Září 2008 IURS 1 ÚAP OBCÍ - jev 4 Radka Bürgermeisterová POZNÁMKY K ZAVÁDĚNÍ, SPRÁV Ě A AKTUALIZACI ÚAP OBCÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

Aktualizace Rozvojového konceptu CR na Šumavě Regionální marketing Vimperk
Připravovaná dokumentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Evidence územně plánovací činnosti systém ILAS
Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Stavební zákon a územní plánování
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
1 Územně analytické podklady Územně analytické podklady Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň,
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
1 O programu pro Informační Systém Investičního Controllingu n Dovolujeme si Vám představit základní schémata informačního systému ISIC n Programové řešení.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Aktuální informace k DMVS Ing. Ivan Ivanov Informace k DMVS.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Jak EVIDOVAT brownfields
územního plánování na obcích v roce 2007
Jak na brownfields IURS
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Územně analytické podklady
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Transkript prezentace:

Září 2008 IURS 1 ÚAP OBCÍ - jev 4 Radka Bürgermeisterová POZNÁMKY K ZAVÁDĚNÍ, SPRÁV Ě A AKTUALIZACI ÚAP OBCÍ

Září 2008 IURS 2 Úvod  Důvodem této prezentace je vyjasnit přístup k identifikaci jevu 4 a využití získaných dat pro územní plánování I jako podklad pro plánování místního a regionálního rozvoje.  Autorka se dlouhodobě zaobírá problematikou opětovného využití území a udržitelným územním rozvojem.

Září 2008 IURS 3 Obsah prezentace  Co se pořizuje v jevu 4  Kdo požaduje evidenci jevu 4  Role ÚÚP a KÚ OÚP  Co je třeba evidovat  Jak evidence odpovídá potřebě  Návrh rozdělit jev 4  Rozdělení na jev 4a,4b,4c a 4d  Širší využití těchto dat  Zkušenost z praxe 1-3  Doporučení

Září 2008 IURS 4 Co se pořizuje v jevu 4  Plochy znehodnoceného území určené k obnově nebo opětovnému využití (vyhláška 500/2006, příloha 1, část A, sledovaný jev 4).  Pojem „plochy k obnově nebo opětovnému využití znehodnoceného území“ v sobě také zahrnuje plochy označované jako „brownfields“..  Evidence brownfields ploch je většinou spravovaná krajskými úřady, RA nebo i agenturou Czechinvest, obsahuje údaje o počtu, výměře, dřívějším využití a možném znečištění v různé podrobnosti a formě.

Září 2008 IURS 5 Co jsou to brownfields  Definice uznávaná v Evropě zní – brownfields jsou plochy, které: –jsou dotčeny předcházejícím užíváním pozemků, –jsou opuštěné nebo nedostatečně využívané, –mají skutečné nebo možné problémy s kontaminací –vyžadují určitou veřejnou intervenci (nepeněžní nebo peněžní), aby mohly být vráceny k využívání

Září 2008 IURS 6 Kdo požaduje evidenci jevu 4  St. zákon č. 183/2006 Sb § ÚAP  Vyhláška 500, § 4-5 tento požadavek vysvětluje  Příloha 1, část A a B k této vyhlášce vymezuje co a v jaké úrovni sledovat (kraje tyto plochy nesledují)  Metodika UUR dále sjednocuje přístup viz keNavody/MetodikaUAP/metodika_UAP_ pdf keNavody/MetodikaUAP/metodika_UAP_ pdf keNavody/MetodikaUAP/metodika_UAP_ pdf  Kraje koordinují pořizování ÚAP v ORP

Září 2008 IURS 7 Jaká je role ÚÚP a KÚ OÚP  Jako příklad uvádím Liberecký kraj: KÚ rozděluje jevy dle procentuelního podílu spolupráce s ÚÚP na kategorie A-C, viz lbc.cz/public/oupsr/ns006_uap_kategorizac e_23f09fe9bc.rtf. Do které kategorie spadá jev 4 není na webu uvedeno (předpoklad B nebo C) lbc.cz/public/oupsr/ns006_uap_kategorizac e_23f09fe9bc.rtf lbc.cz/public/oupsr/ns006_uap_kategorizac e_23f09fe9bc.rtf  Poskytovatelem údaje je ÚÚP (viz metodika ÚÚR která uvádí, nemá-li obec platný ÚP, zjišt´ují se tyto plochy rozborem území)  Odkaz na právní předpis vztahující se k jevu 4-zákon 183/2006, §19 část 1 a-j, l,m,o a §43, vyhláška 501/2006, §3 (vymezuje plochy větší než 0,2ha)

