Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z www.zspraslavice.cz Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice Autor: Mgr. Milan Urbášek Název DUM: VY_32_INOVACE_40 Název sady: Český jazyk pro 5. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2061 Anotace: Materiál procvičuje znalosti o spojkách, částicích, citoslovcích, opakuje neohebné slovní druhy. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem a obsahuje animaci. Datum: 27.5. 2013

2 Zopakuj si, co víš o spojkách; (zakroužkuj, co platí; škrtni, co neplatí): Spojky, částice, citoslovce opakování neohebných slovních druhů Spojky, částice, citoslovce opakování neohebných slovních druhů Spojky můžeme – nemůžeme skloňovat. Spojky můžeme – nemůžeme časovat. Spojky jsou slova ohebná – neohebná. Spojky spojují – nespojují členy několikanásobného větného členu (=>slova ve větě, souvětí). Spojky spojují – nespojují věty v souvětí. Spojky jsou – nejsou větným členem => znázorňujeme – neznázorňujeme je v grafické stavbě věty.

3 Zopakuj si, co víš o spojkách; (zakroužkuj, co platí; škrtni, co neplatí): Spojky, částice, citoslovce opakování neohebných slovních druhů Spojky, částice, citoslovce opakování neohebných slovních druhů Spojky můžeme – nemůžeme skloňovat. Spojky můžeme – nemůžeme časovat. Spojky jsou slova ohebná – neohebná. Spojky spojují – nespojují členy několikanásobného větného členu (=>slova ve větě, souvětí). Spojky spojují – nespojují věty v souvětí. Spojky jsou – nejsou větným členem => znázorňujeme – neznázorňujeme je v grafické stavbě věty.

4 Jsou spojky umístěny správně? Oprav a doplň čárky: Robinson rozdělal oheň ale měl teplo. Protože se Karlík vrátil ze školy napsal si úkol. Abychom Michala pozvali, jistě by přišel. Stihli jsme doběhnout domů až začalo pršet. Všude byl velký hluk ale vlastní slovo nebylo slyšet. Zeptala se mě vždyť bych nechtěla jít do kina. Tatínek řekl a poseču zahradu.

5 Částice doplň vhodně do vět:, je to tak. by už byly prázdniny!, nikam nepůjdu. Spadl z kola a je v nemocnici. jestli je zraněný? vidí, jak nám to jde! Ať Což prý Ano Ne Kéž

6 Rozhodni: Částice můžeme – nemůžeme časovat. Částice můžeme – nemůžeme skloňovat. Částice jsou slova ohebná – neohebná. Částice jsou – nejsou větným členem.

7 Rozhodni: Částice můžeme – nemůžeme časovat. Částice můžeme – nemůžeme skloňovat. Částice jsou slova ohebná – neohebná. Částice jsou – nejsou větným členem.

8 Vyznač barevně slova, která vyjadřují zvuky, hlasy, city, nálady a vůli mluvčího => CITOSLOVCE: Ach, to byl večer. Vrabec frnk na střechu. Sebereme se a hurá ven. Hyjé, koníčci, jeďte! Jú, to jsem se lekla. Plác a je po komárovi. Hej, počkejte na mě! Z kurníku se ozývalo hlasité ko-ko-ko dák. Vyznač barevně, kde se citoslovce oddělují od ostatních slov čárkou.

9 Citoslovce můžeme – nemůžeme skloňovat. Citoslovce můžeme – nemůžeme časovat. Citoslovce jsou slova ohebná – neohebná. Rozhodni:

10 Citoslovce můžeme – nemůžeme skloňovat. Citoslovce můžeme – nemůžeme časovat. Citoslovce jsou slova ohebná – neohebná. Rozhodni:

11 Vylušti křížovku: příslovce způsobu – z příd. jména líný částice vyjadřující nesouhlas příslovce vyjadřující míru citoslovce pochopení předložka (opak „za“) příslovce – „Jak se máš?“ spojka, před kterou se nepíše čárka citoslovce dětského loučení Ě ST Ř TAJENKA: Všechna tato slova jsou __ __ __ __ __ __ __ __.

12 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z www.zspraslavice.cz Zdroje: - Galerie MS Office


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice."

Podobné prezentace


Reklamy Google