Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

č. 21 – Česká republika a Evropa – opakování 8. a 9. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "č. 21 – Česká republika a Evropa – opakování 8. a 9. ročník"— Transkript prezentace:

1 č. 21 – Česká republika a Evropa – opakování 8. a 9. ročník

2 Česká republika a Evropa – opakování 8. a 9. ročník
č. název Česká republika a Evropa – opakování 8. a 9. ročník anotace Žáci si opakují své základní znalosti o České republice a Evropě. Testovou formou si ověřují znalosti na daná témata. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a příroda – 2. stupeň Z – vyhledat na mapách jednotlivé kraje České republiky a charakterizovat hospodářské poměry, přírodní zvláštnosti a kulturní zajímavosti – charakterizovat polohu, rozlohu, přírodní, kulturní, společenské, politické a hospodářské poměry vybraných světadílů, oceánů a vybraných států druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Kombinované ročník 9. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Česká republika Česká vlajka je tvořena trojicí barev – červenou, bílou a modrou. České republice se často přezdívá „Srdce Evropy“. Česká republika se dělí na tři části: Čechy, Moravu a Slezsko. Hlavním městem České republiky je Praha. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Česká republika Česká republika je tvořena převážně horskými oblastmi. (na mapě oranžové) Česká republika má několik důležitých pohoří: Krušné Hory Krkonoše Šumava Česká republika má dvě velké nížiny (bílé a zelené na mapě): Polabská nížina Moravské úvaly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Česká republika Česká republika sousedí se čtyřmi státy: Německo
Polsko Slovensko Rakousko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Česká republika - kontrola
Jaké barvy má vlajka České republiky? Dokážeš jí nakreslit? Jak se jmenuje hlavní město České republiky a najdeš jej na mapě? Na jaké části se Česká republika dělí? S jakými státy Česká republika sousedí? Dokážeš vyjmenovat české nížiny? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Evropa Evropa je druhý nejmenší světadíl na světě.
V Evropě vznikla Evropská Unie (EU). Evropská Unie je mezinárodní společenství evropských států Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Evropa Evropa se dělí na několik oblastí: Západní Evropa
Střední Evropa Východní Evropa Severní Evropa Jižní Evropa Jihovýchodní Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Západní Evropa Nejvyspělejší část Evropy Nejbohatší část Evropy
Všechny státy jsou součástí EU. Do západní Evropy patří: Belgie Francie Lucembursko Nizozemsko Monako Irsko Velká Británie Vlajka - Mapa - Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Střední Evropa Německo je nejvyspělejší část střední Evropy.
Většina států patří do EU. Do střední Evropy patří: Slovinsko Rakousko Německo Švýcarsko Lichtenštejnsko Maďarsko Polsko Česko Slovensko Vlajka - Mapa - Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Východní Evropa Druhá nejchudší část Evropy.
Většina států nepatří do EU. Do východní Evropy patří: Bělorusko Moldavsko Rusko Ukrajina Vlajka - Mapa - Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Severní Evropa Velmi vyspělá a bohatá část Evropy. Stejně jako západní Evropa. Většina států patří do EU. Do severní Evropy patří: Dánsko Estonsko Finsko Island Litva Lotyšsko Norsko Švédsko Vlajka - Mapa - Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Jižní Evropa Nejteplejší část Evropy. Poměrně chudá část Evropy.
Většina států patří do EU. Do jižní Evropy patří: Itálie Malta Portugalsko Španělsko Vatikán Andorra Vlajka - Mapa - Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 Jihovýchodní Evropa Nejchudší část Evropy.
Většina států nepatří do EU. Do jihovýchodní Evropy patří: Albánie Bosna a Hercegovina Bulharsko Černá Hora Chorvatsko Maďarsko Řecko Makedonie Rumunsko Srbsko Turecko Vlajka - Mapa - Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 Evropa - kontrola Najdeš Evropu na mapě světa? Co je to EU?
Víš na kolik částí se Evropa dělí? Která část Evropy je nejbohatší a která je nejchudší? Do jaké části Evropy patří Česká republika? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 Důležité státy Evropy - Francie
Hlavní město Francie je Paříž. Francie se nalézá v západní Evropě. Jeden z nevyspělejších států světa. Ve Francii je nejvyšší hora Evropy – Mont Blanc. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 Důležité státy Evropy – Anglie
Hlavní město Velké Británie je Londýn. Anglie se nalézá v západní Evropě. Celý název pro Anglii je „ Spojené království Velké Británie a Severního Irska“. V Anglii vládne královna. Angličtina je asi nejrozšířenější jazyk na světě. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 Důležité státy Evropy – Německo
Hlavní město Německa je Berlín. Německo se nalézá ve střední Evropě. Jeden z nevyspělejších a nejmocnějších států světa. Němci postavili první dálnici na světě. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 Důležité státy Evropy - Kontrola
Víš jaká jsou hlavní města důležitých států Evropy? V jakém státě se nachází nejvyšší hora Evropy a jak se jmenuje? Ve kterém státě vládne královna? Jaký jazyk je nejrozšířenější ve světě? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

20 Zdroj obrázků: Všechny uveřejněné odkazy [cit
Zdroj obrázků: Všechny uveřejněné odkazy [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons – na a Mapa (území) - Republic ?q=boost%3Apopular%20czech%20republic%20m ap&qo=70 Mapa (kraje) - _Bohemia,_Moravia_and_Silesia_III.png Vlajka ?q=boost%3Apopular%20czech%20republic%20flag &qo=11 Mapa (sousední státy) – vytvořeno autorem Evropa (lokace na planetě) - asus_Urals_boundary.svg Evropa (politická mapa) - s.png Evropa (dělení na oblasti) – vytvořeno autorem Evropa (západní) - map.png Evropa (střední) - al_2).PNG Evropa (východní) - Evropa (severní) - map.svg Evropa (jižní) – vytvořeno autorem Evropa (jihovýchodní) - Francie - Anglie - Německo - Germany.svg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "č. 21 – Česká republika a Evropa – opakování 8. a 9. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google