Zvláštní odborná způsobilost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Přechod na nový systém akreditací JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
Zásady vztahů orgánů Jihomoravského kraje k řízení neškolských příspěvkových organizací Pracovně právní oblast, oblast odměňování, organizační záležitosti.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
Pracovní právo. Pohovor
LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
1 Seminář - Koordinace řízení českých a rakouských zásahových složek při řešení mimořádných událostí - metodiky, taktické postupy, legislativa – České.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Sekce státní služby tisková konference RNDr. Josef Postránecký náměstek MV pro státní službu.
1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá.
Subjekty správy daní Petr Mrkývka. Subjekty správy daní  Správa daní je účelový správní proces (postup) k zjištění a stanovení daní a zabezpečení jejich.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Ing. Zdeňka Šilhová Institut pro veřejnou správu Praha INTERAKTIVNÍ PERSONÁLNÍ PORTÁL PRO POTŘEBY ZAMĚSTNANCŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ KONFERENČNÍ VZDĚLÁVACÍ.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Územní plánování aneb jak na to Porada pro ÚÚP na KÚ LK dne
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
MĚSTSKÁ POLICIE VALAŠSKÉ KLOBOUKY
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
OBECNÍ ÚŘAD VO 9, s. 9 n..
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Občanské soudní řízení I.
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2013
Pracovnělékařské služby
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
NEBEZPEČNÉ LÁTKY A BOZP
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G
Informace k e-tržišti Gemin
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Obsah veřejných rozpočtů III
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Územní plán Liberec.
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
DUM - Digitální Učební Materiál
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor právní a legislativní
SPRÁVNÍ PRÁVO.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Trendy geologických prací ložiskového průzkumu v letech
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Národní akreditační úřad pro vysoké školství
Transkript prezentace:

Zvláštní odborná způsobilost Zákon č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků, ve znění pozdějších předpisů § 21 Zvláštní odborná způsobilost (4) Jestliže úředník vykonává 2 nebo více správních činností stanovených prováděcím právním předpisem a) v obci, kde nejsou zřízeny alespoň 2 odbory obecního úřadu nebo kde není zřízen pověřený obecní úřad, je povinen prokázat zvláštní odbornou způsobilost jen pro 1 správní činnost, kterou určí vedoucí úřadu, b) v jiných případech než uvedených v písmenu a), je povinen prokázat zvláštní odbornou způsobilost pro každou jím vykonávanou správní činnost; u druhého a u dalších ověření se zkouška vykoná jen ze zvláštní části.

ÚŘEDNÍK VYKONÁVÁ 2 A VÍCE SPRÁVNÍCH ČINNOSTÍ (dle vyhl. č. 512/2002 Sb OBEC NENÍ ZŘÍZEN POVĚŘENÝ OÚ + ŽÁDNÝ NEBO 1 ODBOR NENÍ ZŘÍZEN POVĚŘENÝ OÚ + 2 A VÍCE ODBORŮ JE ZŘÍZEN POVĚŘENÝ OÚ ZOZ PRO 1 SPRÁVNÍ ČINNOST ZOZ PRO KAŽDOU SPRÁVNÍ ČINNOST ZOZ PRO KAŽDOU SPRÁVNÍ ČINNOST

ÚŘEDNÍK = zaměstnanec územního samosprávného celku podílející se na výkonu správních činností zařazený do úřadu daného územního samosprávného celku (obecního úřadu, městského úřadu) Úředníkem pro účely zákona č. 312/2002 Sb. není: člen volených orgánů územních samosprávných celků – tzn. člen zastupitelstva nebo rady územního samosprávného celku, starosta, primátor či hejtman osoba, které má s územním samosprávným celkem uzavřenou některou z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. SPRÁVNÍ ČINNOST = plnění úkolů v samostatné nebo přenesené působnosti územního samosprávného celku podle zvláštních právních předpisů (zejména správní rozhodování, správní kontrola, dozor nebo dohled, příprava návrhů právních předpisů a zajišťování právní činnosti správních úřadů, poskytování darů a dotací, poskytování informací podle zvláštního právního předpisu a další činnosti, vyplývající ze zvláštních zákonů) Co je správní činností stanovuje prováděcí předpis, kterým je vyhláška č. 512/2002 Sb., o zvláštní odborné způsobilosti úředníků územně samosprávných celků, ve znění pozdějších předpisů.

Při výkonu dvou a více správních činností je úředník povinen vykonat druhou a další zkoušku odbornosti jen ze zvláštní části. Obecná část je mu uznána z předchozí zkoušky odborné způsobilosti. Úředník je povinen vykonat zvláštní odbornou způsobilost nejpozději do 18 měsíců od vzniku pracovního poměru nebo ode dne, kdy začal vykonávat činnost, pro jejíž výkon je prokázání ZOZ předpokladem. Vedoucí úřadu je povinen prokázat zvláštní odbornou způsobilost jen z obecné části. Úředník, který získal vzdělání v bakalářských nebo magisterských studijních programech stanovených prováděcím právním předpisem nebo kterému bylo vydáno osvědčení o uznání rovnocennosti vzdělání podle § 34 nemá povinnost prokázat zvláštní odbornou způsobilost podle § 21 zákona. Prováděcím předpisem stanovující potřebné vzdělání se rozumí vyhláška č. 304/2012 Sb., o uznání rovnocennosti vzdělání úředníků územních samosprávných celků, ve znění pozdějších předpisů. Náplň zvláštní části ZOZ „výkon veřejného opatrovnictví“ již byla stanovena.