Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Projekt EU – OPVK, projekt číslo:CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Shrnutí učiva o slovesech 1. část, osoba, číslo, čas, upevnění učiva na cvičeních Autor: Vanda Šimonová Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace, český jazyk Očekávaný výstup: Žák určuje slovní druhy, žák časuje slovesa Klíčová slova: slovesa, osoba, číslo, čas Druh učebního materiálu: prezentace se shrnutím učiva a cvičeními Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, druhé období Typická věková skupina: 10 až 12 let Metodické doporučení: Lze využít pro výklad i pro shrnutí učiva na konci školního roku, snímky se cvičeními se mohou žákům vytisknout Ověření v praxi ověřeno dne: Ve třídě: 5.

2 Český jazyk a literatura
Závěrečné opakování z 5. ročníku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vanda Šimonová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 SLOVESA 1. část

4 Slovesa jsou slova, která vyjadřují děj.
U sloves určujeme osobu, číslo, čas a způsob. Osoby určujeme tři v jednotném čísle (singuláru) a tři v množném čísle (plurálu). U sloves určujeme čas minulý, přítomný a budoucí. Slovesné tvary jsou jednoduché a složené. Zvratná slovesa jsou slovesa se zájmenem se nebo si, řadíme k jednoduchým tvarům.

5 Slovesný čas PŘÍTOMNÝ – děj, který právě probíhá
MINULÝ – děj, který proběhl v minulosti BUDOUCÍ – děj, který teprve proběhne

6 Budoucí čas můžeme vyjádřit buď příslušným tvarem slovesa být s infinitivem, tedy tvarem složeným (např. budu pít, budeme psát…) Budoucí čas můžeme také vyjádřit slovesnými tvary přítomnými, jednoduchými (např. pojedeme, naučíme se…)

7 Urči osobu, číslo a čas u těchto sloves:
sloveso osoba číslo čas budeme pracovat spí píšete mlsají oznámím třídit hrál sis

8 Správné řešení sloveso osoba číslo čas budeme pracovat 1. množné
budoucí spí 3. jednotné přítomný píšete 2. mlsají oznámím třídit neurčujeme hrál sis minulý

9 Utvoř z infinitivu správný tvar slovesa podle zadání:
plýtvat (3. os., č.j., čas min.) hrát si (1. os., č.j. , čas min.) šklebit se (3. os., č. mn., čas bud.) hledat (3. os., č. mn., čas přít.) mávat (2. os., č. mn., čas přít.) zazpívat (1. os., č.j., čas bud.) pomáhat (1. os., č. mn., čas přít.) být (2. os., č. mn., čas min.)

10 Správné řešení plýtvat (3. os., č.j., min.) - plýtval/a, o
hrát si (1. os., č.j. , min.) - hrál jsem si šklebit se (3.os., č.mn., bud.) - budou se šklebit hledat (3. os., č. mn., přít.) - hledají mávat (2. os., č. mn., přít.) - máváte zazpívat (1. os., č.j., bud.) - zazpívám pomáhat (1. os., č. mn., přít.) - pomáháme být (2. os., č. mn., min.) - byli jste

11 KONEC PREZENTACE


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ"

Podobné prezentace


Reklamy Google