Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,"— Transkript prezentace:

1 Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 č. 8 název Vznik ČR anotace Žáci popíší dobu vzniku ČR. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D – chápat význam událostí v roce 1989 a vítězství demokracie v naší vlasti druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník 9.

3 Zánik Československa Zánik Československa se udál dvakrát,
poprvé 14.–15. března 1939 a podruhé a definitivně 31. prosince 1992, kdy Česká a Slovenská Federativní Republika zanikla a dosavadní národní republiky (Česká republika i Slovenská republika) se od 1. ledna 1993 osamostatnily a staly subjekty mezinárodního práva.

4 Politické změny 29. prosince 1989 byl zvolen prezidentem
doma i v zahraničí uznávaný Václav Havel. Předsedou Federálního shromáždění se stal Alexandr Dubček. Komunistický režim definitivně padl. V červnu 1990 se uskutečnily první svobodné volby do parlamentu.

5 Další změny - 1. února 1990 byla zrušena Státní bezpečnost
- v březnu byl přijat zákon o rehabilitaci lidí stíhaných komunistickým režimem - byl přijat restituční zákon navracející soukromý majetek zabavený po únoru 1948 jeho původním vlastníkům - v březnu 1990 byl změněn název ČSSR na Českou a Slovenskou federativní republiku – ČSFR

6 Zahraniční politika Československo se rychle zbavovalo závislosti
na Sovětském svazu a chystala se začlenit mezi evropské demokratické státy. Za největší úspěch se považuje dohoda o odchodu sovětských vojsk z našeho území po 20 letech.

7 Rozdělení československé republiky
1. ledna 1993 došlo k rozdělení Československa na dva samostatné státy – Českou republiku a Slovenskou republiku. V roce 2004 se naše republika stala členskou zemí Evropské unie.

8 Mapa Československa

9 Vlajka ČR

10 Státní znak ČR

11 Vlajka Slovenské republiky

12 Mapa ČR a znaky historických zemí

13 Opětovné zvolení Václava Havla, NATO
Václav Havel byl českým prezidentem v letech 1993 – 2003. Na jaře 1999 vstoupila ČR do NATO = Severoatlantický pakt.

14 Zdroje MÜLLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň základní školy praktické. 4. díl. 1. vydání. Praha : Parta, ISBN s KOHOUTKOVÁ, H.; KOMSOVÁ, M. Dějepis na dlani. 2. vydání. Olomouc : Rubico, 2007. ISBN s

15 Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons – Vlajka ČR Znak ČR Vlajka SR Znak SR Mapa ČR Mapa Československa 1969 – 1990


Stáhnout ppt "Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,"

Podobné prezentace


Reklamy Google