Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _7.ročník_16

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _7.ročník_16"— Transkript prezentace:

1 Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _7.ročník_16
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _7.ročník_16 Jak se lidé oblékali v době gotické. Autor: Mgr. Radka Kocábová Anotace: Rozdíly v oblékání gotiky a románského slohu. Materiál slouží k projekci na interaktivní tabuli.

2 Muži nosili volné haleny do půli lýtek, boty ke kotníků.
Oděv v jakékoli době byl odlišný u bohatých a jiný u lidí na vesnici. Vylušti, jaký byl rozdíl: BOHATÝ ŠAT CHUDÝ ŠAT O Ě H T B A Š Ý A Í V N Y V R Ý P T O S ROMÁNSKÝ SLOH Muži nosili volné haleny do půli lýtek, boty ke kotníků. Ženy měly spodní roucho až na zem, svrchní bylo kratší se širokými rukávy.

3 románský šat gotický šat GOTICKÝ SLOH Oblek mužů a žen byl téměř stejný. Přes spodní dlouhou sukni si muži i ženy natahovali svrchní sukni na boku rozstřiženou. Přes rameno nosili plášť. V době Karla IV. se mužská suknice zkrátila, později se měnila v kabátek pod pás. Ženy nosily šaty s dvojitými rukávy, sukně splývala.

4 Zjisti, odkud známe oděvy lidí.
Muži si kadeřili vlasy želízky, oblíbená barva byla bleděmodrá - barva nebes. Dívky chodily prostovlasé, vdané ženy nosily na hlavě roušky. Muži nosili kápy s kuklou, čapky, klobouky. Zjisti, odkud známe oděvy lidí. _ _ / . _ / . _ . . / . / _ / . . . / _ _ _ / _ . _ . / / . _ _ . / . _ . . / . _ / / _ / . . / _ . _ / A . _ B _ C _ . _ . D _ E . F . . _ . G _ _ . H CH _ _ _ _ I J . _ _ K _ . _ L . _ M _ _ N _ . O _ _ _ P . _ _ . R . _ S T _ U . . _ V _ Y _ . _ _ Z _ _ . .

5

6 Dalším slohem bylo BAROKO. Ukázka oděvů z baroka.

7

8 citace: Dostupný z http://www. historiemody
citace: Dostupný z Dostupný z www: vlastní tvorba


Stáhnout ppt "Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _7.ročník_16"

Podobné prezentace


Reklamy Google