Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lucie Ivachňuková Lucie Houdková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lucie Ivachňuková Lucie Houdková"— Transkript prezentace:

1 Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
GOTICKÝ SLOH Lucie Ivachňuková Lucie Houdková

2 POPIS Gotika je umělecký sloh, navazující na sloh románský.
Začíná se projevovat ve druhé polovině 12. století. Pokračuje ve vrcholném středověku přibližně 3 století. V Německu a střední Evropě trvala až do počátku 16. století. V tu dobu se v Itálii a Francii prosadila následující renesance.

3 VZNIK Vznikl ze slohu románského
Začínal ve Francii a je spojen s opatstvím poblíž Paříže. Gotika se nerozšířila po celé Evropě na rozdíl od románského slohu.

4 HUDBA Gotická hudba vznikla na území Franské říše.
Patří do období 12. – 14. století. Nové nástroje, na které se hrálo, byly hlavně arabského původu. Př.: a) alud (loutna) b) zurna (šalmaj) c) dále pak typy fléten, bicích a strunných nástrojů Hudbu gotiky lze rozdělit do 3 období 1. ars antique (starý, do roku 1300) 2. ars nova (novější od 1300 – 1430) 3. ars subtilior (zjemnělý od 40 let 14. století)

5 MÓDA U mužů byly trendem dlouhé špičky bot a dlouhé rukávy. Špičky byly dlouhé podle toho jak bylo vysoké postavení muže. Značil se vyšší límec jako postavení vyšší třídy Ženy často nosili šaty s tak zvanými ,, rozstřiženými rukávy“ . Na hlavě nosili buď čepici do špičky připomínající kužel nebo roušku, kterou měli různě zavázanou kolem hlavy. Nosili dlouhé a vysoké klobouky, které představovali jako klobouk bílé paní.

6 ARCHITEKTURA Vznikají mohutné stavby jako například mnohé katedrály, ale také stavby v menším charakteru. Znaky architektury : 1) VERTIKALISMUS ) LOMENÝ OBLOUK ) VNITŘNÍ OPĚRNÝ SYSTÉM ) VNĚJŠÍ OPĚRNÝ SYSTÉM ) FIÁLY První gotické katedrály vznikly ve Francii. Pro gotiku každého Evropského státu se stalo něco charakteristickým. Český gotika je na vynikající úrovni v malířství a částečně v sochařství.

7 SOCHAŘSTVÍ První sochařství bylo pouze doplňkem architektury.
Sochy nestáli volně v prostoru, ale byly přilepeny k architektuře. Postupem času se socha dostává jen na oltář tak i na zeď. Vrchol gotického umění byla podobizna Panny Marie. Socha byla s malým Ježíškem. Vztahovalo se to k narození a úmrtí Ježíše Krista. Postavy byly : vysoké hubené prohnuté do písmena S Tváře vyznačeny novým rysem. Nacházíme v nich buď radost a nebo velké utrpení. Sochy byly buď vyřezávány z lipového dřeva nebo z kamene. Potahovala se jemným plátnem a poté se nabarvila. Množství soch můžeme najít v muzeích nebo galeriích. Zhotovené kopie leží na reálných místech.

8 MALÍŘSTVÍ Na obrazech se dříve objevovali svatý z legend.
V dnešní době se na obrazech objevují různé předměty nebo konkrétní přírodní objekty. Postupně vznikají první krajinomalby. Od rané gotiky se začíná objevovat jiná než náboženský tématika. Hlavní centra gotického malířství byly na jedné straně severní Itálie a na druhé straně Francie. V Českých zeních došlo k velkému rozvoji gotické malby ve 14. století.


Stáhnout ppt "Lucie Ivachňuková Lucie Houdková"

Podobné prezentace


Reklamy Google