JUDr. et Ing. Petr Petržílek, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Advertisements

Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Evropské programy pro energetiku síť IRC a možnosti projektu CIRC (Czech Innovation Relay Center) Radan Panáček, Technologické Centrum AV ČR.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Přístup MŽP k novelám energetické legislativy a některým dalším problémovým okruhům Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Energetická bezpečnost ČR v kontextu 3. Energetického balíčku EU Pohled MŽP na energetickou bezpečnost ČR Vladimír Vlk 27. března 2008, Poděbrady.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Energetická (ne)bezpečnost
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

JUDr. et Ing. Petr Petržílek, Ph.D. EKONOMICKÁ NEZBYTNOST ZAVEDENÍ POLITIKY UDRŽITELNÉHO ROZVOJE JUDr. et Ing. Petr Petržílek, Ph.D.

Dopady znečištění ovzduší na zdraví a klimatické změny

Ochrana ovzduší je základní prioritou Důvodem je především: vysoký výskyt nemocí dýchací soustavy (největší výskyt je v oblastech s nejhorší kvalitou ovzduší) onkologických onemocnění (ve srovnání s rokem 1980 došlo ke zdvojnásobení výskytu rakoviny plic, úmrtnost na rakovinu nestoupla díky zlepšení úspěšnosti léčby) alergií (proti roku 1995 se zdvojnásobil jejich výskyt) od roku 1995 opět roste samovolná potratovost relativně vysoký podílu ČR na emisích skleníkových plynů, které způsobují ztráty na životech a majetku zejména v důsledku povodní ekonomické škody v důsledku projevů změny klimatu

Změna klimatu – závěry a scénáře růstu teplot (IPPC 2007) Globální oteplování je s 90% pravděpodobností důsledkem činnosti člověka Dosavadní pravidla klimatického vývoje se zvrátí při koncentraci asi 550 ppm Při dosavadních tempech růstu bude koncentrace 550 ppm dosaženo před polovinou 21. století Scénář koncentrace CO2 růst teplot vzestup hladiny B1 600 ppm 1,1 – 2,9 °C 18 – 38 cm A1B 850 ppm 1,7 – 4,4 °C 21 – 48 cm A2 1250 ppm 2,0 – 5,4 °C 23 – 51 cm

Výhody OZE A. Změna klimatu – závěry a scénáře růstu teplot 2 (rozložení teplot na Zemi)

Změna klimatu – důsledky (IPCC 2007) Pokud nebudou přijata opatření, tak Kolem roku 2050 bude čelit nedostatku vody 1 mld. lidí, kolem roku 2080 až 3 mld. Rozšíří se výskyt infekčních nemocí a úmrtnost 200 až 600 mil. lidí bude hladovět Stovky milionů lidí se budou muset stěhovat kvůli stoupající hladině moří Vymření bude hrozit 30 % živočišných druhů Část Amazonie se přemění v savanu Jih Evropy se oteplí a bude sušší, na severu se naopak zvýší vodnost řek a úrodnost půdy V Alpách zmizí až 70 % všech ledovců V Africe vzroste až o 8 % plocha pouští V Karibiku vzrost počet hurikánů V lesnatých oblastech Kanady, Ruska a severní Evropy vzroste počet lesních požárů na dvojnásobek

Změna klimatu – řešení (IPCC 2007) Stabilizace emisí CO2 je možná na úrovni zhruba 450 až 500 ppm (současná úroveň je 425 ppm); Koncentrace do 500 ppm by měla být dostačující k odvrácení hrozby klimatických změn Stabilizace emisí CO2 je možné dosáhnout rychlým odklonem od spotřeby uhlíkatých paliv (především k OZE) a zvyšováním energetické efektivnosti Náklady na stabilizaci emisí CO2 Koncentrace náklady stabilizace na úrovni 450 ppm 3 % světového HDP 550 ppm 0,6 % 650 ppm 0,2 %

emisní faktory CO2

Vývoj těžby hnědého uhlí, budou-li zachovány limity těžby

CO2 emise 1990 – 2001 (tun/rok) – sektorové trendy

Prioritní opatření v energetice

6 evropských energetických priorit 2005-2010: provázat lépe energetickou a environmentální politiku a výzkum, zajistit fungování vnitřního trhu s elektřinou a plynem ve prospěch všech občanů, snížit poptávku po energiích = zvýšit energetickou účinnost, podporovat obnovitelné zdroje energie, posílit jadernou bezpečnost, dále rozvíjet externí energeticko - politické vztahy.

