OČEKÁVÁM VZKŘÍŠENÍ MRTVÝCH A ŽIVOT BUDOUCÍHO VĚKU. A jestliže Kristus nebyl vzkříšen, pak je naše zvěst klamná, a klamná je i vaše víra. (1 Kor 15,14)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život v obecenství – Zpověď
Advertisements

ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
Integrita bezúhonnost
O Ježíši Kristu a Božím království
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
Dosáhni cíle!.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Ve společenství s Matkou Boží
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu 1. neděle adventní/část 1.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Obstát na bitevním poli
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… Modlitby na březen 2015.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci Vše je snadné, když Bohu uvěříme a když mu řekneme: „Zde jsem, Pane.“ Vyrobilo centrum pro katechezi v.
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc Mojžíš se často a dlouho zdržuje při rozhovorech s Pánem. Jedná se o důvěrný vztah k věrnému Bohu. Při těchto.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
Věřím v Svatých obcování
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
1. Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků, živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků. Nenarodí-li se kdo z vody a Ducha, nemůže vjíti.
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem... Žij život bez strachu!!! AC Slavkov u Brna,
Živý je Pán Ref.: Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků x
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
Boží intervence ... Bůh na tvé straně
Zázrak komunikace s Bohem
Máš dost síly plavat proti proudu?
Ježíš.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
Transkript prezentace:

OČEKÁVÁM VZKŘÍŠENÍ MRTVÝCH A ŽIVOT BUDOUCÍHO VĚKU. A jestliže Kristus nebyl vzkříšen, pak je naše zvěst klamná, a klamná je i vaše víra. (1 Kor 15,14)

M ALÉ OPAKOVÁNÍ 1. Vyjmenuj izraelské patriarchy.

M ALÉ OPAKOVÁNÍ 1. Vyjmenuj izraelské patriarchy. 2. Kdo to byl Mojžíš?

M ALÉ OPAKOVÁNÍ 1. Vyjmenuj izraelské patriarchy. 2. Kdo to byl Mojžíš? 3. Kdo to byl Josue?

M ALÉ OPAKOVÁNÍ 1. Vyjmenuj izraelské patriarchy. 2. Kdo to byl Mojžíš? 3. Kdo to byl Josue? 4. Kolik bylo soudců a uveď příklady.

M ALÉ OPAKOVÁNÍ 1. Vyjmenuj izraelské patriarchy. 2. Kdo to byl Mojžíš? 3. Kdo to byl Josue? 4. Kolik bylo soudců a uveď příklady. 5. Vyjmenuj tři krále jednotného království.

M ALÉ OPAKOVÁNÍ 1. Vyjmenuj izraelské patriarchy. 2. Kdo to byl Mojžíš? 3. Kdo to byl Josue? 4. Kolik bylo soudců a uveď příklady. 5. Vyjmenuj tři krále jednotného království. 6. Vyjmenuj čtyři velké proroky a řekni, co o nich víš.

M ALÉ OPAKOVÁNÍ 1. Vyjmenuj izraelské patriarchy. 2. Kdo to byl Mojžíš? 3. Kdo to byl Josue? 4. Kolik bylo soudců a uveď příklady. 5. Vyjmenuj tři krále jednotného království. 6. Vyjmenuj tři velké proroky a řekni, co o nich víš. 7. Kolik bylo malých proroků a uveď příklady.

M ALÉ OPAKOVÁNÍ 1. Vyjmenuj izraelské patriarchy. 2. Kdo to byl Mojžíš? 3. Kdo to byl Josue? 4. Kolik bylo soudců a uveď příklady. 5. Vyjmenuj tři krále jednotného království. 6. Vyjmenuj tři velké proroky a řekni, co o nich víš. 7. Kolik bylo malých proroků a uveď příklady. 8. Znáš nějaké nepíšící proroky?

