Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Projekt EU – OPVK, projekt číslo:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_114 Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, druhé období Typická věková skupina: 9 let Metodické doporučení: slovesa, spojovací výrazy a čárky ve větách jsme vyznačovali barevně pro lepší pochopení a vyznačení čárek ve větě, doporučuji vytisknout snímek 7,9 Ověřeno v praxi dne: Ve třídě: 4. ročník Anotace: Věta jednoduchá a souvětí Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup: žák odlišuje větu od souvětí Speciální vzdělávací potřeby: děti s SPU učební materiál snímek 3, 4, 5, 6 dostaly jako pomůcku pro jejich domácí přípravu Klíčová slova: věta, souvětí, slovní druhy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák

2 Věta jednoduchá, souvětí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Vacková. Dostupné na

3 Věta jednoduchá, souvětí
Například Věta jednoduchá: větný celek tvořený jednou větou. Prázdniny se kvapem blíží. Souvětí: větný celek složený ze dvou či více vět. Prázdniny se kvapem blíží a my se těšíme na léto.

4 Počet vět v souvětí Počet vět v souvětí určíme obvykle podle
počtu určitých sloves. Například: Táta se večer vrátil z práce. (1 sloveso – věta jednoduchá) Táta se večer vrátil z práce, byl velmi unavený. (souvětí - 2 slovesa - 2 věty) Táta se večer vrátil z práce, byl velmi unavený a rychle usnul. (souvětí – 3 slovesa – 3 věty)

5 Věty v souvětích bývají spojovány spojovacími výrazy nebo čárkou.
Čárky v souvětí Věty v souvětích bývají spojovány spojovacími výrazy nebo čárkou.

6 Čárky v souvětí Spojovací výrazy: spojky, zájmena, příslovce
Příklady z učiva 4. ročníku: Spojky Před spojkami a, i, nebo, ani - obvykle čárku nepíšeme Před spojkami ale, aby, že, když - se čárka píše vždy Zájmena: který, kdo, jaké, čí Příslovce: odkud, kdy

7 Doplň do textu Větný celek tvořený jednou větou je_______________. Napiš spojky, před nimiž se vždy píše čárka______, ______, ______, _______ Větný celek složený ze dvou či více vět se nazývá ___________. Počet vět v souvětí určíme podle počtu určitých __________________. Věty v souvětí můžeme oddělovat _______ nebo ______________. Spojovacím výrazem v souvětí mohou být __________, __________, ___________. Spojovací výraz bývá obvykle mezi větami, někdy však je i na __________ souvětí.

8 Doplň do textu Větný celek tvořený jednou větou je věta jednoduchá. Napiš spojky, před nimiž se vždy píše čárka: ale, aby, že, když Větný celek složený ze dvou či více vět se nazývá souvětí. Počet vět v souvětí určíme podle počtu určitých slovesných tvarů (sloves). Věty v souvětí můžeme oddělovat čárkou nebo spojovacím výrazem. Spojovacím výrazem v souvětí mohou být spojky, zájmena, příslovce. Spojovací výraz bývá obvykle mezi větami, někdy však je i na začátku souvětí.

9 Čárky v souvětí Vyhledej slovesa, spojovací výrazy, doplň čárky
Michalka byla zvědavá ale zároveň se moc styděla. Kdo nesplní úkol musí počítat s náhradním úkolem. Jana netuší že se na ni kamarádka zlobí. Chtěli jsme zvítězit nepodařilo se. Psali jsme test dopadl moc dobře. Paní učitelka se ptala kdo si připravil referát. V zámeckém parku kvetly lípy rostly švestky.

10 Čárky v souvětí Vyhledej slovesa, spojovací výrazy, doplň čárky
Michalka byla zvědavá, ale zároveň se moc styděla. Kdo nesplní úkol, musí počítat s náhradním úkolem. Jana netuší, že se na ni kamarádka zlobí. Chtěli jsme zvítězit, nepodařilo se. Psali jsme test, dopadl moc dobře. Paní učitelka se ptala, kdo si připravil referát. V zámeckém parku kvetly lípy, rostly švestky.

11 Použitá literatura Obrázky: klipart


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ"

Podobné prezentace


Reklamy Google