Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Novověk - Renesance.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Novověk - Renesance."— Transkript prezentace:

1 Novověk - Renesance

2 Období Renesance je charakteristické
Renesance 15. století n.l. Období Renesance je charakteristické Návratem člověka k přírodě, k antice (Řecko, Řím) Vznikem nové módy – návrat k přepychu Po stránce účesové se projevuje až od roku V tomto období se představuje nový ideál krásy. Hlavní znaky vysoce odkryté, vyholené čelo a kulatý obličej; bledá pokožka; útlá postava; Světlá barva vlasů u žen. Projevuje se zde snaha napodobit Antiku, ale později se vytváří vlastní ideál krasy.

3 Renesance –účesy žen Dámské účesy se rozlišovaly podle země- geografického hlediska na: 1.Renesanci francouzskou Vlasy byly sčesány z čela přes podložku do srdcovitého tvaru. V přirozeném tvaru: hladké, vlnité, kudrnaté se vyčesávaly do plochých uzlů pod vlasovým vírem. Tento účes napodoboval tvary řeckých uzlů. Ozdoby: Šňůry perel, vzácné kameny, rejčí peří.

4 Renesance francouzská

5 Renesance španělská 2. Renesance španělská
Vlasy se hodně kadeřily do drobných loken ondulační tyčí kalamis. Zkadeřené se vyčesávaly do širokých uzlů. Jednotlivé prameny vlasů se proplétaly do tvaru copů ze kterých se tvořil uzel, který se podkládal podložkami (kopíruje římské uzly). Hustota vlasů se doplňovala pomocí příčesků z pravých vlasů. Uzel byl velmi bohatý. Jako ozdoby se používala pokrývka ze zdobeného sametu nebo klobouky.

6 Renesance španělská

7 Renesance italská 3. Renesance italská
Byla nejpřirozenější, dlouhé vlasy hladké, vlnité se Sčesaly z čela směrem dozadu a ponechaly se volně Splývat do výstřihu na ramena. Nad čelem se zdobily pomocí diadému – čelenka se zavěšeným šperkem nad kořenem nosu.

8 Renesance- účesy mužů V mládí nosili muži delší zkadeřené vlasy zastřižené po ramena a hladce vyholené tváře. Ve stáří si vlasy zkrátili těsně nad ušima a sčesaly směrem dozadu. Tváře byly upraveny do tvarů krátkého plnovousu nebo pečlivě zaholené bradky. Velkou módou bylo okruží - krajkové límce.


Stáhnout ppt "Novověk - Renesance."

Podobné prezentace


Reklamy Google