M ALÉ OPAKOVÁNÍ 1. Vyjmenuj izraelské patriarchy. 2. Kdo to byl Mojžíš? 3. Kdo to byl Josue? 4. Kolik bylo soudců a uveď příklady. 5. Vyjmenuj tři krále jednotného království. 6. Vyjmenuj tři velké proroky a řekni, co o nich víš. 7. Kolik bylo malých proroků a uveď příklady. 8. Znáš nějaké nepíšící proroky? 9. Kdo to byl Juda Makabejský?

OČEKÁVÁM VZKŘÍŠENÍ MRTVÝCH A ŽIVOT BUDOUCÍHO VĚKU. A jestliže Kristus nebyl vzkříšen, pak je naše zvěst klamná, a klamná je i vaše víra. (1 Kor 15,14)

P ROČ V POČÁTEČNÍM SETKÁNÍ MLUVÍME O VĚČNÉM ŽIVOTĚ ? 1. Víra ve věčný život je cílem úsilí křesťana. Bez víry ve věčný život by se křesťanství stalo pouhou morálkou. Ve skutečnosti je to opačně, než si lidé často myslí. Vztah k Bohu a víra ve věčný život mi dává sílu upravovat své jednání. Křesťanství by ztratilo svou sílu v překonávání pozemských těžkostí. Křesťané by ztratili motivaci pro svou hrdinské věrnosti Kristu, jak to vyžaduje evangelium.

Jak se nazývají křesťané, kteří se vzdali pozemského života pro věčný život?

MUČEDNÍCI

Jak se nazývají křesťané, kteří se vzdali pozemského života pro věčný život? MUČEDNÍCI Lidé, kteří pro Krista prolili krev. Vzdali se svého života, aby zachovali věrnost Ježíši Kristu. První křesťané odporovali vládnoucí římské moci a odmítali uctívat císaře jako božího syna – Pána. Pro ně Pán – Κυριος (Kyrios) – byl pouze Ježíš Kristus. Pro odmítnutí této modloslužby jich mnoho zemřelo mučednickou smrtí.

První křesťané nepoužívali slovo „mučedník“, ale ΜΑΡΤΥΣ (martys) – SVĚDEK. To je od slova ΜΑΡΤΥΡΙΑ (martyria) – SVĚDECTVÍ. Jinými slovy řečeno nebyl dán důraz na často bolestnou smrt, ale na jejich věrnost Kristu.

Zkusme se podívat na své křesťanství. Dokážeme svědčit o Ježíši Kristu? období totality – ideologie, která chtěla zničit křesťanství účast dětí v náboženství – přihlášení se ke Kristu vyznávání křesťanských postojů v nevěřícím prostředí – většinou morální postoje umět se přihlásit ke Kristu, i když to není pohodlné prostě musíme počítat, že nás náš vztah ke Kristu bude něco stát – pokud má být opravdový

Jaké výroky zaznívají z úst Krista ohledně těžkostí při jeho následování? Práce ve skupinách

Jaké výroky zaznívají z úst Krista ohledně těžkostí při jeho následování? Tehdy řekl Ježíš svým učedníkům: „Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, vezmi svůj kříž a následuj mne. (Mt 16,24)

Jaké výroky zaznívají z úst Krista ohledně těžkostí při jeho následování? Tehdy řekl Ježíš svým učedníkům: „Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, vezmi svůj kříž a následuj mne. (Mt 16,24) Kdo miluje otce nebo matku víc nežli mne, není mne hoden; kdo miluje syna nebo dceru víc nežli mne, není mne hoden. (Mt 10, 37)

Jaké výroky zaznívají z úst Krista ohledně těžkostí při jeho následování? Tehdy řekl Ježíš svým učedníkům: „Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, vezmi svůj kříž a následuj mne. (Mt 16,24) Kdo miluje otce nebo matku víc nežli mne, není mne hoden; kdo miluje syna nebo dceru víc nežli mne, není mne hoden. (Mt 10, 37) Miluje svůj život, ztratí jej; kdo nenávidí svůj život v tomto světě, uchrání jej pro život věčný. (Mt 12,25)

