Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_180 Jméno autora: Mgr. Lenka Rusová Třída/ročník: III. Datum vytvoření:

2 Naše vlast – státní symboly
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Tematická oblast: Naše vlast – státní symboly Předmět: Prvouka Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Zná hlavní město naší republiky, kdo v něm sídlí, z čeho se skládá vláda a parlament. Zná státní symboly české republiky. Materiál je určen pro práci s interaktivní tabulí. Klíčová slova: Praha, vláda, parlament, velký a malý státní znak, státní vlajka a hymna, státní pečeť a vlajka prezidenta republiky. Druh učebního materiálu: Prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není – li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Rusová

3 NAŠE VLAST STÁTNÍ SYMBOLY

4 ČESKÁ REPUBLIKA Vznikla 1. ledna (Dříve Česká a Slovenská Federativní republika, poté dva samostatné státy ČR a SR. Kdysi se ČR dělila na tři země – Čechy, Moravu a Slezsko. Dnes je území ČR rozděleno do 14 krajů. Hlavním městem České republiky je Praha, někdejší sídlo českých králů. Praha je samostatným krajem. Nejvyšším zákonem ČR je Ústava.

5 PRAHA Sídlí zde prezident, vláda a parlament ČR
Vláda se skládá z předsedy vlády, místopředsedů vlády a ministrů. Parlament tvoří poslanecká sněmovna a senát (projednávají a schvalují zákony)

6 ČESKÁ REPUBLIKA – STÁTNÍ SYMBOLY
velký státní znak malý státní znak státní vlajka státní hymna pečeť vlajka prezidenta republiky

7 VELKÝ STÁTNÍ ZNAK Tvoří ho čtyři pole, kde jsou umístěny historické znaky zemí Českého království – Čech, Moravy a Slezska. Nosí ho například vojáci a policisté na uniformách, najdeme ho na úředních budovách.

8 MALÝ STÁTNÍ ZNAK Je tvořen červeným polem a na něm je uložen historický znak Čech – stříbrný dvouocasý lev. Užívá se na razítkách a pečetidlech státní správy a samosprávy.

9 STÁTNÍ VLAJKA Je nejdůležitějším státním symbolem.
Vlajka se vyvěšuje při příležitosti státních svátků a při příležitostech státního významu vyhlášených vládou.

10 STÁTNÍ HYMNA Kde domov můj,
Českou hymnou je píseň „Kde domov můj“, kterou složil skladatel Fantišek Škroup a dramatik Josef Kajetán Tyl. Poprvé zazněla v roce 1834 v Tylově hře „Fidlovačka.“ Kde domov můj, kde domov můj. Voda hučí po lučinách, bory šumí po skalinách, v sadě skví se jara květ, zemský ráj to na pohled! A to je ta krásná země, země česká, domov můj, země česká, domov můj!

11 STÁTNÍ PEČEŤ Je tvořena velkým státním znakem podloženým lipovými ratolestmi po stranách a nápisem ČR. Pečeť má prezident a používá se při významných událostech.

12 VLAJKA PREZIDENTA REPUBLIKY
Jediný, kdo může používat tuto vlajku je prezident republiky. Vlajka prezidenta se může použít na dopravním prostředku, který používá prezident a na sídle prezidenta v době, kdy je v ČR.

13 Zdroje: [ONLINE] [CIT – 09 – 26] Dostupné pod licencí Commons wikimedia na: AUGUSTA,P.,HONZÁK,F. Naše vlast. Praha ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google