PŘÍMÁ ŘEČ posouvá děj čtenář nebo posluchač se lépe vcítí do děje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žáci se naučí druhy vět, procvičí si učivo hravou formou Autor
Advertisements

Procvičovací cvičení – přímá řeč
Malí andělé.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Procvičovací cvičení – věta a souvětí
VY_32_INOVACE_ 01_ Lidé a čas
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
86.1 Přímá řeč Prohlédni si obrázky a popiš, co na nich vidíš.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Shoda přísudku s podmětem 2
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/6_
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
VYPRAVOVÁNÍ.
PŘÍBUZENSKÉ VZTAHY Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.18 Název pro školu:
Přes den to štěká a v noci plave ve vodě. Tchýnina zubní protéza.
VY_32_INOVACE_09_05 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
KOMPOZICE příběhu ČASOVÉ VZTAHY
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_237_2TR_CJ Autor: Mgr. Miroslava Ondrová.
O perníkové chaloupce Bylo nebylo….
Anotace: přímá řeč – rozšiřující učivo, oslovení Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup:
Přítomný čas Rewrite the following sentences in the present tense. Vzor: Bolela mě hlava. Bolí mě hlava. *Taken from Review Lesson 4, pg. 193, ex. 1 of.
Červená karkulka Lucie Novotná.
PŘÍMÁ ŘEČ Mgr. Michal Oblouk.
Správné užití přímé řeči Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Karle, vy jste sourozenci? Ne, bratři.
VÍTE, KDE BYLO NEJVÍCE ALKOHOLIKŮ. NA TITANIKU
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
Příběh pro všechny tvrdě pracující
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovesa - opakování Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_7_ŘEČ PŘÍMÁ, NEPŘÍMÁ, POLOPŘÍMÁ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
„A teď mi děti řekněte, čím jsou vaši tatínkové a kde pracují. Tak třeba ty Pepíčku.“ „Prosím, můj tatínek je úředník a pracuje jako prostitut.“ „Prosím.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Jak opravit chyby při psaní.
Podstatná jména Co už umíme?
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NEDOMICE, okres Mělník
Digitální učební materiál
Věta se skládá ze slov Název školy
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
ČASOVÉ VZTAHY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Sotolář. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Malí andělé.
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_29CJ_5_PŘÍMŘEČ
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
VĚTA JEDNOČLENNÁ A DVOJČLENNÁ
PŘÍMÁ ŘEČ.
Zájmena pravopis Kdo? Nikdo? Já! Někdo? Všichni?.
Malí andělé.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_32_INOVACE_07_ Rodina Téma: Rodina
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,
VY_32_INOVACE_19 19 Vím, co čtu IV. autor: Mgr. Jana Kobylková
Malí andělé.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.04_Čtení_s_porozuměním.
Přídavná jména přivlastňovací
Psaní přímé řeči.
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.31_Slovesa Datum: 10.
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

PŘÍMÁ ŘEČ posouvá děj čtenář nebo posluchač se lépe vcítí do děje oživuje vypravování posouvá děj čtenář nebo posluchač se lépe vcítí do děje věrně zachycuje promluvy jednotlivých postav Porovnej: Po zprávě, že pojedou o prázdninách na hory, byl Vašek nevýslovně šťastný. „Hurá, na hory, jedeme na hory!“ výskal a skákal radostí Vašek.

Uvozovky – ohraničují přímou řeč na začátku i na konci. „Už aby zvonilo!“ „Už zvonilo?“ „Už zvonilo.“ Uvozovací věta – sděluje, kdo je autorem přímé řeči. Může stát : . před přímou řečí Jana si povzdechla: „Už aby zvonilo!“ za přímou řečí „Už aby zvonilo!“ toužebně pronesla Jana. uprostřed přímé řeči „Jestli okamžitě nezazvoní,“ šeptala Jana, „ umřu hlady.“

Podle daných schémat vytvoř vlastní věty s přímou řečí. V = velké písmeno m = malé písmeno V : „V .!?“ Pavel na nás ze břehu volal: „Chytil jsem dvoumetrovou štiku!“ „V ,!?“ m . „Já už budu hodný, dědečku,“ sliboval malý Karel. „V ,“ m , „m .!?“ „Tohle všechno,“ ukazoval kolem dokola tatínek, „teď budeme sekat a sušit.“

Pokud se přímá řeč jedné osoby skládá z několika samostatných vět, píšeme uvozovky pouze na začátku a na konci promluvy. „O prázdninách pojedu k babičce. Bydlí u lesa a peče výborné koláče,“ vykládal nadšeně Honza. „Spát? Nemohu jít přece spát, když jsem se ještě nepostaral o květiny,“ vysvětloval mi s údivem malíř.

Do následujícího textu doplň všechna chybějící interpunkční znaménka Všichni to znáte Přijdete domů tváříte se naprosto neutrálně, a přesto neuniknete zničujícímu výslechu Co bylo ve škole ozve se maminčin hlas z kuchyně Nic odpovíte otráveně, protože stejnou otázku dostáváte každý den Nic ptá se znovu maminka Ty jsi nebyl ve škole Nezbývá vám nic jiného, než svoji holou větu rozšířit Byl Horáček rozbil na chodbě květináč, Nováková ječela, protože viděla pod skříní myš, a psali jsme písemku z matiky pronesete rychle a stejnou rychlostí se snažíte zmizet z dohledu rodičů Písemku Vždyť jsem tě neviděla, že by ses učil neomylně zareaguje maminčin hlas na slovo písemka To už nevydrží otec, který dosud bez zájmu o váš rozhovor nerušeně četl noviny Ty nevíš pronese s klidem pokerového hráče že máme geniálního syna Ztuhl mi úsměv na rtech, protože jediné, co se mi v písemce podařilo, byl můj geniální podpis.

Do následujícího textu doplň všechna chybějící interpunkční znaménka Všichni to znáte. Přijdete domů tváříte se naprosto neutrálně, a přesto neuniknete zničujícímu výslechu. „Co bylo ve škole?“ ozve se maminčin hlas z kuchyně. „ Nic,“ odpovíte otráveně, protože stejnou otázku dostáváte každý den. „Nic?“ ptá se znovu maminka. „Ty jsi nebyl ve škole?“ Nezbývá vám nic jiného, než svoji holou větu rozšířit. „Byl . Horáček rozbil na chodbě květináč, Nováková ječela, protože viděla pod skříní myš, a psali jsme písemku z matiky,“ pronesete rychle a stejnou rychlostí se snažíte zmizet z dohledu rodičů. „Písemku? Vždyť jsem tě neviděla, že by ses učil,“ neomylně zareaguje maminčin hlas na slovo písemka. To už nevydrží otec, který dosud bez zájmu o váš rozhovor nerušeně četl noviny. „Ty nevíš,“ pronese s klidem pokerového hráče, „že máme geniálního syna?“ Ztuhl mi úsměv na rtech, protože jediné, co se mi v písemce podařilo, byl můj geniální podpis.

Použité materiály: Ilustrace – www.office.microsoft.com Texty - vlastní