Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DOPLNĚK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DOPLNĚK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné"— Transkript prezentace:

1 DOPLNĚK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_11_DOPLNĚK Téma: ČESKÝ JAZYK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Autor Mgr. Helena Baculáková Vytvořeno dne 11. DUBNA 2012 Odpilotováno dne 12.DUBNA 2012 ve třídě VII.A Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor Český jazyk a literatura Tematický okruh ČESKÝ JAZYK Téma DOPLNĚK Klíčová slova Opakování základních a rozvíjejících větných členů, doplněk, přísudek jmenný se sponou

3 ZOPAKUJ SI Základní větné členy jsou … Jaké druhy přísudků znáš?
Vyjmenuj rozvíjející větné členy Jak poznáš přívlastek? Které slovní druhy rozvíjí předmět ? Které slovní druhy rozvíjí příslovečné určení? Jaký je rozdíl mezi předmětem a příslovečným určením?

4 JEDINÁ ZÁVISLOST unaveni bosy
Všechny jmenované rozvíjející větné členy mají jednu společnou vlastnost: JEDINÁ ZÁVISLOST Sleduj rozbor následujících vět: DVOJÍ ZÁVISLOST Výletníci se vrátili unavení. výletníci se vrátili Děti běhaly bosy. unaveni děti běhaly bosy

5 DOPLNĚK Do = větný člen, který rozvíjí přísudek slovesný a současně doplňuje podmět nebo předmět ve 4. pádě Shoduje se se jménem v pádě, čísle a rodě – podobně jako přívlastek shodný.

6 Petr jej potkal unaveného.
Do unaveného Zakresli závislost větných členů: Závodník doběhl udýchaný. Okna zůstala otevřená. Dívky přiběhly rozesmáté.

7 Televize zůstala zapnutá. Televize byla zapnutá.
Úkoly pro tebe: Vysvětli, jak poznáš přísudek jmenný se sponou. Ve které větě se jedná o přísudek jmenný se sponou a ve které najdeš doplněk? Televize zůstala zapnutá. Televize byla zapnutá. Zbyněk se vyučil zámečníkem. Zbyněk se stal zámečníkem. Knihy zůstaly na poličce nepřečtené. Knihy na poličce byly nepřečtené. SHRNUTÍ Jaký je rozdíl mezi přísudkem jmenným se sponou a doplňkem?

8 ANOTACE Zopakování vědomostí o základních a rozvíjejících větných členech Výklad: Vyvození doplňku a jeho dvojí závislosti, shrnutí informací o doplňku Procvičování – grafické znázornění doplňku Rozdíl mezi doplňkem a přísudkem jmenným se sponou – praktické příklady + shrnutí POUŽITÉ ZDROJE Všechny texty z vlastních zdrojů. Prezentace obsahuje animace.


Stáhnout ppt "DOPLNĚK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné"

Podobné prezentace


Reklamy Google