P ROČ V POČÁTEČNÍM SETKÁNÍ MLUVÍME O VĚČNÉM ŽIVOTĚ ? 2. Každé pořádné dílo musí mít jasnou myšlenku, kterou chci uskutečnit. umělec má myšlenku díla, které chce vytvořit atlet, který chce zdolat překážku, má představu vydařeného skoku cvičit můžeme i v mysli (Prof. Lukavský) může být užitečné rozjímat o pekle, ale určitě bychom měli rozjímat o věčném životě

JAK BYCHOM MOHLI DEFINOVAT VĚČNÝ ŽIVOT? V žádném případě nesmíme přenášet pozemské představy na věčný život. Příběh Malý skeptik V ten den přišli za ním saduceové, kteří říkají, že není vzkříšení, a předložili mu dotaz: „Mistře, Mojžíš řekl: ‚Zemře-li někdo bez dětí, ať se s jeho manželkou podle řádu švagrovství ožení jeho bratr a zplodí svému bratru potomka.‘ U nás bylo sedm bratří. První po svatbě zemřel, a protože neměl potomka, zanechal svou ženu svému bratru. Stejně i druhý, třetí a nakonec všech sedm. Naposledy ze všech zemřela ta žena. Až bude vzkříšení, komu z těch sedmi bude patřit? Vždyť ji měli všichni!“ Ježíš jim však odpověděl: „Mýlíte se, neznáte Písma ani moc Boží. Po vzkříšení se lidé nežení ani nevdávají, ale jsou jako nebeští andělé. (Mt 22,23 – 30)

JAK BYCHOM MOHLI DEFINOVAT VĚČNÝ ŽIVOT? V žádném případě nesmíme přenášet pozemské představy na věčný život. Věčný život se nachází v rovině ducha. Začíná již zde duchovními postoji, kterým se učíme. Mají v nich nezastupitelné místo – pravda, láska, dobro, spravedlnost, čistota, pokora … Láska nikdy nezanikne. Proroctví – to pomine; jazyky – ty ustanou; poznání – to bude překonáno. Vždyť naše poznání je jen částečné, i naše prorokování je jen částečné; až přijde plnost, tehdy to, co je částečné, bude překonáno. (1 Kor 13, 8 – 10) Amen, amen, pravím vám, kdo slyší mé slovo a věří tomu, který mě poslal, má život věčný a nepodléhá soudu, ale přešel již ze smrti do života. (Jan 5,24)

JAK BYCHOM MOHLI DEFINOVAT VĚČNÝ ŽIVOT? V žádném případě nesmíme přenášet pozemské představy na věčný život. Věčný život se nachází v rovině ducha. Začíná již zde duchovními postoji, kterým se učíme. Mají v nich nezastupitelné místo – pravda, láska, dobro, spravedlnost, čistota, pokora … Věčný život se uskutečňuje ve vztahu k Bohu a druhým lidem. A že mrtví vstanou, naznačil i Mojžíš ve vyprávění o hořícím keři, když nazývá Hospodina ‚Bohem Abrahamovým, Bohem Izákovým a Bohem Jákobovým‘. On přece není Bohem mrtvých, nýbrž živých, neboť před ním jsou všichni živi.“ (Luk 20, 37n)

JAK BYCHOM MOHLI DEFINOVAT VĚČNÝ ŽIVOT? V žádném případě nesmíme přenášet pozemské představy na věčný život. Věčný život se nachází v rovině ducha. Začíná již zde duchovními postoji, kterým se učíme. Mají v nich nezastupitelné místo – pravda, láska, dobro, spravedlnost, čistota, pokora … Věčný život se uskutečňuje ve vztahu k Bohu a druhým lidem. Je to neustálé vlastnění přítomného okamžiku, ve kterém budou naplněny všechny naše nejušlechtilejší touhy bez ničeho záporného. Tento okamžik nikdy neskončí.

