PROJEKT EU „Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka – základní krok do života“ CZ 1.07/1.2.33/01.0002 Číslo aktivity: 03 ČLOVĚK A PŘÍRODA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
Advertisements

Projekt EU – OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Podstatná jména STROM, KEŘ
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Tato prezentace podává základní informace o škole, o jejím technickém vybavení, o výuce a o školních akcích a aktivitách Informace o škole Vybavení.
Projekt EU Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka – základní krok do života CZ 1.07/1.2.33/ Číslo aktivity: 02 ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK.
„Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Projekt EU - OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Strukturované učení PROJEKT EU
Koňská farma Vysoká, Chrastava u Liberce. Pobyt zaměřený na poznávání a ochranu přírody – stromů, květin, bylin, domácích a exotických zvířat, ošetřování.
Ve školním roce 2010/2011 byly otevřeny dvě přípravné třídy. Přípravné třídy naší školy byly zapojeny do projektu "Společně to dokážeme". Je to program.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
ROZVÍJEJÍCÍ AKTIVITY V PROCESU VÝUKY V PRAXI
MŠ Sedlčanská. MŠ Sedlčanská MŠ Plamínkové MŠ Kotorská.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
Projekt EU - OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
ROZPOČET PROJEKTU Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka -základní krok do života Registrační číslo:CZ.1.07/1.2.33/
TRÉNINK KOMUNIKAČNÍCH A PREZENTAČNÍCH DOVEDNOSTÍ V OBLASTI VELETRHŮ
Kdo jsme? Jsme sportovní soukromá škola, která, přestože má sportovní zaměření, je otevřená všem, kteří chtějí kvalitní základní.
Základní škola Merklín, okres Plzeň - jih
Naše zvolená průřezová témata
Vyučovací předmět Počítače Seznámit žáky s moderní informační a komunikační technologií a poznat její možnosti - PC, internet, mobilní telefon Umožnit.
ZŠ Dambořice příspěvková organizace
Rozvoj klíčových kompetencí ve všech ročnících nižšího gymnázia formou terénních cvičení TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A.
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
DDŠ, ZŠ a ŠJ Měcholupy 2 Cíle působení
Projekt EU – OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
POTRAVINY A VÝŽIVA 2. ročník učebního oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K2
Zavedení nových trendů a metod předškolního vzdělávání
Didaktické zásady výuky přírodopisu
Motivace ve výuce přírodopisu
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
Koňská farma Vysoká CHRASTAVA. Po příjezdu a dobrém obědě procházka a průzkum okolí.
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
VOŠL a SLŠ Bedřicha Schwarzenberga Písek, Lesnická 55 Aktivity (zkušenosti) v oblasti EVVO.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Koulová, Staufčíková „ Projekt je podnik žáka, činnost, za kterou převzal žák plně odpovědnost“.
S krtkem do vesmíru Průvodce světem techniky CZ.1.07/1.3.00/ S Krtkem do vesmíru.
Didaktika geografie.
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Jak se peče chleba Lenka Hůnová. Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 2.
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
Vítejte na zápisu prvňáčků na 31.ZŠ. Gymnastika Házená Lední hokej Judo Běh na lyžích Basketbal Cvičení pro předškoláky Posilovna Aerobic Sportovní aktivity.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
PŘEDMATEMATICKÁ OBLAST 3 Použité odkazy Obrázky: vlastní zdroje.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
ZŠ Třebíč ŠKOLA OTEVŘENÝCH DVEŘÍ CHCEME ŽÍT S VÁMI ŠKOLA OTEVŘENÝCH
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
„KVALITNÍ A EFEKTIVNÍ VÝUKA ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÉHO ŽÁKA
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Hra na barevná auta I. Jaroslava Růžičková.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_12
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Polytechnické vzdělávání v DVPP VISK seminář KAP Středočeského kraje
Polytechnické vzdělávání v praxi
Hra na barevná auta III. Jaroslava Růžičková.
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
poznatky, orientace ve známém prostředí
Strom pro zvířata Vnímání, jazyk a řeč.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PROJEKT EU „Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka – základní krok do života“ CZ 1.07/1.2.33/ Číslo aktivity: 03 ČLOVĚK A PŘÍRODA 1

