Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Polytechnické vzdělávání v praxi

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Polytechnické vzdělávání v praxi"— Transkript prezentace:

1 Polytechnické vzdělávání v praxi
Liberec,

2 Projekt Podpora krajského akčního plánování (P-KAP)
Projekt P-KAP je zaměřen na podporu vzdělávání na středních a vyšších odborných školách v souladu se vzdělávací strategií MŠMT. Cílem projektu je zajistit metodickou a supervizní podporu při využívání akčního plánování na úrovni kraje i škol a zároveň sladit vzdělávací politiku na školské, krajské a národní úrovni. Projekt byl zahájen v roce 2016, potrvá do r a je financován z Evropských strukturálních a investičních fondů. Nositelem metodické podpory je Národní ústav pro vzdělávání.

3 Projekt Podpora krajského akčního plánování (P-KAP)
V projektu je s ohledem na dlouhodobé cíle rozvoje vzdělávání věnována zvýšená pozornost klíčovým tematickým oblastem, tzv. oblastem intervencí, které jsou podporovány operačním programem Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV). Projekt tedy umožní i efektivní podporu škol prostřednictvím Evropských strukturálních fondů a koncentraci investic do školské infrastruktury podle potřeb.  Klíčová témata, oblasti intervencí, mají pomoci sladit celostátní strategii se specifiky regionu a s plány jednotlivých škol.

4 Projekt Podpora krajského akčního plánování (P-KAP)
6 povinných oblastí (pro PA možno vybrat jen některé): Rozvoj kariérového poradenství Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě Podpora polytechnického vzdělávání Podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů Rozvoj škol jako center dalšího profesního vzdělávání Podpora inkluze Nepovinné oblasti: Rozvoj výuky cizích jazyků ICT kompetence Čtenářská a matematická gramotnost

5 Vymezení polytechnického vzdělávání
Polytechnické vzdělávání je nutno chápat jako vzdělávání integrující: přírodovědné, technické a environmentální vzdělávání a jako komplex vzájemných implikací mezi složkami vzdělávání a jednotlivými předmětovými oblastmi: všeobecné složky vzdělávání x odborné složky vzdělávání; společenskovědních a humanitních předmětů x matematiky x polytechnických předmětů x uměleckých předmětů.

6 Vymezení polytechnického vzdělávání
Definice polytechnického vzdělávání: Vzdělávání poskytující vědomosti o vědeckých principech a odvětvích výroby, znalosti a dovednosti z technických a jiných oborů. Přispívá k rozšiřování poznatků, ale i k vytváření pracovních dovedností a návyků, které jsou využívány v běžném a později i pracovním životě. Cíle polytechnického vzdělávání: rozvíjet znalosti o technickém prostředí a pomáhat vytvářet a fixovat správné pracovní postupy a návyky, rozvíjet znalosti v přírodovědné oblasti a v oblasti environmentální, rozvíjet spolupráci, vzájemnou komunikaci a volní vlastnosti, podporovat touhu tvořit a práci zdárně dokončit, posilovat zájem nejen o technické obory, ale i přírodovědné, environmentální obory.

7 Dotazníkové šetření – NUV (2015)

8 Dotazníkové šetření – NUV (2015)
Úrovně dle dotazníkového šetření Základní úroveň – podpora polytechnického vzdělávání je omezena na realizaci pouze v souladu RVP vyučovaných oborů Mírně pokročilá úroveň – podpora polytechnického vzdělávání probíhá pouze v podobě dílčích aktivit (rozvíjení znalostí a dovedností , které jsou součástí polytechnického vzdělávání, motivační akce pro ZŠ, aplikace různých metod ve výuce – skupinová práce, projektová výuka, laboratorní cvičení, praxe atd.) Pokročilá úroveň – systematická podpora polytechnického vzdělávání (vzájemné propojení polytechnických předmětů a provázání s výukou matematiky, realizace aktivit nad rámec RVP, zapojování do soutěží, spolupráce se ZŠ v regionu) Nejvyšší úroveň – systematická podpora polytechnického vzdělávání a podpora v rámci dílčích aktivit (zpracované plány výuky polytechnických předmětů a matematiky, které jsou vzájemně provázány, individuální podpora žáků, spolupráce s VŠ v rámci maturitních oborů, podpora samostatné práce žáků – spolupráce se zaměstnavateli, VŠ a výzkumnými institucemi)

9 Dotazníkové šetření – NUV (2015)

10 Projektové možnosti se zaměřením na podporu talentovaných žáků
Program Talnet Program Excelence ZŠ a SŠ Program Podpora nadaných žáků ZŠ a SŠ Krajské sítě podpory nadání

11 Dobrá praxe - projekty se zaměřením na podporu nadaných žáků
Síť škol podporující technicky a přírodovědně nadané studenty na Vysočině a okolí ENVITALENT Otevřená věda

12 Děkuji za pozornost Ing. Bc. Tomáš Cimbálník
E: T: Národní ústav pro vzdělávání podpora krajského akčního plánování


Stáhnout ppt "Polytechnické vzdělávání v praxi"

Podobné prezentace


Reklamy Google