Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní."— Transkript prezentace:

1 Energetická (ne)bezpečnost

2 Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní spotřeba energie na osobu je nejméně dvacetinásobná.

3 Spotřeba energie na osobu Od 80. let stabilizace díky vyrovnání rychlosti růstu energetické efektivity a ekonomiky. Lidí ovšem přibývá.

4 Prokázané rezervy energ. surovin – geografická distribuce Politická nestabilita, soupeření o zdroje, útoky na infrastrukturu…

5 Peak Oil & Gas Fosilní paliva se nevyčerpají, rostou ale náklady na těžbu

6 Těžba a spotřeba uranu

7 Limity energetické politiky 1)Jsme závislí na fosilních zdrojích energie 2)Tato závislost stále roste 3)Zásoby fosilních paliv se nacházejí hlavně v politicky nestabilních zemích 4)Těžba fosilních paliv se blíží (nebo už překročila) maximum a bude klesat Závěr: Dostupnost energie není samozřejmá – i když se tak může (zatím) jevit.

8 1) Úspory energie (2% ročně) 2) Udržitelná energie (obnovitelné zdroje, cílem 20% v roce 2020) 3) Čistá energie (fosilní zdroje, cílem 30% snížení emisí CO 2 v roce 2020) 4) Diverzifikace zdrojů energie (zajištění energetické bezpečnosti) Cíle energetické politiky EU

9 1: Úspory energie Vývoj energetické efektivity v EU

10 2: Udržitelná energie „Třetí průmyslová revoluce“ (Jeremy Rifkin): Decentralizované, obnovitelné zdroje. Kapacita pro ukládání energie. Inteligentní rozvodné sítě.

11 Obnovitelné zdroje energie Solární energie – fotovoltaika nebo koncentrovaná solární termální energie Větrná energie – na souši a na moři Biomasa – dřevo a jiná biomasa, bioetanol a bionafta Geotermální energie – přírodní zdroje i hlubinné vrty Energie oceánů – elektrárny využívající energii vln nebo přílivu nebo rozdílu teplot mezi povrchovou a hlubší vrstvou vody Hydroelektrárny – potenciální energie vody Vodík? Palivové články

12 Vývoj ceny fotovoltaických panelů v čase Cena se odvíjí od rozšíření technologie!

13 Instalovaná kapacita větrných elektráren

14 Předpokládaná technologická „dospělost“ nových zdrojů energie

15 Rozmezí výrobních cen hlavních technologií výroby elektřiny

16 Obnovitelné zdroje energie v ČR

17 Podíl OZE v ČR na výrobě elektřiny

18 Větrné elektrárny v ČR

19 Fotovoltaické elektrárny v ČR

20 Ukládání energie Výroba vodíku (elektrolýza) Setrvačníky Stlačený vzduch Superkapacitory Baterie Termální systémy...

21 Inteligentní rozvodné systémy (Smart Grids)

22 3: Čistá energie Environmentální dopady výroby elektřiny

23 „Čistá“ fosilní paliva: jak jich dosáhnout Úprava stávajících elektráren pro separaci C0 2 (CCS) Zvýšení efektivity stávajících elektráren technologickými úpravami a operačními změnami Náhrada paliva ve stávajících elektrárnách palivy s nižším obsahem fosilního uhlíku (zemní plyn) Společné spalování uhlí a biomasy Nová výstavba elektráren se zahrnutím technologií pro separaci CO 2, preferenčně v lokalitách starších elektráren (dostupná infrastruktura, všechna povolení atd.)

24 Účinnost uhelných elektráren a její vztah k emisím CO 2 Zvýšení účinnosti o 1% snižuje emise CO 2 o 2-3%. Současné nejlepší elektrárny produkují na jednotku energie o 40% méně emisí než průměrné.

25 Dopady CCS na emise CO 2 a spotřebu paliva v elektrárnách

26 Cena různých postupů pro snižování emisí CO 2

27 4: Diverzita Energetický mix ve vybraných evropských zemích (2004)

28 Očekávaný vývoj v importu energetických zdrojů v EU

29 Import energetických zdrojů do EU – geografický původ

30 Závislost evropských zemí na ruském plynu

31 Exportní energetická strategie Ruska Rozdělování přízně (jednat s každou zemí zvlášť). Ovládnutí infrastruktury (majetkové podíly v tranzitních plynovodech, rafineriích, energetických firmách, naopak vytlačení západních energetických společností z Ruska). Kontrola nad vnějšími zdroji (dlouhodobé smlouvy s dalšími potenciálními dodavateli), snaha o zformování „plynového OPEC“. Obejití tranzitních zemí (útlum ropovodu Družba, ropné terminály v Severním a Černém moři, plynovody South Stream a North Stream).

32 Plynovody Nabucco a South Stream

33 Na čem závisí energetická bezpečnost České republiky Úspory - Lepší technologie v průmyslu - Zateplování budov - Úsporná doprava (podpora veřejné dopravy) - Limity na těžbu vlastních energetických surovin - Omezení exportu energie Investice - Do alternativních zdrojů - Do inteligentních rozvodných sítí - Do rozšíření jaderné energetiky (?) Diverzifikace -Nedopustit u žádné z klíčových energetických surovin závislost na dovozu z jedné země - Udržet státní kontrolu nad zásobníky paliv


Stáhnout ppt "Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní."

Podobné prezentace


Reklamy Google