VÝZNAM PROFESNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ VEŘEJNÉHO A SOUKROMÉHO SEKTORU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Memorandum o celoživotním učení
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Celostátní síť pro venkov
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Praha, – Praha.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Mezinárodní den sester květen 2009
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Sociální zabezpečení v EU
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Transkript prezentace:

VÝZNAM PROFESNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ VEŘEJNÉHO A SOUKROMÉHO SEKTORU Prof. PhDr. Karel Lacina, DrSc.

Klíčový problém : Dlouhodobá orientace na růst kvality pracovní činnosti v jednotlivých profesích podnikatelského i nepodnikatelského sektoru-zejména od 90. let 20. století. Na tento trend působí deprese evropské ekonomiky a její porovnávání s dalšími mezinárodními integračními útvary . Rychle se zvyšující potřeba systematického prohlubování profesních znalostí a dovedností : zaměření na formování „ znalostní společnosti „

Profesní vzdělávání založené na výsledcích implementace vědeckého výzkumu je označováno za jeden z velmi dynamických rozvojových faktorů. Program ADAPT - zaměření na zvyšování adaptability a flexibility evropské pracovní síly. 1996 - Evropský rok celoživotního učení 1998 – Employment Guidelines ( Hlavní linie zaměstnanosti ) : spojení orientace na celoživotní učení se zaměstnaností

2000 - Lisabonská deklarace ( zasedání Evropské rady v březnu roku 2 000 ) : „posun k celoživotnímu učení musí doprovázet úspěšný přechod k ekonomice a společnosti založené na znalostech“. „přístup k aktuálním informacím a znalostem, spolu s motivací a dovednostmi uvážlivě využívat zdroje ve svůj prospěch i ve prospěch společenství jako celku se stává klíčem k posílení konkurenceschopnosti Evropy a ke zlepšení zaměstnatelnosti a adaptability pracovních sil“. „lidé jsou hlavním bohatstvím Evropy a měli by být centrem politiky Evropské Unie“.

Rozsah současných ekonomických a sociálních změn si přímo vyžaduje nový přístup ke vzdělávání :stanovisko Evropské rady a Evropské komise Celoživotní učení je základním nástrojem rozvoje občanství, sociální soudržnosti a zaměstnanosti. I z uvedeného důvodu v listopadu roku 2 000 Evropská komise zveřejnila materiál „Celoživotní učení – čas jednat„

Hlavní myšlenky : Pracovním materiál „Celoživotní učení – čas jednat „ Dnešní Evropa zažívá změny v rozsahu srovnatelném s průmyslovou revolucí. Celoživotní učení se musí stát vůdčím principem pro poskytování a pro účast na vzdělávání v jakémkoli jeho pojetí . Jedním z výrazů této tendence jsou systémy profesního vzdělávání pro podnikatelský a veřejný sektor

Důraz je kladen na aplikaci zásady partnerství a budování sítí posilování zásady Public – Private – Partnership na celostátní, regionální a na místní úrovni téze, že spolupráce v různých partnerstvích je základním prostředkem k uvedení celoživotního vzdělávání do praxe klíčem k úspěchu je pocit společné odpovědnosti všech partnerů za celoživotní učení

Evropská Rada, březen 2000 ( odstavce 11,25,26,29,37,38,41 :Pozornost je soustředěna ke zvyšování kvalifikační úrovně pracovníků neboť : v mezinárodním měřítku se všeobecně zvyšuje důraz kladený na konkurenceschopnost v jednotlivých profesích i ve veřejném sektoru, rozvoj průmyslového sektoru a uskutečňování reforem veřejné správy kladou zvýšené profesní a etické nároky, které je nezbytné systémy profesního vzdělávání objasňovat a upevňovat, profesní vzdělávání v obou základních sektorech je vnímáno jako integrální součást celkového úsilí o zvýšení flexibility, adaptability a mobility evropské pracovní síly.

