Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ČJ.5.B.03-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: 3.11. 2011 Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ČJ.5.B.03-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: 3.11. 2011 Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ČJ.5.B.03-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk a literatura, Jazyková výchova, Přímá řeč. Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.5.B.03_PŘÍMÁ ŘEČ Název: PŘÍMÁ ŘEČ Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 5. ročníku, slouží k seznámení nového učiva o přímé řeči.

2 Přímá řeč Nepřímá řeč Uvádí řeč mluvčího přímo – doslova.
Obvykle je na začátku a na konci uvozena uvozovkami. Nepřímá řeč Oznamuje, co kdo řekl.

3 Uvozovací věta Uvádí, kdo a jak řeč pronesl.
Před přímou řečí (ukončuje ji dvojtečka). Za přímou řečí ( je oddělena čárkou, otazníkem, vykřičníkem, ještě před uvozovkami). Je vložena do přímé řeči ( je oddělena čárkami).

4 Správně urči Honza přišel domů a povídá: „Dnes mám jen jeden úkol z matematiky.“ „Dnes mám jen jeden úkol z matematiky,“ povídá Honza. „Dnes mám jen jeden úkol,“ povídá Honza, „a to z matematiky.“

5 Spoj správně věty „Jak to myslíš?“ „Vyřiď tetě,“ volala na mě maminka,
Babička se zlobila: „Jak to myslíš?“ „Vyřiď tetě,“ volala na mě maminka, „ať k nám dnes přijde.“ ptá se maminka. „Chováš se jak malý kluk, dědečku!“

6 Doplň uvozovky Pan učitel se ptá Dany: Jak se jmenuje největší jezero v ČR? Nevím, přiznává Dana. Já tady asi nebyla, odpoví Dana. Tak si prosím, odpoví pan učitel, doplň učební látku! Ale Dano, vždyť jsme si to minule říkali!

7 Převeď přímou řeč do řeči nepřímé
Táta hubuje na Davida: „Nechoď sám přes silnici, kde není přechod!“ „Dnes jdu s holkama do kina“, povídá Jan. Pomůžeš mi dnes, prosím, s úkolem?“, ptá se Honzík spolužáka. „Terko,“ volá teta, „vyřiď prosím mamince, že k vám dnes přijdu.“ „Jsem ráda, že už je pátek,“ povídá Jana.

8 Použité zdroje: MIKULENKOVÁ H. Český jazyk 5, učebnice pro pátý ročník. Prodos, Olomouc, 2008, s. 16. ISBN

9 Metodický návod: Žáci se seznámí co je to: přímá řeč, nepřímá řeč, uvozovací věta. Na třetí straně žáci zkouší rozlišit větu uvozovací a přímou řeč. Na čtvrté straně spojují k sobě správné věty. Na páté doplňují správně uvozovky. Na šesté zkouší převést řeč přímou do nepřímé.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ČJ.5.B.03-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: 3.11. 2011 Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk."

Podobné prezentace


Reklamy Google