Září 2008 IURS 8 Co se vlastně eviduje  Neexistuje definice ani metodický výklad „plochy k obnově“, „plochy k opětovnému využití“ a „znehodnoceného území“. Není přesně stanoveno co a jak evidovat v národní, krajské nebo místní úrovni.  Podkladem pro evidenci těchto ploch má být platný ÚP a nemá-li obec platný ÚP, plochy se zjistí průzkumem na místě.  ÚP je dokument s horizontem 10 let a nemůže zachytit dynamiku změn vážících se k evidenci jevu 4.  Evidence ÚAP se obnovuje každé dva roky, data poskytnutá ÚP jsou neaktuálním ÚAP a měla by se doplňovat místním šetřením.  Brownfields evidence RRA se prozatím neobnovuje.

Září 2008 IURS 9 Jak odpovídá evidence potřebě Jak odpovídá evidence potřebě  V rámci jevu 4 se objevují 4 okruhy informací 1.Evidence „ploch k obnově nebo opětovnému využití znehodnoceného území“ uvedených v ÚP. 2.Evidence „brownfields“ jako podklad pro místní šetření „ploch k obnově nebo opětovnému využití znehodnoceného území“. 3.Evidence vyvolaných změn v území určených k opětovnému využití nad rámec brownfields. 4.Evidence „ploch k obnově nebo opětovnému využití znehodnoceného území“ nad rámec ÚP.  Informace z ÚP není plnohodnotným podkladem pro ÚAP

Září 2008 IURS 10 Návrh na rozdělení jevu 4  Jev 4 obsahuje 4 různé okruhy informací. Doporučuji jej dále rozdělit na podsekce (uveden možný příklad) –4a - plochy k obnově nebo opětovnému využití znehodnoceného území vycházející z ÚP, –4b – evidence ploch brownfields jako podklad pro identifikaci a sledování dynamiky ploch k obnově nebo opětovnému využití znehodnoceného území, –4c – evidence ploch opětovného využití nad rámec definice brownfields –4d - plochy k obnově nebo opětovnému využití znehodnoceného území vycházející z průzkumů 4b a 4c a nad rámec ploch identifikovaných v ÚP.

Září 2008 IURS 11 Co vypovídá jev 4a  Jev 4a: –zaznamenává situaci prezentovanou platným územním plánem, –je podkladem pro sledování a vyhodnocování situace, –je konkrétním dokladem, jak bylo na stav území nahlíženo při pořizování, případně změnách ÚP.  Pro porovnatelnost jevu v rámci národní evidence či regionu by bylo vhodné ve vyhlášce 501/2006 nebo jinde vysvětlit o jaká území se jedná.

Září 2008 IURS 12 Co vypovídá jev 4b  Jev 4b udává kolik znehodnoceného území brownfields se v katastru dané obce nachází.  Pravidelná revize dat v rámci obnovy ÚAP umožní sledovat dynamiku tohoto jevu zda-li např.: –přibývá/ubývá, –kde a v jaké velikosti se vyskytuje, –typ současného a předpokládaného využití atd..  Posouzení co je a co není brownfield může být věc osobního názoru. Je proto nutné definovat termín i evidenci  Data o povaze, umístění a množství brownfields v území jsou důležitá pro územní plánování (ÚÚP) i pro regionální hospodářský rozvoj.

Září 2008 IURS 13 Co vypovídá jev 4c  zohledňuje změny v území vyvolané potřebou jiných změn (např. vymístění určitých funkcí) –vymezuje se oproti stavu zaznamenaném v ÚP –dokládá dynamiku změn požadavků využití Pro porovnatelnost jevu v rámci národní evidence či regionu by bylo vhodné ve vyhlášce 501/2006 nebo jinde vysvětlit o jaká území se jedná

Září 2008 IURS 14 Co vypovídá jev 4d –zohledňuje plochy určené k obnově nebo opětovnému využití znehodnoceného území dle nových údajů z evidence jevu 4b –zohledňuje změny vyvolané jinou nebo novou potřebou v území viz jev 4c (např. vymístění určitých funkcí) –vymezuje se oproti stavu zaznamenaném v ÚP viz jev 4a –dokládá dynamiku změn v území  Pro porovnatelnost jevu v rámci národní evidence či regionu by bylo vhodné ve vyhlášce 501/2006 nebo jinde vysvětlit o jaká území se jedná

