Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VĚTA JEDNOČLENNÁ A DVOJČLENNÁ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VĚTA JEDNOČLENNÁ A DVOJČLENNÁ"— Transkript prezentace:

1 VĚTA JEDNOČLENNÁ A DVOJČLENNÁ
Náhle se v místnosti setmělo………. VĚTA JEDNOČLENNÁ A DVOJČLENNÁ Český jazyk – 7. ročník

2 V daném textu vyhledej základní skladebné dvojce.
Ještě před začátkem prázdnin usedneme doma k turistické mapě a každý z nás si najde místo, které společně navštívíme. Maminka si vždy vybere nějaké hory. Tatínek zase hledá řeky vhodné pro kanoistiku. Bratr má jedinou podmínku. Musí tam být připojení na internet. A já jsem si přála navštívit hrad Kokořín. my my Věty, které mají dva základní větné členy – podmět a přísudek – jsou věty dvojčlenné.

3 Proveď větný rozbor dané věty do grafu.
Po chodbách opuštěného hradu se procházela tajemná postava bílé paní. Po se procházela postava Pu m Pk Pk po chodbě paní tajemná Pk Pk hradu bílé Pk opuštěného Větu dvojčlennou můžeme rozdělit na část podmětnou a část přísudkovou.ě

4 Věta jednočlenná Pomocí jednoduchých vět vyjádři, jak se právě teď cítíš. Jsem ospalý Je mi dobře Bolí mě hlava Nebaví mě to. Je mi horko Mám hlad Začalo mě bolet v krku. Podtrhni věty dvojčlenné, označ u nich podmět a přísudek. Ve větách jednočlenných určujeme pouze základní větný člen (ZVČ). Věty jednočlenné slovesné vyjadřují: tělesné a duševní pocity člověka Matějovi se stýská. Hučí mi v hlavě. Proč mě píchá v boku? přírodní děje a stavy Prší. Náhle se setmělo. Ráno začalo hustě sněžit. Podtrhni ve větách základní větný člen.

5 Návštěva hradu se pro nás stala zkouškou odvahy. Když jsme vešli
Ve větách jednočlenných podtrhni základní větný člen, u vět dvojčlenných základní skladebnou dvojici. Návštěva hradu se pro nás stala zkouškou odvahy. Když jsme vešli do hradní hladomorny, náhle se setmělo. Strachy mi vyschlo v krku. V malém okénku se zablesklo. Ozvala se ohlušující rána. Pořádně zahřmělo. Venku se spustil déšť. Z rohu místnosti se ozvaly tajemné zvuky. Ale strašidlo to nebylo. Vaškovi jen kručelo v břiše hlady. my Věty jednočlenné změň na dvojčlenné. Nastala tma. Měl jsem sucho v krku. Objevil se blesk. Ozvala se hromová rána.

6 Ve větách jednočlenných podtrhni základní větný člen, u vět dvojčlenných základní skladebnou dvojici. Návštěva hradu se pro nás stala zkouškou odvahy. Když jsme vešli do hradní hladomorny, náhle se setmělo. Strachy mi vyschlo v krku. V malém okénku se zablesklo. Ozvala se ohlušující rána. Pořádně zahřmělo. Venku se spustil déšť. Z rohu místnosti se ozvaly tajemné zvuky. Ale strašidlo to nebylo. Vaškovi jen kručelo v břiše hlady.


Stáhnout ppt "VĚTA JEDNOČLENNÁ A DVOJČLENNÁ"

Podobné prezentace


Reklamy Google