Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ"— Transkript prezentace:

1 ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_12_ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ Téma: ČESKÝ JAZYK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Autor Mgr. Helena Baculáková Vytvořeno dne 12. dubna 2012 Odpilotováno dne 13. dubna 2012 ve třídě VII.A Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor Český jazyk a literatura Tematický okruh ČESKÝ JAZYK Téma ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ Klíčová slova Rozbor věty jednoduché, základní skladební dvojice, větné členy závislé, podřízené, určování větných členů základních i rozvíjejících, grafické znázorňování

3 ZOPAKUJ SI ZÁKLADNÍ VĚTNÉ ČLENY ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ PODMĚT PŘÍSUDEK
DVOJICE PODMĚT PŘÍSUDEK ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY větný člen označení rozvíjí otázka předmět, objekt Pt sloveso přídavné jméno pádová (kromě 1. a 5. pádu) příslovečné určení Pu příslovce příslovečná přívlastek, atribut Pk podstatné jméno Jaký? doplněk Do dvojí závislost: sloveso + podstatné jméno (zájmeno) Jak? + jaký?

4 DRUHY PŘÍSLOVEČNÉHO URČENÍ
otázka místa Kde? Kam? Odkud? Kudy? času Kdy? Odkdy? Dokdy? Jak dlouho? Jak často? Na jak dloho? způsobu Jak? Jakým způsobem? míry Kolik? O kolik? Jakou měrou? příčiny Proč? Z jakého důvodu? účelu Proč? Za jakým účelem? podmínky Za jaké podmínky? přípustky Navzdory čemu? I přes jakou skutečnost? DRUHY PŘÍVLASTKŮ druh rozdíl shodný - shoduje se s podstatným jménem v rodě, čísle, pádě, - stojí před podstatným jménem neshodný - neshoduje se s podstatným jménem v rodě, čísle a pádě, - stojí za podstatným jménem

5 KONTROLNÍ OTÁZKY Jak se jmenuje větný člen, který rozvíjí podstatné jméno? Pk Jaký je rozdíl mezi přívlastkem shodným a neshodným? Pt Pu Které další rozvíjející větné členy znáš? Jak od sebe odlišíš předmět a příslovečné určení? Vysvětli, co znamená přísudek jmenný se sponou?

6 Proveď rozbor věty jednoduché.
Postupuj podle návodu: Opiš větu na připravený proužek papíru, z něj odtrhni jednotlivé větné členy, poskládej si větu k hornímu okraji lavice. 2. Najdi přísudek, podtrhni jej a nadepiš větný člen 3. Přísudkem a otázkou KDO, CO? se zeptej se na podmět, podtrhni jej a nadepiš větný člen 4. Posuň základní skladební dvojici do pracovní polohy. 5. Vyhledej a urči rozvíjející větné členy, posouvej je na pracovní desce tak, aby byly v podřízeném postavení, tj. o úroveň níž než řídící větný člen. Základní pravidlo: Posouváme pouze směrem dolů, nesmíme křížit!

7 Sečtělí žáci nedělají v diktátech žádné chyby.

8 Podle uvedeného návodu proveď rozbor vět a urči všechny větné členy.
Z Černého Mostu se vydejte metrem do stanice Vyšehrad. Někteří z nás se prošli po Václavském náměstí. Staroměstský orloj je vzácná historická památka. Na Pražském hradě nás zaujala výměna stáží. Z Karlova mostu viděli projíždějící výletní loď. S našimi přáteli jsme byli zvědavi na budovu Národního divadla.

9 ANOTACE Opakování vědomostí o větných členech základních i rozvíjejících a) Přehledné tabulky b) Kontrolní otázky Postup při cvičném rozboru věty Animace grafického znázorňování rozboru věty – Základní skladební dvojice, rozvíjející větné členy, závislost, podřízenost, určování větných členů. Žáci pracují na lavici s proužky papíru a šipkami dle uvedeného návodu společně s animací na interaktivní tabuli. 4) Procvičování POUŽITÉ ZDROJE Obrázek i texty z vlastních zdrojů Prezentace obsahuje animace.


Stáhnout ppt "ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ"

Podobné prezentace


Reklamy Google