Září 2008 IURS 15 Kdo jiný může využít tato data  Data jevu 4a a 4c-d jsou využitelná zejména pro potřeby územního plánování (samospráva a státní správa),  Data 4b však mají daleko širší využití, zejména pro plánování regionálního a místního rozvoje (samospráva a soukromý sektor): –indikátory udržitelného rozvoje území (indikátory poměr ploch brownfields/zastavitelné území), –indikátory ekonomického rozvoje území (brownfields/zastavěnému území), –dynamika ekonomického rozvoje (poměr mezi stavem brownfields v nové a starší evidencí) –doklad o profilu, typu a závažnosti problematiky v území –podklad pro místní a regionální rozvojové priority –podklad pro místní, regionální a národní programy –databáze možných rozvojových pozemků –databáze majitelů, kteří potřebují určitý druh veřejné podpory atd.

Září 2008 IURS 16 Jaká je zkušenost z praxe 1  Jev 4b je evidován ze dvou důvodů: –pro státní správu (evidence pro vytváření ÚAP a ÚP) –samosprávu (evidence pro plánování regionálního a místního rozvoje)  Zájmy se překrývají a přesto zde není dostatečná spolupráce a proto evidence jevu 4b zůstává málo podchycena, zabezpečena a využívána.

Září 2008 IURS 17 Jaká je zkušenost z praxe 2  Některé jevy poskytované ÚÚP ze své podstaty umožňují kvalitativní přístup (jev 8, 13, 14, 15, 17, 18, 19,20 atd.).  Jevy 4b a 4c také spadají do této kategorie.  Jevy 8,13,14,15,17,18,19,20 atd. jsou běžné již z dřívějška, umíme s nimi nakládat, identifikovat je, popsat a evidovat.  Tyto jevy ale obvykle nemají podstatný ekonomický a sociální dopad.  Jev 4b je nový, má podstatný ekonomický, sociální dopad a je proto velmi vhodné vytvořit jednotnou metodu jeho klasifikace a evidování.

Září 2008 IURS 18 Jaká je zkušenost z praxe 3  Jev 4a je objektivní záznam informace z ÚP, snadno identifikovatelný v ÚP v rámci činnosti ÚÚP.  Jev 4b je částečně subjektivní, vyžaduje místní šetření a je nezbytné vytvořit sjednocující metodologii. –I když podrobnost evidence pro potřebu státní správy a samosprávy se liší, data jsou stejná. Samospráva si je snadno doplní na základě analýz místních údajů např. z ÚAP či jiných zdrojů. –Sdílení a případné ko-financování sběru těchto dat by velmi podpořilo opětovné využití ploch navržených k obnově ve znehodnoceném území.  Jev 4c je vyhodnocení ploch k obnově nebo opětovnému využití, nad rámec brownfields.  Jev 4d sumarizuje vlivy jevu 4b a 4c zvažované nad rámec informací obsažených v ÚP.

Září 2008 IURS 19Doporučení  Sjednotit zájmy státní správy a samosprávy při evidenci jevu 4.  Určit poskytovatele pro jev 4b: –ÚÚP pro základní evidenci brownfields ploch v území, –RRA nebo podobné pro rozšířenou evidenci a kategorizaci.  Vypracovat společný přístup ke sdílení a využívání dat.  Pro všechny zúčastněné subjekty vypracovat sjednocující přístup k hodnocení a evidenci.  Vytvořit regionální platformy pro podporu opětovného využití ploch zejména v rámci jevu 4b.

Září 2008 IURS 20 Shrnutí  Vytvořit základní metodologii sběru dat  Vytvořit jednotný přístup k problematice  Využívat SF pro podporu evidence jevu 4b v rámci společného projektu státní správy a samosprávy: –projekt posílí spolupráci mezi státní správou a samosprávou –vytvoří potřebnou databázi –zajistí větší využitelnost dat –poskytne vzdělání pracovníkům ÚÚP, samospráv a majitelům brownfields –umožní program podpory majitelů brownfields  IURS o.s nabízí partnerství a přípravu takového projektu.

Září 2008 IURS 21 Děkuji Vám za pozornost Radka Bürgermeisterová