Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Advertisements

Digitální učební materiál
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Významové poměry mezi souřadně spojenými větami
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.
Několikanásobné větné členy
Významové vztahy ve větě jednoduché
Morfologie – přednáška 13 PaeDr. Jarmila Alexová, CSc. 12. ledna 2010.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/ , III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana.
Několikanásobné větné členy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Skladba – souvětí souřadné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková.
Výukový materi á l zpracov á n v r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Š ablona: III/2 Č. materi.
Digitální učební materiál
Neohebné slovní druhy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Neohebné slovní druhy Český jazyk - 7. ročník.
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché II.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Spojky.
Spojky.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_348_3TR_CJ Autor: Mgr. Lenka Nytrová.
Tvarosloví – neohebné slovní druhy
ČÁSTICE Mgr. Michal Oblouk.
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM 2012 Registrační číslo projektu:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Skladba souvětí.
ČÁSTICE Název a adresa školy
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
holé, rozvité, několikanásobné
Tvarosloví – neohebné slovní druhy
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Významové poměry mezi hlavními větami
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: 6,7,8,9 Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro.
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_01 TÉMA:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
Spojky Spojky spojují věty nebo slova. Označujeme je číslem 8.
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_57 Název školy: ZŠ A MŠ Březno. Autor:
Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov
3.Prezentace 9.tř..
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Souvětí souřadné.
Spojky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ VY_32_INOVACE_J16 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0563 Předmět: Český jazyk a literatura Tematická oblast: Slovní druhy Okruh: Spojky, částice Ročník: 1., 2., 3. Autor: Mgr. Lenka Dvořáková Klíčové slovo: spojky podřadicí, spojky souřadicí, částice Datum/období vytvoření: říjen 2012 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“

Anotace:. Prezentace se věnuje neohebným slovním druhům – Anotace: Prezentace se věnuje neohebným slovním druhům – spojkám a částicím. Obsahuje základní informace o těchto slovních druzích a interaktivní cvičení k zopakování probraného učiva.

Spojky Patří mezi NEOHEBNÉ slovní druhy = nelze je skloňovat ani časovat. Spojují slova a věty. Ve větě neplní funkci žádného z větných členů.

Spojky souřadicí Souřadicí spojují souřadně spojené věty nebo větné členy. Poměry mezi spojkami souřadicími: Slučovací: a, i, ani, jak-tak, ať-či, ať-ať, ani-ani Stupňovací: ba, ba i, dokonce, nejen-ale i Odporovací: ale, však, avšak, leč, nýbrž, sice-ale Vylučovací: nebo, či, anebo, buď-anebo, ať-či Vysvětlovací: a proto, a tudíž, neboť, vždyť, totiž

Spojky podřadicí Podřadicí spojky připojují větu závislou k větě řídící. Vyjadřují závislost vět či větných členů, mohou vyjadřovat poměr: Příčinný: protože, poněvadž, jelikož Podmínkový: kdyby, když, jestli, jestliže, -li Účelový: aby Účinkový: až, tak, takže, tak-že, až tak-že Přípustkový: i když, třebaže, ačkoliv

Cvičení 1: Spoj věty jednoduché v souvětí. Použij vhodnou spojku. V neděli nebudeme doma. Musíme navštívit babičku s dědou. Příští noc se větrná bouře utišila. Moře se uklidnilo.

Cvičení 1: Spoj věty jednoduché v souvětí. Použij vhodnou spojku. Mám dost peněz. Mohu jet na dovolenou. V noci svítily hvězdy a měsíc. K ránu se spustil prudký liják. Ujel jim vlak. Přišli do školy pozdě.

Řešení cvičení 1: V neděli nebudeme doma, protože musíme navštívit babičku s dědou. Příští noc se větrná bouře utišila a moře se uklidnilo. Mám dost peněz, takže mohu jet na dovolenou. V noci svítily hvězdy a měsíc, ale k ránu se spustil prudký liják. Ujel jim vlak, proto přišli do školy pozdě.

Částice Patří mezi NEOHEBNÉ slovní druhy = nelze je skloňovat ani časovat. Nemají funkci větných členů. Uvozují věty – např. Kéž bys tu byl!

Částice Částicemi mohou být i slova, která jsou jiným slovním druhem, např. zájmeny, příslovci či spojkami: Seděl zcela klidně. – příslovce Klidně si jdi! – částice Šel tam, ale nedošel. – spojka Ale to je mi překvapení! - částice

Částice můžeme rozdělit na: Modální (způsobové) – asi, snad, možná, pravděpodobně, zajisté, nejspíš Modifikační – konečně, bohužel, přece, jen, prostě, vlastně Přací – ať, nechť, kéž, aby Hodnotící – ano, ne, zajisté Vytýkací – velmi, jen, zvlášť, obzvlášť Odpověďové – ano, ne, ovšem

Cvičení 2: Doplň do vět vhodné částice už mě konečně nechá v klidu pracovat. už máš napsané všechny úkoly. by se do mě zamiloval. přestalo pršet. zítra nemohu přijít. Kéž Konečně Zajisté Ať Bohužel Vyberte vhodnou částici a napište ji do obláčku.

Řešení cvičení 2: už mě konečně nechá v klidu pracovat. už máš napsané všechny úkoly. by se do mě zamiloval. přestalo pršet. zítra nemohu přijít. Ať Zajisté Kéž Konečně Zajisté Ať Bohužel Kéž Vyberte vhodnou částici a napište ji do obláčku. Konečně Bohužel

Použité zdroje: Galerie obrázků z aplikace MS PowerPoint. MAŠKOVÁ, Drahuše. Český jazyk: přehled středoškolského učiva. Dotisk 1. vydání. Třebíč: Petra Velanová, 2006. 175 stran. ISBN: 80-902571-5-1. ŠTĚRBOVÁ, Ludmila, VYTEJČKOVÁ, Ota. Český jazyk pro 1. až 3. ročník odborných učilišť. 2. vydání. Praha: Septima, 2002. 96 stran. ISBN: 80-7216-174-1.