo až u oltáře byla spouštěna na ramena, takže tvořila jakýsi límec nyní má podobu čtyřhranného šátku s tkanicemi, kterou kněz obléká jako první pod albu kolem krku prakticky brání ušpinění mešních rouch.

Štóla štóla připomíná dlouhou a úzkou šálu, kterou kněz a biskup nosí volně kolem krku jáhen přes levé rameno, s konci sepnutými na pravém boku symbolicky označuje jho Páně, kterým jsou závazky svěcence

Ornát výhradně kněžský oděv užívá se při mši svaté, případně při všech obřadech, které se mší svatou souvisejí

Dalmatika bohoslužebné roucho pro jáhna ve tvaru T se širokými rukávy

Pluviál původně plášť do deště, proto byl opatřen kapucí v předu je otevřený a je opatřen sponou. místo kapuce je v současné době zdobený štít používá se při procesích, požehnání, chórové modlitbě

Vélum na požehnání - pokrývka užívaná při žehnání monstrancí s Nejsvětější svátostí

Klerika (sutana) splývavá černá tunika v kombinaci s bílým kolárkem (bílý límeček, původně zakrýval celou horní část těla)

Biret liturgická pokrývka hlavy, která se používá ke klerice Používá se při různých liturgických úkonech jako je pohřeb, svatba, křest…

Mitra špičatá čepice, kterou nosí biskupové používá se od 11. stol.

Tiára vysoká čepice s šlechtickou korunkou nosil ji papež od 12. stol. při neliturgických příležitostech. nošení tiáry bylo odstraněno Janem XXIII.

Solideo malá kulatá čepička používá se jako znak hodnosti duchovních

Pektorál náprsní kříž ze zlata a stříbra obsahující relikvie

Berla ozdobná pastýřská hůl, nahoře zahnutá nebo zavinutá do spirály užívá ji biskup a drží ji v levé ruce

Prsten - biskupská insignie

Palium nosí arcibiskup kolem krku bílá páska s šesti černými kříži na znamení plnosti moci

Hábit - oděv řeholních kněží, kteří ho mají předepsaný svými řádovými regulemi