Evropská rada proto schválila následující cílené celoevropské iniciativy: Rada pro vzdělávání dostala za úkol vypracovat první zprávu o společných zájmech a prioritách evropských vzdělávacích systémů. Zvýšený důraz byl položen na podtržení významu celoživotního učení.Na uvedenou zprávu navázaly další obdobné dokumenty. 2. Evropská rada podtrhla význam e- learningového vzdělávání jako širší součástí tzv. Iniciative eEurope akcentující potřebu zvýšení digitální gramotnosti – počínaje žáky a studenty . 3. Bylo navrženo vytvářet tzv. „bránu do oblasti evropského vzdělávání“, jež má společně s databází EURES umožnit občanům Evropské unie snadný přístup k informacím o pracovních a vzdělávacích příležitostech v celé Evropě. 4. Evropská komise byla pověřena vypracováním návrhu společného vzoru tzv. „evropského curriculum vitae“, jež má usnadnit šíření poznatků a pracovních zkušeností.

5. Evropská komise předložila návrh dvou dokumentů: „Doporučení k podpoře mobility“ a „Akčního plánu pro mobilitu“. V této souvislosti mimo jiné doporučila věnovat pozornost poznávání vzdělávacích systémů členských států Evropské unie a moderním formám výuky. Akcentovala potřebu řešit konkrétní problémy v konkrétních firmách a v úřadech při respektování vzdělávacích tradic v jednotlivých evropských státech. Upřednostňovány jsou distanční formy vzdělávání. 6. Bylo přijato rozhodnutí požadující, aby Evropská komise spolu s Evropským fórem pro transparentnost kvalifikací a s dalšími agenturami pokračovala v aktivitách zaměřených na rozvíjení celoživotního učení. 7. Evropská rada rozhodla o pokračování  implementace „Akčního plánu na podporu podnikatelství a konkurenceschopnosti“, jež zahrnuje i potřebné vzdělávací aktivity potřebné pro podnikatelský sektor. . 8. Evropská unie prosazuje orientaci na standardizaci programů profesní přípravy .

Šest klíčových přístupů Zabezpečení všeobecného a stálého přístupu k učení zaměřeného na osvojování a obnovování dovedností potřebných pro účast ve společnosti znalostí . Zvýšení objemu finančních prostředků vyčleněných na rozvoj lidských zdrojů. Rozvoj účinných metod výuky a učení a kontextu pro kontinuitu celoživotního učení. Zkvalitňování způsobů hodnocení účasti jednotlivých pracovníků na vzdělávání a jimi dosahovaných výsledků. Zajištění snadného přístupu občanů ke kvalitním informacím a k poradenství v průběhu celého jejich života. Poskytování příležitostí k celoživotnímu učení co nejblíže k lidem tak, aby se jeho jednotlivé formy uskutečňovaly přímo v jejich obcích.

K opatřením, která mají za cíl zajistit kvalitu vzdělávací činnosti, patří jak snahy o standardizaci kvalifikačních požadavků na výkon povolání, tak úsilí o standardizaci programů profesní přípravy. Jako jedny z primárních úkolů bývají často charakterizovány : 1. stanovování jednotných nároků na certifikáty o absolvování příslušných kurzů a seminářů. 2. Tzv. evropská způsobilost pedagogů spojená s doškolováním učitelů pro potřeby vzdělávání dospělých. 3. Nová média a telekomunikace. 4. Rozvoj distančních forem vzdělávání. 5. Vytváření sítí ( networking ) mezi členskými státy , které je nutno v oblasti vzdělávání dospělých naplnit konkrétními projekty a dále stabilizovat.

Profesní vzdělávání je v Evropské unii všeobecně pokládáno za důležitou integrální součást vzdělávání dospělých. V tomto systému se za klíčové považuje výuka: cizích jazyků; občanského a zájmového vzdělávání majícího přispívat k dalšímu sbližování národů evropského kontinentu; profesních znalostí a dovedností potřebných pro zvyšování kvalifikace v jednotlivých oblastech pracovní činnosti Evropanů, specifickou problematiku veřejné správy nevyjímaje.

Děkuji za pozornost