Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr. Brno-venkov, příspěvková organizace AUTOR: Tomanová Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_12- SlovesaII TEMA: Český jazyk 4. – 5. ročník ČÍSLO PROJEKTU: 2674/21/7.1.4/2011

2 Anotace Prezentace je určena pro žáky 4. a 5. ročníku. Na pracovních listech si žáci prakticky procvičí určování mluvnických kategorií sloves. Učební materiál je určen pro práci na interaktivní tabuli , lze ho vytisknout a použít v tištěné podobě. Autor: Jana Tomanová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: osvojení si učiva o slovesech, určování mluvnických kategorií sloves Speciální potřeby: žádné Klíčová slova: slovesa, slovesná osoba, číslo, čas a způsob Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní listy Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělání: základní vzdělávání, 1. stupeň, 2. období Věková skupina: let

3 Slovesa procvičování

4 Pracovní list 1 Vyber z nabídky slovesa a zapiš je podle zadání na správné místo: Nabídka sloves: napíšeš, četla jsem, koupe se, vrátili jsme se, budeme psát, mají, byli jste, zavoláš 2. os., č. mn., čas min. - ………………….. 1. os., č. j., čas min. - ………………………. 1. os., č. mn., čas bud. - ………………….. 3. os., č. mn., čas přít. - …………………… 2. os., č. j., čas bud. - …………………….. 1. os., č. mn., čas min. -…………………… 2. os., č. j., čas bud.- ……………………….. 3. os., č. j., čas přít. - ………………………..

5 Pracovní list 2 Děti si udělaly skrýš mezi šípkovými keři.
V následujících větách: a) podtrhni slovesa b) urči os., číslo a čas sloves Děti si udělaly skrýš mezi šípkovými keři. Bylo mi líto, že začalo pršet. První zmínka o Nedvědici je z roku 1350. Až napíšeš domácí úkol, půjdeme na vycházku. Věřím, že většina lidí přírodu chrání.

6 Pracovní list 3 Teta ………… okna. Jarda …………….kolo.
Do vět doplň chybějící slovesa v oznamovacím způsobu: Teta ………… okna. Jarda …………….kolo. Náš pes ……………….. kost. Pan učitel …………….. žáky. Čmelák ……………….. květy.

7 Pracovní list 4 Karel mi nabídl čokoládový bonbón.
Podtrhni slovesa, která jsou v oznamovacím způsobu: Karel mi nabídl čokoládový bonbón. Přečti mi ten dopis od táty. Nemám teď čas, přijď za chvíli. Chtěl bych mít více pěkných zážitků. Pojedu na prázdniny k dědečkovi a babičce. Na jídelním lístku byly samé speciality z hovězího masa. Každý pátek pomáhám sousedovi s nákupem.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr"

Podobné prezentace


Reklamy Google