environmentální akční program (1600/2002/EC 6EAP) 4 evropské environmentální priority do 2012: klimatická změna: dlouhodobý cíl snížení GHG o 70%, biodiversita, dezertifikace, fauna, flora, habitat, kvalita života – ochrana před nežádoucími vlivy znečištění na zdraví, vyšší efektivita využívání přírodních zdrojů, odpadové hospodářství.

Summit Evropské unie (8.-9. března 2007) Politika „orientovaná na kvantifikované cíle“ Závazný cíl zvýšit do roku 2020 podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie na celém území EU na 20 procent. Závazný cíl, že podíl biopaliv na celkové spotřebě paliv v dopravě dosáhne do roku 2020 nejméně 10 procent. EU se rovněž shodla, že jaderná energie může přispět ke snižování emisí skleníkových plynů a bezpečnosti energetických dodávek, ale na prvním místě stále zůstává jaderná bezpečnost. EU do roku 2020 o pětinu sníží objem emisí skleníkových plynů oproti úrovni z roku 1990. Státníci dokonce doporučili snížení o 30 procent, ale jen v případě, že se další světoví znečišťovatelé zaváží ke "srovnatelným omezením„ - pozn. summit G8 se zavázal snížit do roku 2050 objem emisí CO2 o 50% oproti roku 2000.

3 priority energetické politiky UR energetické úspory, obnovitelné zdroje energie, zemní plyn. priorita EK, směrnice o energetické účinnosti (na straně spotřeby) a energetických službách, EU: úspory 2,6 €c/kWh, el. BL 3,9 €c/kWh, cíl: 1% roční úspora členských států = 6% do roku 2012, veřejný sektor: 1,5% / rok, potenciál trhu energetických služeb 5-10 mld. €/rok, odstranit bariéry, motivovat vlastníky, obchodníky s en. příklady DK, SRN, GB etc.

3 priority energetické politiky UR energetické úspory, obnovitelné zdroje energie, zemní plyn. podíl elektřiny z OZE: 3,77%el./2004 /indikativní cíl 8% el./2010 cíl: stabilní a atraktivní podnikatelské prostředí, návratnost investice a komerční financování, perspektivní kombinace pevných výkupních cen a zelených bonusů, vyvážený rozvoj všech typů OZE.

podpora výroby paliv, elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů přínosy obnovitelných zdrojů energie – 8 x PRO snižují emise skleníkových plynů + dalších látek, jediné dlouhodobě nevyčerpatelné zdroje energie, snižují závislost ČR na dovozu, decentralizace = bezpečnost = stabilita zásobování, biomasa = pracovní místa na venkově, biomasa = využití ladem ležící půdy, východisko pro rozvojové země, most k vodíkovému hospodářství.

Struktura světové spotřeby energie v roce 2060

Výroba elektřiny v ČR podle zdrojů v roce 2006 (zdroj:MPO)

Podíl jednotlivých OZE na výrobě elektřiny v ČR v roce 2006 (zdroj:MPO)

Indikativní cíle členských státu EU v oblasti výroby elektřiny z OZE do roku 2010 Česká republika

