Hodnocení žáků a vlastní hodnocení školy V této kapitole škola popisuje, jak a na základě čeho jsou žáci hodnoceni a které oblasti jsou součástmi vlastního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Základní právní pojmy (2)
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
PT – obecná charakteristika
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Autoevaluace školy a zřizovatel Má škola sdělovat výsledky autoevaluace svému zřizovateli?
Pedagogická rada
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace z pohledu České školní inspekce
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
Systém kurikulárních dokumentů
Vzdělávání a jeho kategorie
Hodnocení škol a školských zařízení
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
RVP ZUV: VZDĚLÁVACÍ OBSAH UM. OBORŮ
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Integrace na druhou PPP FM - Terapeutické techniky – školní rok 2010/2011 Od začátku září 2010 probíhalo ve Frýdku-Místku vzdělávání a odborná metodická.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
„ VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY “ Základní škola, Liberec, Lesní 575/12
Výchovné a vzdělávací strategie
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Studijní zaměření Studijní zaměření vzniká buď ze vzdělávacího obsahu popsaného v RVP ZUV. Nebo si je škola vytvoří podle svých podmínek. Studijní zaměření.
Časté otázky a chyby související s tvorbou studijního zaměření Mgr. Jiří Taufer, Ph.D.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
 obsah vyučování nebo vzdělávání  Tento obsah potom můžeme rozdělit do tří základních skupin:  vědomosti,  dovednosti,  hodnotová orientace žáka.
Časté otázky a chyby související s tvorbou studijního zaměření Mgr. Jiří Taufer, Ph.D.
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
vlastní hodnocení školy
Vzdělávání žáků s mentálním postižením
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Elektronická publikace
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
Uplatňování konceptu ucelené rehabilitace u integrovaných žáků a studentů s tělesným postižením v ČR.
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Rámcové a školní vzdělávací programy
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Inkluze Inkluze je takový systém základního vzdělávání, který umožňuje všem dětem navštěvovat běžné základní školy, ideálně v lokalitě jejich bydliště.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
„Podpora činnosti základního uměleckého školství při realizaci výuky podle Rámcového vzdělávacího programu pro umělecké obory základního uměleckého vzdělávání“
Kurikulum G Mgr. Lucie Hučínová-Slejšková, PhDr. Stanislava Krčková.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG. Náplň práce nabízí možnost učitelům, žákům i jejich rodičům konzultovat některé problémy, které souvisí se speciálními vzdělávacími.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Aktuální poznámky ke vzájemné spolupráci poradny a škol
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Vzor individuální prezentace
Strukturace učiva Příprava učitelova.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Kurikulum: obsah školní edukace
Gymnázium T. G. Masaryka, Litvínov
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Transkript prezentace:

Hodnocení žáků a vlastní hodnocení školy V této kapitole škola popisuje, jak a na základě čeho jsou žáci hodnoceni a které oblasti jsou součástmi vlastního hodnocení školy  Zpracování kapitoly ŠVP „Hodnocení žáků a vlastní hodnocení školy“ je dáno strukturou školního vzdělávacího programu (RVP ZUV, kapitola 12.2).  V ŠVP mají být uvedeny zásady a způsob hodnocení žáků. Zásady vyjadřují to, čím se při hodnocení řídíme, tj. postoj školy k problematice hodnocení, jeho pojetí a obecná kritéria.  Způsobem hodnocení jsou vymezeny metody využívané ve škole při hodnocení žáků (např. klasifikace, širší slovní hodnocení, sebehodnocení žáků, vzájemné hodnocení žáků, různé formy průběžného hodnocení atd.)

 Co se týká vlastního hodnocení školy, ve školním vzdělávacím programu musí být uvedeny oblasti vlastního hodnocení.  Ty jsou sice obecně dány právním předpisem, avšak škola si je může dále specifikovat.  Specifikace oblastí, které jsou trvalejšího charakteru jsou pak uvedeny v této kapitole školního vzdělávacího programu (např. účinnost různých metod výuky).  Postup při zpracování kapitoly ŠVP (níže) se týká pouze hodnocení žáků (ne vlastního hodnocení školy).

Doporučený postup doporučení Luboše Lisnera (Manuál) KrokyInstrukcePoznámky 1. Přehled situací, ve kterých dochází k hodnocení žáků 2.Soupis metod (způsobů), kterými jsou žáci hodnoceni Prodiskutujte, při jakých všech možných okolnostech dochází k hodnocení žáků. Definujte, jaké způsoby hodnocení v těchto situacích používáte. Smyslem tohoto kroku je připomenutí, že hodnocení není záležitostí pouze známek na vysvědčení nebo v žákovské knížce. Může jít o klasifikaci, slovní hodnocení, sebehodnocení žáků, případně jiné metody.

3.Definování zásad pro hodnocení žáků 4.Stanovení společných zásad a způsobů hodnocení žáků Prodiskutujte, čím se při hodnocení žáků řídíte (na jaké skutečnosti při hodnocení berete zřetel, co je pro vás určující, důležité a správné) Dohodněte se, které zásady a způsoby hodnocení jsou opravdu společné, tj. ke kterým se ve vašem ŠVP zavážete. Dbejte při tom na to, aby vaše zásady hodnocení byly ve shodě s cíli základního uměleckého vzdělávání. Smyslem tohoto kroku je získat přehled o postoji pedagogů k problematice hodnocení a také o skutečných kritériích (vč. nevědomě uplatňovaných) pro hodnocení žáků. Efektivní je pouze takový počet pokynů či informací, který je člověk schopen v sobě udržet. Hodnocením dáváme žákům nevědomky najevo, co považujeme ve vzdělávaní za nejdůležitější.

na co klademe důraz?  Opisování legislativy, která se vztahuje k hodnocení žáků, je neúčelné..  Důležité je opravdu se dohodnout – zásady a způsoby uvedené v ŠVP jsou pro školu závazné.  Pilotní školy pojaly kapitolu většinou jako souvislý text, který byl mnohdy doplněn bodovým výčtem kritérií pro hodnocení žáků (často převzato ze školního řádu).

 V této kapitole by neměly chybět informace jak o závěrečném ročním, tak o průběžném hodnocení žáků.  Není účelné, pokud je kapitola příliš rozsáhlá, neboť společné zásady a způsoby hodnocení žáků by měly být každodenní praxí všech pedagogů školy.  Co se týká vlastního hodnocení školy, většinou šlo o výčet oblastí daných příslušnou vyhláškou, v některých případech více konkretizovaných.

Ukázka z ŠVP Základní umělecké školy, Chotěboř, Náměstí TGM 322