2

Cíle projektu Podporovat přirozenou zvídavost žáků Získat nové vědomosti o přírodě Dokázat přírodu chránit Zkušenosti z přírody využít v běžném životě Zkušenosti využít v praxi na přírodovědných pobytových výjezdech Pozorovat a poznávat přírodu v delším časovém úseku Realizace moderního vyučování v prostředí přírody Realizace moderního vyučování o přírodě 3

Cíle projektu byly naplněny 4  prakticky se seznamovali a poznávali přírodu  pozorovali a uvědomovali si změny v přírodě  slovně, výtvarně, pohybově, muzikálně a dramaticky své pocity a prožitky vyjadřovali  získali základní dovednosti v péči o přírodu  získali nové vědomosti o přírodě  poznali nové oblasti a přírodní lokality naší republiky  podle svých možností využívali nové poznatky v běžném životě

Klíčové kompetence Žáci zároveň naplňovali i klíčové kompetence dané ŠVP Např. KU - rozumí základním pojmům z tématu „jaro“, dokáže pojmenovat obrázky, dokáže vyhledávat a pojmenovávat obrázky v atlasu rostlin, rozvíjí si smyslové vnímání, plní výukové programy v PC a na IT, rozvíjí svou zvídavost, fantazii a kreativitu KŘP - správně reaguje na pokyn učitele, orientuje se v daném prostoru, s pomocí učitele řeší problémy KK - komunikuje se svým okolím - zapojuje se do rozhovoru, odpovídá na otázky, znakuje, hodnotí práci svou, či spolužáků KSP- navazuje adekvátní kontakt se svým okolím ve škole i mimo školu, dokáže oslovit cizí osoby, spolupracuje ve skupině KP - rozvíjí si jednoduché pracovní činnosti v oblasti jarních prací na zahradě, utváří si pracovní návyky při jednoduchých činnostech, dodržuje základní hygienické návyky, dokáže si vybrat pracovní pomůcky a manipulovat s nimi 5

Plnění cílů Školní zahrada, zahrada rodinného domu v Otvovicích Rybník Bažantnice Lesy v okolí školy Pole v okolí Kladna nebo v místech přírodovědných pobytů Záchranná stanice AVES, NSEV Kladno Čabárna Koňská farma Vysoká v Chrastavě Český ráj Bartošova pec 6

Plnění cílů Kozí farma Pěnčín Továrna na výrobu dřevěných hraček v Albrechticích Příroda KRNAP v Peci pod Sněžkou Příroda okolo Lipenské přehrady, Kovářov Příroda Šumavy, Cesta korunami stromů Zahradnictví ZOO Liberec a samozřejmě třídy, tělocvična a kuchyňka naší školy 7

Metody využívané při poznávání přírody Prožitkové vyučování Praktické činnosti Činnostní učení Vycházky do přírody Třídění a přiřazování Cílené fotografování Vyprávění nad obrázky Vyhledávání informací na PC, iPad Dramatizace Exkurze Čtení, psaní, počty Besedy, tematické návštěvy 8 Námětové a smyslové hry Řízený rozhovor Manipulace s tematickými obrázky Výtvarné a pracovní činnosti Výukovým programem Didaktické námětové hry Kolektivní pohybové hry Individuální a skupinová práce s PL Výtvarné činnosti s využitím různých technik Přírodovědné pobyty atd.

Závěr Celkem bylo využito 64 pracovních listů - většina vznikla při realizaci projektu Byly doporučeny www. stránky pro využití dalších materiálů Motivace k činnostem – pohybové hry, písničky, hudebně pohybové hry, videoprojekce, praktická činnost, návštěva výstavy či obchodu Proběhly besedy, tematické návštěvy v NSEV Kladno (11 společných akcí) Přírodovědné pobyty – poznávání přírody v jiných lokalitách 9

10

Co vzniklo? 11 Inspirativní materiál Pro pedagogické pracovníky Venkovní učebna Biotop „Skalka“ a „Vřesoviště“

Poděkování Děkuji všem pedagogům za úžasnou rozmanitost činností a přeji, aby materiály, které vznikly z projektu, byly pro vás inspirací při vyučování. Mgr.Jana Vykouková 12