Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_08_SKLADBA – Základní větné členy – Shoda přísudku s podmětem Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: SKLADBA Základní větné členy – Shoda přísudku s podmětem Ročník: 9. ročník Klíčová slova: podmět, přísudek, shoda, základní skladební dvojice

2 ANOTACE Materiál slouží ke shrnutí učiva o shodě podmětu a přísudku. Žáci pracují samostatně nebo ve skupině s učebnicí ČJ 9 a s pracovními listy, které jsou v archivu autora.

3 Základní větné členy - Shoda přísudku s podmětem
SKLADBA Základní větné členy - Shoda přísudku s podmětem

4 Shoda Př s Po podmět a přísudek tvoří základní skladební dvojici
přísudek se shoduje s podmětem Na podmět se ptáme: KDO? CO? Na přísudek se ptáme: CO DĚLÁ PODMĚT?

5 Pravopisná pravidla: A) podmět v čísle množném přísudek má tvar příčestí minulého rod mužský životný  rod mužský neživotný  rod ženský  rod střední  i Muži šli. y Hrady stály. y Ženy šly. a Děvčátka šla.

6 B) podmět několikanásobný – všechny členy jsou stejného rodu, číslo množné přísudek má tvar příčestí minulého rod mužský životný  rod mužský neživotný  rod ženský  rod střední  PAMATUJ: podstatné jméno DÍTĚ je v jednotném čísle rodu středního, v množném čísle je rodu ženského. i Lvi, tygři a psi leželi. y Stromy i keře kvetly. y Víly a čarodějnice šly. a Housata i kachňata šla.

7 i C) podmět nevyjádřený, všeobecný přísudek má tvar příčestí minulého
Přišli jsme pozdě. Hlásili to v rozhlase. Pomohli byste mi?

8 i D) podmět několikanásobný – alespoň jeden člen je rodu
mužského životního přísudek má tvar příčestí minulého i Kočky, koťata a kocour leželi. Traktory i řidiči odpočívali.

9 y E) podmět několikanásobný – všechny (nebo alespoň jeden)
členy v jednotném čísle, rod střední přísudek má tvar příčestí minulého y Rumunsko a Bulharsko uzavřely. Štěně a koťata si hrály.

10 POUŽITÉ ZDROJE STYBLÍK, Vlastimil a kolektiv. Český jazyk pro 6. ročník základní školy. Praha: SPN – PEDAGOGICKÉ NAKLADATELSTVÍ. a. s., 2002, ISBN STYBLÍK, Vlastimil a kolektiv. Český jazyk pro 7. ročník základní školy. Praha: SPN – PEDAGOGICKÉ NAKLADATELSTVÍ. a. s., 2003, ISBN STYBLÍK, Vlastimil a kolektiv. Český jazyk pro 8. ročník základní školy. Praha: SPN – PEDAGOGICKÉ NAKLADATELSTVÍ. a. s., 2002, ISBN STYBLÍK, Vlastimil a kolektiv. Český jazyk pro 9. ročník základní školy. Praha: SPN – PEDAGOGICKÉ NAKLADATELSTVÍ. a. s., 1998, ISBN Pracovní listy – archiv autora.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google