Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Státní symboly České republiky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Státní symboly České republiky."— Transkript prezentace:

1 Státní symboly České republiky

2 Českých státních symbolů je celkově 7:
Velký státní znak Malý státní znak Státní barvy (trikolóra) Státní vlajka Vlajka prezidenta republiky (prezidentská standarta) Státní pečeť Státní hymna – Kde domov můj?

3 Velký státní znak Velký státní znak tvoří čtvrcený štít. Velký státní znak reprezentuje spojení všech historických zemí státu – Čechy, Morava, Slezsko. Slouží k vnější reprezentaci státu a k označení budov, ve kterých sídlí orgány státní správy, státní úřady a pod.

4 Malý státní znak Historický český znak na Pražském hradě
Malý státní znak se používá na místech, kde dochází k rozhodnutí ze státní moci. Např. na razítkách a pečetidlech úřadů státní správy a samosprávy nebo na cedulích označujících památné stromy. Malý státní znak se také používá k označení sídel orgánů, které byly pověřeny výkonem státní moci – soudy, exekutoři, hygienické stanice a pod.

5 Státní barvy České republiky
Státní barvy - bílá, červená a modrá v uvedeném pořadí a nazývají se trikolóra. Bílá barva symbolizuje čistotu, červená krev prolitou vlastenci za svobodu vlasti a modrá bezmračnou oblohu. Trikolóra zachovává oficiální pořadí státních barev, bílý pruh má vždy nahoře nebo vlevo z pohledu pozorovatele. Trikolora se užívá k obecnému označení státního majetku či k dekoračním účelům při slavnostních příležitostech. Dále pak na stuhách k medailím a smutečním věncům . Při oslavách státních svátků a jiných významných událostí si je lidé připínají na oděv.

6 Vlajka České republiky
Všechny fyzické a právnické osoby a organizační složky státu mohou užít státní vlajku vhodným a důstojným způsobem kdykoliv.

7 Vlajka prezidenta České republiky
Vlajku prezidenta republiky lze užít k označení: sídla prezidenta republiky v době jeho přítomnosti v České republice, dopravního prostředku používaného prezidentem republiky.

8 Státní pečeť České republiky
Státní pečeť České republiky tvoří velký státní znak podložený lipovými ratolestmi po stranách, kolem něhož je opis "ČESKÁ REPUBLIKA". Pečeť opatruje prezident republiky a používá se zvláště při významných událostech, jako je stvrzení mezinárodních smluv nebo vydání pověřovacích listin diplomatickým zástupcům.

9 Česká hymna Státní hymnu lze hrát i zpívat při státních svátcích a při jiných příležitostech, je-li to obvyklé.

10 Zdroje: P HOLMES. [online] Tento soubor podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported [cit ]. [online]. Volné dílo [cit ]. [online]. Volné dílo [cit ]. PASTORIUS. [online] Tento soubor je licencován pod Creative Commons Attribution-Share podobní 3.0 Unported [cit ]. KROKODYL. [online]. Volné dílo [cit ]. RAGIMIRI. [online] public domain [cit ]. [online]. public domain [cit ]. [online]. public domain [cit ]. [online]. public domain [cit ]. [online]. public domain [cit ]. [online]. public domain [cit ]. LUDĚK KOVÁŘ. [online] Tento soubor podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported [cit ].

11


Stáhnout ppt "Státní symboly České republiky."

Podobné prezentace


Reklamy Google