Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Zdenou Kabešovou 3. ročník ADVENT

2 ADVENT: První zmínky o adventu sahají až do konce 4. století. Slovo advent latinsky znamená „ PŘÍCHOD‘‘, v křesťanství se užívá speciálně pro příchod Ježíše Krista. Adventní období trvá přibližně čtyři týdny. Advent začíná první neděli adventní, tedy neděli mezi 27. listopadem a 3. prosincem.Konec adventu před- stavuje západ slunce Štědrého večera.

3 ADVENTNÍ VĚNEC: Věnec je symbolem vítězství a královské důstojnosti. Adventní věnec je holdem tomu, kdo je očekáván. Kruhová podoba věnce symbolizuje ustavičnou cestu slunce a zároveň i věčnost. Tradice adventních věnců je stará 150 let. Jeho tradiční barva je zelená a červená. Základním prvkem jsou - 4 svíčky = 4 neděle.

4 Na adventním věnci jsou 4 svíčky: 1. svíčka = NADĚJE - zapaluje se 1. adventní železnou neděli 2. svíčka = MÍR - zapaluje se 2. adventní bronzovou neděli 3. svíčka = PŘÁTELSTVÍ - zapaluje se 3. adventní stříbrnou neděli 4. svíčka = LÁSKA - zapaluje se 4. adventní zlatou neděli

5 Svíčky na adventním věnci se zapalují proti směru hodinových ručiček. Svíčky na adventním věnci: Adventní věnec může mít i pátou svíčku – bílou – uprostřed. Pátá bílá svíčka se zapaluje po Západu slunce na Štědrý den a symbolizuje Krista.

6 Adventní věnec je obvykle vyroben z jehličnatých větví a ozdobený většinou 4 svícemi. Svíce mohou být různě vysoké, různých barev, symetricky či asymetricky rozmístěné. Zdobené věnce bez svíček, které také nazýváme adventní věnce, jsou používány ke zdobení vchodových dveří. Věnce jsou zavěšovány na stuhách nebo se jimi zdobí sváteční stůl.

7 PRANOSTIKY: Když první adventní neděli nastane široko daleko krutá zima, potrvá čtyři neděle. Je-li první týden adventní mrazivo, bude zima osmnáct neděl trvati. Začne-li zima už s adventem, potrvá deset týdnů. mm

8 Zdroj informací: www. Wikipedie.cz www.obrazky.cz kniha Lidové tradice – Dagmar Šottnerová


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google