Výroba elektřiny v ČR podle zdrojů – 1993 – 2006 s výhledem do roku 2010

% z celkové výroby elektřiny z OZE indikativní cíl 8% elektřiny z OZE k r. 2010 – 77/2001/EC typ obnovitelného zdroje výroba elektřiny z OZE v r. 2004 (GWh) v r. 2010 (GWh) % z celkové výroby elektřiny z OZE malé vodní elektrárny 740 1 120 21 větrné elektrárny 20 930 18 velké vodní elektrárny + přečerpávací 1 246 1 165 elektrárny na biomasu 530 2 200 40 fotovoltaické elektrárny 15 geotermální elektrárny celkem: 2 536 5 445 100 Podíl elektřinyOZE na hrubé dom. spotřebě el. 3,7 % 8,0 % = indikativní cíl dle směrnice 77/2001/EC

potenciál OZE dle SEK + prognóza MŽP do r. 2050 Elektřina z OZE dle SEK v roce 2030 celkem 15,6 TWh Elektřina z OZE dle SEK v roce 2010 celkem 4,16 TWh

NÁRUST VÝROBY EL. OZE 2004 - 9 (GWh) NÁRUST INSTALOVANÉHO VÝKONU MW očekávané investice do výroby elektřiny z OZE / do 5ti let po nabytí účinnosti zákona typ obnovitelného zdroje výroba elektřiny z OZE v r. 2009 (GWh) NÁRUST VÝROBY EL. OZE 2004 - 9 (GWh) NÁRUST INSTALOVANÉHO VÝKONU MW do r. 2009 INVESTICE mil. Kč malé vodní elektrárny 1 000 260 58 6 933 větrné elektrárny 800 780 433 13 433 velké vodní elektrárny + přečerpávací 1 165 elektrárny na biomasu 2 100 1 570 314 28 260 fotovoltaické elektrárny geotermální elektrárny celkem: 5 065 2 529 805 48 627

Výroba tepelné energie z OZE v r. 2010 (PJ) Expert odhad – nárůst výroby tepla z OZE k r. 2010 Typ OZE Výroba tepelné energie z OZE v r. 2010 (PJ) Ze Slunce 2,2 PJ Tepelná čerpadla 7,2 PJ Biomasa 55,3 PJ Teplo z OZE celkem: 64,7 PJ 64,7 PJ tepla z OZE = 77% celkové produkce energie z OZE

3 priority energetické politiky UR energetické úspory, obnovitelné zdroje energie, zemní plyn. nevhodná struktura PEZ = vysoké měrné emise CO2, stabilní trend emisí CO2 z produkce energie / export elektřiny, technologický zlom - cca 2015, pro zemní plyn: účinnost, specifické emise CO2 , diverzifikace zdrojů, 1. etapa = doprava, role CNG v dopravě – 10% náhrady konvenčních paliv do 2020, „Program podpory alternativních paliv v dopravě“– zemní plyn / schválen vládou ČSSD.

Celkový instalovaný výkon elektráren - predikce

Analýza citlivosti nových paroplynových kapacit na změnu ceny plynu

Doplnění technických údajů k přednášce č. 2 EDR Doplnění technických údajů k přednášce č. 2

Domácnosti dělníků, zaměstnanců a OSVČ Dopad na domácnosti v roce 2010 2010 Domácnosti dělníků, zaměstnanců a OSVČ Zemědělci Důchodci do 1,6 ŽM 1,6 až 1,9 ŽM 1,9 až 2,2 ŽM Zvýšení výdajů absolutně v Kč/rok 1400 1000 800 1900 250 Zvýšení příjmů z důvodu snížení DPFO v Kč/rok 450 600 620 1100 50

Vliv na emise. Emise – projekce bez EDR 2003 2006 2008 2010 CO2 (mil. tun / rok) 120 111,5 110,8 110 SO2 (tis. tun / rok) 235 216 217 218 NOx (tis. tun / rok) 320 274 269 266 Emise – EDR 120,0 103,8 99,6 92,4 235,0 200,8 195,3 183,3 320,0 261,5 251,4 237,4

DĚKUJI ZA POZORNOST  www.petrzilek.cz