Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Čert - Mikuláš - Anděl Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Novotnou Jaroslavou

2 Čert a Mikuláš Nejvíce se Mikuláš oslavoval Rusku, kolem 8. století. Od té doby se stal patronem Ruska, ale i francouzského Lotrinska a italského Bari, kde je pochován.

3 Od 1O. století je uznávaný i v dalších zemích – Německu, Anglii, Francii.

4 Svatý Mikuláš Narození kolem 280, Patara, Lýkie Úmrtí
6. prosince 345/352, Myra, dnes Demre, Turecko Svátek 6. prosinec; 8. květen - den přenesení relikvií Pohřben Bari Úřady Biskup Uctíván církvemi Všemi Významné zasvěcené kostely Basilica di San Nico

5 Do naší země se dostal z Německa kolem 13. stol
Do naší země se dostal z Německa kolem 13. stol. Ve středověku chodil po vesnicích masopustní Mikulášský průvod. V něm pochodovali čerti a andělé, dragouni a husaři, hajduci a různé masky. Mikuláš chodil od domu k domu a rozdával dětem ovoce. Všude hrála hudba, tancovalo se.

6 Kdo byl svatý Mikuláš? Mikuláš byl kolem roku 3OO biskupem v Myře – dnešním Turecku. V té době docházelo k pronásledování křesťanů. Mikuláš se dostal do zajetí, kde setrval 13 let. Zemřel 6. prosince mezi roky 345 – 351. Jako osobnost byl velmi oblíbený, ochraňoval lidi, uctíval křesťanství. Po Panně Marii je druhý nejuctívanější svatý.

7 námořníků, obchodníků, lukostřelců,
Svatý Mikuláš je uctíván jako patron námořníků, obchodníků, lukostřelců, dětí, lékárníků, právníků, studentů a vězňů. Je též patronem států (Rusko, Lotrinsko) a měst (Amsterdam, Bari, Barranquilla atd.).

8 Bazilika Bari – zde je sv. Mikuláš pohřben

9 Čert a Mikuláš dnes: Mikuláš je doprovázen ve světě různě : V Polsku - se nazývá Nikolaj, chodí , děti dostávají pod polštář dárky a ponožky V Německu – chodí s čeledínem Ruprechtem V Rakousku – Chorvatsku – Maďarsku – je Mikuláš doprovázen strašidelným Krampusem. V Nizozemsku – chodí s černým Petrem.

10 /cs.wikipedia.org/wiki/Svatý_Mikuláš
Zpracováno dle Českolipský deník, o11/

11 Sv. Mikuláš Ve svém rodném městě Myře se stal již ve 2O letech biskupem. Často navštěvoval přístav. Byl mnohokrát pronásledován. Za jeho laskavost k lidem s o něm začaly šířit různé legendy. Roucho, které nosí je dlouhý zdobený šat= alba, Je to bohoslužebný oděv, bohatě vyšívaný a slavnostní.

12

13 Na krku nosí zlatý kříž – symbol křesťanské víry= pektoral
Na krku nosí zlatý kříž – symbol křesťanské víry= pektoral. Bílé vousy jsou symbolem moudrosti – a autority. Mitra – bíle zdobená čepice je symbolem biskupské hojnosti, je špičatá, neboť představuje sepjetí rukou směrem k nebi. V ruce drží Mikuláš berli – původně pastýřská hůl, s níž hlídá a ochraňuje stádo svých oveček. Při neposlušnosti s ní domlouvá a přitahuje k sobě.

14 Čert Špičaté rohy – je to symbol biblických příšer, které se vyznačují krutostí a nelidskostí. Černá barva pleti označuje barvu zla a špíny, Která vzniká ve spojení s hříchem. Řetěz slouží ke spoutání hříšníků a je spojován s peklem. Pytel je součástí přepravy a zatracování a jeho dno je bezedné.

15 Anděl Doprovází Mikuláše a čerta. Na hlavě má svatozář - známku čistoty a krásy, s výraznými ženskými rysy. Odraz boží je situován do křídel se stříbrnou výšivkou a má velmi blízko k nebi- k Bohu.

16 S pomocí těchto postav dnes seznamujeme děti s dobrem a zlem
S pomocí těchto postav dnes seznamujeme děti s dobrem a zlem. Jsou to pro naše děti příběhy, povídky a pohádky, rodiče dnes musí naučit dítě rozeznávat skutečnost a příběh. Vždy musí naše dítě vědět, že rodiče ho vždy ochrání. /Zpracováno dle časopisu Blesk,č.282, ze dne ,s.26-7/

17 Úkol pro vás : Napište krátký a veselý příběh o výše uvedených postavách a vytvořte vyprávění či pohádku pro menší děti. Už se těším na vaše výtvory !!!!


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP."

Podobné prezentace


Reklamy Google