Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Advertisements

Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO38 Název školy: Střední průmyslová.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pojem přeměna obchodní společnosti
Místní rozpočtové jednotky
Státní organizace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Ing. Veronika Doňarová – SOŠ a SOU Čakovice
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název projektu: Moderní škola
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
2. ČNB a její role v platebním styku.
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Název projektu: Moderní škola
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_DANĚ.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název: Základní lidská práva Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Celkový základ daně.
Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0618 Šablona: III/2 Sada: 2/1 Výstup: VY_32_INOVACE_2DL112 Ověření ve výuce: Veřejná správa Datum ověření: 19. 11. 2013 Třída: 2.VS

Správa kultury Předmět: Veřejná správa Ročník: 2. Klíčová slova: Provozovatel ze zákona, na základě licence, registrace, rada pro rozhlasové a televizní vysílání Jméno autora: JUDr. Božena Dolejská Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

Anotace cílem je seznámit žáky s pojmem kultura, její organizaci v rámci veřejné správy prezentace slouží k orientaci v základních pojmech kultury a pochopení významu televize a rozhlasu v ovlivňování kulturního myšlení žáci jsou vedeni ke kritickému myšlení, k obraně proti manipulaci, k ochraně tradic a národních hodnot žáci jsou vedeni k pochopení významu kultury pro člověka, k pochopení kultury jako činnosti člověka jsou naplněna průřezová témata: ODS, CSP

Legislativa – televize a rádio Zákony umožňují vytvoření duálního systému vysílání - tj. koexistenci veřejnoprávního a privátního sektoru (veřejná a soukromá rádia a televize). Legislativa stanoví práva a povinnosti provozovatelů rozhlasového a televizního vysílání, licenční řízení a registrace provozovatelů převzatého vysílání.

Druhy provozovatelů Provozovatelé rozhlasového a televizního vysílání podle vzniku oprávnění provozovat vysílání: 1.    Provozovatelé ze zákona – Česká televize, Český rozhlas 2.    Provozovatelé s licencí – Prima 3.    Provozovatelé s registrací – HBO  

Televize a rozhlas - provozovatelé  Provozovatelé ze zákona Jedná se o právnické osoby, které jsou nezávislé na státu a neručí za jeho závazky stejně tak, jako stát neručí za závazky jejich. Česká televize a Český rozhlas jsou provozovateli vysílání ze zákona se specifickými úkoly veřejné služby.

Televize a rozhlas - provozovatelé Oba provozovatelé jsou nezávislí na státu, nedostávají žádné státní subvence a jejich činnost je financována příjmy z rozhlasových a televizních poplatků a příjmy z vlastní podnikatelské činnosti (zejména se jedná o prodej reklamního času, ale i výnosy z autorských práv, pronájmu techniky atd.).

Význam veřejnoprávního vysílání Slouží k plnění kulturních, společenských a sociálních potřeb společnosti. Je zde informace o jeho povaze, důvodech jeho existence a mezinárodních dokumentech k tomu se vztahujících. Odůvodněnost existence médií veřejné služby a jejich nezastupitelná role v současné společnosti je vyjádřena jak v právu EU, tak řadě dalších materiálů institucí EU a Rady Evropy.

Rada pro rozhlasové vysílání Rada – orgán, jímž se uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu tvorby a šíření programů Českého rozhlasu, volený a kolegiální orgán, který má 9 členů. Členy volí a odvolává Poslanecká Sněmovna, které je Rada z výkonu své činnosti odpovědná. Funkční období je na dobu 6 let (každé 2 roky je volena jedna třetina členů). Generální ředitel - jmenován radou na dobu 6 let. Radě je také ze své činnosti odpovědný. Rada také zřizuje dozorčí komisi – má za úkol kontrolovat hospodaření Českého rozhlasu. Skládá se z 5 členů volených Radou.

Rada televizního vysílání Rada České televize – kolegiální orgán, který má 15 členů. Jsou voleni na dobu 6 let, každé 2 roky je volena jedna třetina členů, ze své činnosti je odpovědný Poslanecké sněmovně. Generální ředitel – jmenuje ho Rada na základě výběrového řízení, na dobu 6 let. Ze své činnosti je odpovědný Radě, která ho také může odvolat. Dozorčí komise – poradní orgán Rady ve věcech kontroly hospodaření České televize. Má 5 členů volených na 2 roky Radou. Úkolem je sledovat, zda jsou účelně a hospodárně využívány finanční prostředky a majetek České televize.

Provozovatelé s licencí Uděluje ji Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na základně žádosti prostřednictvím vysílačů a družic a kabelových systémů. Licence opravňuje jejího provozovatele k vysílání a k šíření teletextu v rozsahu a za podmínek stanovených zákonem.

Licence Licence je vydávaná na dobu určitou a to: a)  pro rozhlasové vysílání nejvýše na dobu 8 let b)  pro televizní vysílání nejvýše na dobu 12 let Provozovatel musí zahájit vysílání do 180 dnů po nabytí právní moci u rozhlasového vysílání a do 360 dnů u televizního vysílání.

Provozovatelé s registrací Princip registrace se uplatňuje pouze u tzv. převzatého vysílání. Provozovatelem s registrací může být a)   právnická osoba se sídlem na území České republiky a zapsaná v obchodním rejstříku b)   fyzická osoba s trvalým pobytem na území České republiky - do obchodního rejstříku se zapisuje až po registraci

Zdroje: Htpp:skolajecna.cz/soss/wp.../Kulturní-správa- I..pptx