VEDLEJŠÍ VĚTA PŘEDMĚTNÁ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
Advertisements

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková SOUVĚTÍ SLOŽITÉ Jednou se nějaké lávce potkalo Štěstí s Rozumem.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Z obrázků vytvoř věty jednoduché Některé věty napište na tabuli.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_01 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice Název sady: Český jazyk a literatura.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_08_01_banky a jejich služby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa,
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k opakování probraného učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní větné členy Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
SLOVNÍ DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Písemné sčítání a odčítání do milionu
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Vyjmenovaná slova po M Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_A__07_Vyjmenovaná slova.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Slovesa.
Vyjmenovaná slova po P - homonyma
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vyjmenovaná slova po M - homonyma
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Skupiny hlásek při odvozování MNĚ / MĚ
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Písemné dělení jednociferným dělitelem
Přídavná jména přivlastňovací
AUTOR: Kateřina Křížová
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Les v průběhu roku 2 Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Karla Klíče, Hostinné Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Kateřina Křížová
DOPLNĚK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Množné číslo podstatných jmen 2 - opakování
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_04 příslovečná určení
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola Základní škola Tehov, okres Praha-východ, Tehov 78, Autor
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Větné členy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
PŘÍVLASTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C50Čj6_Přívlastek
Jazyk a jazyková komunikace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
podmět NĚKOLIKANÁSOBNÝ
Jednotky hmotnosti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SOUVĚTÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VEDLEJŠÍ VĚTA PŘÍSLOVEČNÁ
ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ
Předmět VY_32_INOVACE_03-24 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT. DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT.
PRAVOÚHLÁ SOUSTAVA SOUŘADNIC
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

VEDLEJŠÍ VĚTA PŘEDMĚTNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_15_VEDLEJŠÍ VĚTA PŘEDMĚTNÁ Téma: ČESKÝ JAZYK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Autor Mgr. Helena Baculáková Vytvořeno dne 12. května 2012 Odpilotováno dne 11.-15. května 2012 ve třídě VII.A Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor Český jazyk a literatura Tematický okruh ČESKÝ JAZYK Téma VEDLEJŠÍ VĚTA PŘEDMĚTNÁ Klíčová slova Předmět, vedlejší věta předmětná, grafické znázornění

Zopakuj si, co víš o pŘEdmětu. = rozvíjející větný člen Rozvíjí sloveso nebo přídavné jméno. Ptáme se pádovou otázkou. Může být: holý - rozvitý jednoduchý – několikanásobný Najdi předměty: Mnohá zvířata mají ochranné zbarvení. Pozdravil nás nahlas již ode dveří. Vrať mi můj penál! Mohl by sis svléknout kabát?

Ve větě jednoduché urči pŘEDMĚT A SROVNEJ JEJ S větOU PŘEDMĚTNOU. Z dálky jsme slyšeli zahřmění. Z dálky jsme slyšeli, jak zahřmělo. Otec se mě ptal na hodinu návratu. Otec se mě ptal, kdy se vrátím. Velice ochotně mi slíbil pomoc. Velice ochotně mi slíbil, že mi pomůže.

1. NAJDI VEDLEJŠÍ VĚTU PŘEDMĚTNOU 2. VYSVĚTLI PŘÍSLOVÍ Komu není rady, tomu není pomoci. Čím kdo zachází, tím také schází. Nehas, co tě nepálí. Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek. Komu se nelení, tomu se zelení. Co oči nevidí, to srdce neželí. Co se v mládí naučíš, v stáří jako když najdeš.

Odpovídej na otázky souvětím s vedlejší větou pŘEdmětnou. Graficky souvětí znázorni. 1H Co jsi Petrovi slíbil? Petrovi jsem slíbil, že s ním půjdu do kina. že 2V 2H O čem ses nedozvěděl? Jak se Petr má, jsem se nedozvěděl. 1H Jak 1V Se kterými zvířaty se můžeš setkat v ZOO? o kterých 2V V ZOO se můžu setkat se zvířaty, o kterých jsem nikdy neslyšel. 1H Co jsi ukazovala na této fotografii? Na této fotografii jsem ukazovala, kam jsme jeli na dovolenou. kam 2V

Doplň větu předmětnou a graficky znázorni: Všichni jsme zapomněli, že ________________________________ . Poprosili nás, zda _______________________________________. Přečetli jsme si, jak ______________________________________ . Pověděl jsem jim, co _____________________________________ . Odliš větu předmětnou a podmětnou: Slíbil mi, že se vrátí včas. Už mě přestalo bavit, že chodíš stále pozdě. Kdo hodně čte, má veliké znalosti. Babička čekala, kdy přijedou její vnoučata. Maminku zamrzelo, že jsem jí zalhal.

Nahraď předmět celou vedlejší větou předmětnou 1. Najdi předmět. 2. Přidej sloveso a spojovací výraz. (Z předmětu vytvoř sloveso nebo předmět použij ve funkci podmětu ve větě vedlejší.) Vysvětli mi úkol z matematiky. Vysvětli mi, jak mám spočítat úkol z matematiky. Vyprávěj mi o stěhování čápů černých. Vyprávěj mi, kam odlétají čápi černí. Slyšeli jste o vzniku slunečních skvrn? Slyšeli jste, proč vznikají sluneční skvrny? Kastelán informoval o objevu starého rukopisu ve sklepě hradu. Kastelán informoval, že ve sklepě hradu byl objeven starý rukopis.

SHRNUTÍ Vedlejší věta PŘEDMĚTNÁ = věta závislá - rozvíjí sloveso (přídavné jméno) věty řídící - ptáme se pádovou otázkou Časté spojovací výrazy: spojky - když, aby, že vztažná zájmena – kdo, co, jaký, který vztažná příslovce – jak, kam, kde ÚKOL PRO TEBE: Jaký je rozdíl mezi vedlejší větou podmětnou a vedlejší větou předmětnou?

ANOTACE Zopakuj znalosti o předmětu. Porovnej vyjádření stejné informace pomocí předmětu a vedlejší věty předmětné. Nahraď předmět vedlejší větou předmětnou. Přísloví – a) Najdi Vv předmětnou. b) Vysvětli význam přísloví. Na otázky odpovídej vedlejší větou předmětnou, graficky souvětí znázorni. Shrnutí U každého úkolu je přiložené i řešení, které animace umožňuje ihned zkontrolovat. Žáci pracují s interaktivní tabulí a současně v lavici s pracovními listy a papírovými čtverečky a šipkami ke grafickému znázornění souvětí. POUŽITÉ ZDROJE Vše z vlastních zdrojů. Prezentace obsahuje animace.