B UDOU VŠICHNI LIDÉ V NEBI STEJNĚ ŠŤASTNÍ ? B UDOU VŠICHNI LIDÉ V NEBI ÚPLNĚ ŠŤASTNÍ ? Práce ve skupinách

B UDOU VŠICHNI LIDÉ V NEBI STEJNĚ ŠŤASTNÍ ? B UDOU VŠICHNI LIDÉ V NEBI ÚPLNĚ ŠŤASTNÍ ? NENE A NO

JAK TO MŮŽEME VYSVĚTLIT? Práce ve skupinách

JAK TO MŮŽEME VYSVĚTLIT? V nebi budou rozdíly a velké rozdíly ve štěstí, které budou spasení prožívat.

JAK TO MŮŽEME VYSVĚTLIT? V nebi budou rozdíly a velké rozdíly ve štěstí, které budou spasení prožívat. Lidé si svým životem vytváří velikost srdce, které bude naplněné až po okraj štěstím věčného života.

JAK TO MŮŽEME VYSVĚTLIT? V nebi budou rozdíly a velké rozdíly ve štěstí, které budou spasení prožívat. Lidé si svým životem vytváří velikost srdce, které bude naplněné až po okraj štěstím věčného života. Každý bude naplněn, ale někdo více a někdo méně. Podle ochoty k lásce, oběti, službě …

JAK MŮŽEME VYSVĚTLIT, ŽE NEJEDNÁME PODLE BOŽÍHO ZASLÍBENÍ? Práce ve skupinách

JAK MŮŽEME VYSVĚTLIT, ŽE NEJEDNÁME PODLE BOŽÍHO ZASLÍBENÍ? Bohu prostě nevěříme. Věci světa a jeho nabídky jsou pro nás důležitější.

JAKÝM ZPŮSOBEM MŮŽEME VÍRY VE VĚČNÝ ŽIVOT DOSÁHNOUT? Práce ve skupinách

JAKÝM ZPŮSOBEM MŮŽEME VÍRY VE VĚČNÝ ŽIVOT DOSÁHNOUT? Velice je důležitá čistota srdce (velké nebezpečí hříchů proti 6. přikázání – upřímnost ve svátosti smíření) Čistota srdce vede k čistotě pohledu.

JAKÝM ZPŮSOBEM MŮŽEME VÍRY VE VĚČNÝ ŽIVOT DOSÁHNOUT? Velice je důležitá čistota srdce (velké nebezpečí hříchů proti 6. přikázání – upřímnost ve svátosti smíření) Čistota srdce vede k čistotě pohledu. Snaha o opravdové lidské postoje s ochotou ke službě a oběti a zapření se.

JAKÝM ZPŮSOBEM MŮŽEME VÍRY VE VĚČNÝ ŽIVOT DOSÁHNOUT? Velice je důležitá čistota srdce (velké nebezpečí hříchů proti 6. přikázání – upřímnost ve svátosti smíření) Čistota srdce vede k čistotě pohledu. Snaha o opravdové lidské postoje s ochotou ke službě a oběti a zapření se. Naslouchání Božímu slovu, přemýšlení o něm a se snahou ho zachovávat spojené s modlitbou.

JAKÝM ZPŮSOBEM MŮŽEME VÍRY VE VĚČNÝ ŽIVOT DOSÁHNOUT? Velice je důležitá čistota srdce (velké nebezpečí hříchů proti 6. přikázání – upřímnost ve svátosti smíření) Čistota srdce vede k čistotě pohledu. Snaha o opravdové lidské postoje s ochotou ke službě a oběti a zapření se. Naslouchání Božímu slovu, přemýšlení o něm a se snahou ho zachovávat spojené s modlitbou. To vše směřuje k okoušení Boží moci ve svém životě a k důvěře v Boží zaslíbení, jejímž vrcholem je VĚČNÝ ŽIVOT.

OČEKÁVÁM VZKŘÍŠENÍ MRTVÝCH A ŽIVOT BUDOUCÍHO VĚKU. A jestliže Kristus nebyl vzkříšen, pak je naše zvěst klamná, a klamná je i vaše víra. (1 Kor 15,14)