Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Státní symboly České Republiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Státní symboly České Republiky"— Transkript prezentace:

1 Státní symboly České Republiky
Přehled Popis Právní úprava

2 Státní symboly ČR Velký státní znak Malý státní znak Státní barvy
Státní vlajka Vlajka prezidenta republiky Státní pečeť Státní hymna

3 Velký státní znak

4 Velký státní znak Velký státní znak je tvořen štítem se čtyřmi poli. Jednotlivá pole symbolizují historická území České republiky - Čechy, Moravu a Slezsko, čtvrté pole pak republiku jako celek. V prvním a čtvrtém poli je vyobrazen stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou. Ve druhém poli je na modrém podkladu umístěna červeno-stříbrně šachovaná orlice se zlatou korunou. Ve třetím poli se na zlatém podkladu nachází černá orlice s červenou zbrojí a zlatou korunou, ozdobená stříbrným půlměsícem zakončeným jetelovými listy a uprostřed vybíhajícím křížkem.

5 Malý státní znak

6 Malý státní znak Malý státní znak je tvořen jediným polem, na němž je umístěn na červeném podkladu stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou.

7 Státní barvy

8 Státní barvy Státní barvy jsou bílá, červená a modrá
v uvedeném pořadí.

9 Státní vlajka

10 Státní vlajka Státní vlajka se skládá z horního bílého pruhu a dolního červeného pruhu, do nichž je vsunut žerďový modrý klín. Poměr šířky k délce je 2:3. Modrý klín zasahuje do poloviny šířky vlajky. Visí-li vlajka svisle, pak je bílý pruh vlevo a červený vpravo, modrý je vždy nahoře. Užité barvy jsou národními barvami České republiky.

11 Státní vlajka Při užívání státní vlajky musí být dodržena tato pravidla: a) při vodorovném umístění směřuje modrý klín vpravo při čelním pohledu na objekt, na němž je vlajka umístěna; bílá barva je vždy nahoře, b) při svislém umístění je při čelním pohledu na objekt, na němž je státní vlajka umístěna, bílá barva vždy vlevo a modrý klín směřuje vždy dolů, c) státní vlajka se vyvěšuje jen na čelní straně budovy, d) státní vlajka se umísťuje vždy v předsednictvu shromáždění, žerď pro státní vlajku se umísťuje vlevo od řečnického pultu při čelním pohledu na tento pult, e) státní vlajka nesmí být použita k zahalení pomníku nebo desky, jež mají být odhaleny, f) vlajková žerď nesmí být opatřena žádnými ozdobami a kromě státní vlajky na ni nesmí být upevněna žádná jiná vlajka, g) státní vlajka se vztyčuje a snímá bez přerušování; při vztyčování a při snímání se státní vlajka nesmí dotýkat země, h) při užití státní vlajky na znamení smutku se státní vlajka spustí na půl žerdi, i) při smutečních obřadech nesmí být státní vlajka spouštěna spolu s rakví do hrobu nebo žároviště, j) na státní vlajce nesmí být žádný text, vyobrazení, obraz, znak nebo odznak, kytice, smuteční závoj a nesmí být svazována do růžice, k) státní vlajka nesmí být používána v poškozeném nebo znečištěném stavu.

12 Vlajka prezidenta republiky

13 Vlajka prezidenta republiky
Vlajka prezidenta republiky je čtvercového tvaru. Na bílém podkladu, olemovaným okrajem z bílých, červených a modrých plaménků je umístěn velký státní znak, pod kterým je na červené stužce podložené žlutými lipovými ratolestmi bílý nápis PRAVDA VÍTĚZÍ.

14 Státní pečeť

15 Státní pečeť Státní pečeť tvoří velký státní znak podložený lipovými ratolestmi. Okolo je vepsán nápis ČESKÁ REPUBLIKA

16 Státní hymna Hymnou České republiky je první sloka písně "Kde domov můj" z původní české hry Fidlovačka. Autorem textu je Josef Kajetán Tyl, autorem hudby František Škroup.

17 Právní úprava zákon č. 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů České republiky a o změně některých zákonů zákon ČNR č. 3/1993 Sb., o státních symbolech České republiky, ve znění pozdějších předpisů Ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava ČR nařízení vlády č. 87/2001 Sb., vláda nařizuje k provedení zák. č. 68/1990 Sb., o užívání státního znaku, státní vlajky a ostatních státních symbolů české republiky, ve znění zákona č. 114/1992 Sb., zákona č. 358/1992. A zákona č. 68/1993 Sb.


Stáhnout ppt "Státní symboly České Republiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google